WatchOS 10: de nieuwe Apple Watch update 

De nieuwe WatchOS 10 brengt vele belangrijke updates voor de Apple Watches met compleet nieuwe apps. De vernieuwde interface legt vooral de focus op vergrote widgets, maar komt bijvoorbeeld ook met handige updates voor verbeterde trainingsdata, weergave en algemene ervaring voor tijdens het fietsen. Bovendien komen er updates om meer inzicht te krijgen in mentale gezondheid. Ontdek alle nieuwe functies en verbeteringen van WatchOS 10 voor jouw Apple Watch in dit artikel.

WatchOS 10 features: nieuwe apps, bediening en widgets 

WatchOS 10 is ontworpen om de smartwatches persoonlijker en intuïtiever te maken. Dit dankzij een aantal nieuwe functies, aangepaste bediening en zelfs een nieuwe app die met WatchOS 10 wordt geïntroduceerd. Wat is er nieuw in WatchOS 10? We zetten alle nieuwe features hieronder voor je op een rijtje. 

Nieuwe app en app-updates: focus op gezondheid 

Eén van de meest opvallende en interessante WatchOS 10 features is de focus op gezondheid. Met nieuwe tracking-mogelijkheden voor zowel fysieke als mentale gezondheid. Zo is er een hele reeks aan nieuwe functies beschikbaar voor tijdens het fietsen. Als eerste verschijnt je fiets workout meteen als live-activiteit op je iPhone zodra je deze begint. Op die manier heb je een heel handig en groot overzicht van alle metingen en trainingsdata, rechtstreeks op je stuur. Bovendien wordt het mogelijk om extra trainingsgegevens van compatibele Bluetooth-accessoires te bekijken. Je smartwatch zal hier automatisch verbinding mee maken om gegevens als cadans, snelheid en vermogen aan je work‑out-weergave toe te voegen. Als laatste zal je Apple Watch ook een automatische schatting kunnen maken van jouw drempelvermogen en hiermee jouw persoonlijke vermogen-zones berekenen.  

Ook voor je mentale gezondheid zul je met de WatchOS 10 update meer inzicht kunnen krijgen in belangrijke gegevens. Je kan elke dag je emoties en stemming vastleggen door een kleine update te schrijven en uit mooie visuals kiezen die deze het beste voor jou omschrijven. Deze emotionele gegevens kan je vervolgens overzichtelijk terugvinden als grafiek in je gezondheid-app, zodat je eventueel verbanden kunt trekken tussen je emotionele- en fysieke data. Alle informatie over je mentale gezondheid zal zijn versleuteld voor extra bescherming en zal nooit zonder jouw toestemming worden gedeeld. Lees meer over veiligheid van iOS.  

Personaliseer je Apple Watch met nieuwe wijzerplaten

 Zoals we gewend zijn van andere updates, brengt Apple met de WatchOS 10 update wederom een aantal nieuwe wijzerplaten uit. Deze keer zijn het er twee: ‘Palet’ en ‘Snoopy’. De ‘Palet’ wijzerplaat komt met een kleurrijk ontwerp dat door de dag heen verandert met de tijd. De ‘Snoopy’ wijzerplaat is geïnspireerd op de bekende cartoon en laat Snoopy samen met Woodstock, het gele vogelvriendje van Snoopy, zien die samen door de dag heen op verschillende manieren met de wijzerplaat spelen. Deze wijzerplaat past zich ook op een leuke manier aan het weerbericht aan. Als het bijvoorbeeld aan het regenen is, dan zie je dit ook terug in deze nieuwe wijzerplaat en als jij aan het sporten bent, sporten de twee cartoonfiguurtjes met jou mee

Een efficiënter bedieningspaneel

Een andere nieuwe feature in WatchOS 10, is een efficiënter bedieningspaneel. Met de nieuwe update kan je het bedieningspaneel namelijk activeren met één druk op de knop die aan de zijkant van de Apple Watch zit. Dit kan vanuit elke app. De Apple Watch Dock die we voor deze update kenden vervalt hiermee en een lijstje met favoriete apps zal er ook niet meer zijn. Je kan hiervoor in de plaats wel aanpassingen maken aan je ‘slimme stapel’ widgets, wat we verder uit zullen leggen in het volgende kopje. Om naar je meest recent gebruikte app terug te keren kan je twee keer op de Digital Crown klikken. 

Nieuwe indeling van Widgets

Een andere nieuwe functie die met WatchOS 10 meekomt, is de manier waarop de widgets zijn georganiseerd. Apple komt namelijk met een ‘slimme stapel’ van widgets, wat betekent dat je de widgets in een stapel tevoorschijn kunt halen door aan de Digital Crown te draaien. Het slimme aan deze nieuwe functie, is dat de volgorde van deze widgets automatisch wordt aangepast aan jouw routine. Zo weet de Apple Watch dat je in de ochtend misschien als eerste het weerbericht en je agenda wilt zien. Of dat je vaak rond dezelfde tijd een workout doet en daarvoor je gezondheid- of workout-app en timer nodig zal hebben. Je kan er ook voor kiezen om een paar apps vast te pinnen, zodat je steeds dezelfde apps als eerste in de widgets weer kunt geven.   

WatchOS 10 release date

 Net als de nieuwste iOS-versie is de WatchOS 10 release tijdens de Worldwide Developers Conference door Apple aangekondigd. Hoewel alle nieuwe functies nu officieel bekend en toegelicht zijn, is de releasedate van wanneer we WatchOS 10 kunnen verwachten nog niet officieel aan een datum verbonden. Wel kan je je al via Apple opgeven om mee te doen aan de WatchOS 10 beta tests.  

Ondersteuning WatchOS 10

 Welke toestellen zullen WatchOS 10 ondersteunen? Niet alle nieuwe features zullen beschikbaar zijn voor alle apparaten. Het is bekend gemaakt dat WatchOS 10 wordt ondersteund op iPhone XS, iPhone XR of nieuwer. Op voorwaarde dat deze apparaten up to date zijn met iOS 17 of nieuwer. De Apple Watch-modellen die de nieuwe WatchOS 10 update ondersteunen zijn de Apple Watch Series 4 t/m Series 8, Apple Watch SE en de Apple Watch Ultra. 

Gerelateerde artikelen