Wat is een Smart TV?

Van Netflix kijken tot Spotify luisteren: het kan allemaal met een Smart TV. Veel mensen hebben er al een, en dat is ook niet zo gek. Een Smart TV heeft namelijk zo z’n voordelen. Lees verder om erachter te komen wat de voordelen zijn, hoe je ‘m kunt instellen en wat de verschillen zijn tussen een gewone en een Smart TV. Binnen no-time ben je bijgepraat!

Voordelen Smart TV: wat kun je ermee?

Het grote voordeel van een Smart TV is dat je deze kan verbinden met het internet. Hierdoor kun je verschillende apps downloaden zoals Netflix, NPO of Disney+. Staan de apps erop? Dan kun je deze streamingdiensten online bekijken. Met een Smart TV kun je dus online programma’s kijken. Natuurlijk kun je ook ‘ouderwets’ TV kijken op zo’n Smart TV. Met KPN TV ben je verzekerd van een uitgebreid zenderpakket met ruim 65 zenders.

Smart TV instellen: hoe werkt het?

Misschien vraag je je af hoe een Smart TV werkt. De eerste stap is de televisie instellen. Dit is tegenwoordig gelukkig erg gemakkelijk! Binnen een paar minuten kun je waarschijnlijk al genieten van alle functionaliteiten. Hoe je een Smart TV instelt verschilt van merk tot merk, maar de grote lijnen komen vaak wel met elkaar overeen. Vaak wordt je goed begeleid in dit proces en zie je op het scherm precies wat je moet doen. Volg deze stappen om je Smart TV in te stellen.

Het besturingssysteem van jouw Smart TV

Het besturingssysteem is een belangrijk onderdeel van de Smart TV. Welke besturingssysteem je hebt, is afhankelijk van het merk en het type televisie. Sommige Smart TV besturingssystemen geven toegang om zelf apps te downloaden, te verwijderen en de volgorde te veranderen. Andere besturingssystemen geven je de mogelijkheid om je telefoon als afstandsbediening te gebruiken.

Verbind de Smart TV met het internet

Dan is het tijd om je Smart TV aan te sluiten op het internet. Dit doe je door je Smart TV te koppelen aan de WiFi die je thuis ook gebruikt. Het wachtwoord van de WiFi moet je een keer invullen en vervolgens is de Smart TV verbonden met het internet.

Download apps op je Smart TV

Vervolgens kun je apps downloaden voor je Smart TV. Hoe dit werkt, verschilt dus ook per besturingssysteem. Bij sommige besturingssystemen moet je een account aanmaken voor je televisie, bij andere besturingssystemen is dit weer niet nodig. Apps voor je televisie downloaden wijst zich vaak vanzelf. Het is dus niet zo ingewikkeld om apps op een Smart TV te zetten.

Het verschil tussen een Smart TV en een gewone TV

Wat kun je met een Smart TV wat je met een gewone TV niet kan? Zoals eerder geschreven, kun je een Smart TV verbinden met het internet. Dit is dan ook het grote verschil tussen beide televisies. Dankzij de internetverbinding kun je apps downloaden en zo vanaf groot scherm Netflix, Disney+ of YouTube kijken.

Hoe maak je van een gewone TV een Smart TV?

Heb je geen Smart TV, maar wil je er wel graag een? Je kunt een gewone TV ook omtoveren naar een! Maar hoe maak je van een gewone TV een Smart TV? Dit kan wanneer je een losse mediaspeler toevoegt aan je tv, bijvoorbeeld een Google Chromecast. Met de Google Chromecast bekijk je media van je telefoon of tablet gemakkelijk op je televisie. Een Chromecast plug je in de HDMI-poort van je televisie en verbindt deze met de WiFi. Je laptop of smartphone moet om te casten verbonden zijn met hetzelfde netwerk als de Chromecast. Vervolgens kun je starten met je favoriete film of serie.

Veelgestelde vragen over Smart TV

Je bent bijna bijgepraat over de Smart TV. Na het beantwoorden van deze veelgestelde vragen ben je pas echt goed op de hoogte!

Hoe lang gaat een Smart TV mee?

Een Smart TV kan best wat jaren meegaan. Het probleem zit ‘m soms in de software. Zo kan het gebeuren dat apps na verloop van tijd niet meer werken op oudere Smart TV’s. Fabrikanten van TV’s hebben namelijk geen duidelijke afspraken met de makers van de apps. En dus kan het gebeuren dat apps het ineens niet meer doen, terwijl de Smart TV eigenlijk nog prima werkt. Je kunt dit probleem oplossen door een mediaspeler toe te voegen.

Hoe weet ik of ik een Smart TV heb?

Hier kun je snel achter komen. Heeft jouw televisie bijvoorbeeld een uitgebreid instellingsmenu? Heb je de mogelijkheid om apps te downloaden? Of zit er een Netflix-knop op jouw afstandsbediening? Als het antwoord ja is, dan heb je een Smart TV!

Hoe werkt Netflix op een Smart TV?

De app van Netflix is waarschijnlijk te vinden op iedere Smart TV. Wil je ook films en series via Netflix kijken, dan moet je deze app eerst downloaden. Als Netflix eenmaal op je TV staat, moet je inloggen. Als je kiest om ingelogd te blijven, worden je gegevens onthouden en hoef je niet iedere keer weer in te loggen als je Netflix wil kijken. Netflix kijken kan trouwens ook bij KPN. Dit is handig, aangezien je zo alles uit één factuur betaalt. Zo krijg je beter overzicht in de kosten die je betaalt voor televisie.

Gerelateerde artikelen