Wat is roaming en moet het aan of uit in het buitenland?

Genoeg binnen gezeten, het is weer tijd voor vakantie! Je gaat op reis en iedereen mag meegenieten. Kiekjes van de eiffeltoren of van een parelwitte piste gaan zo op Instagram. Maar hoe zit dat ook alweer met data in het buitenland? Wat is dataroaming en moet roaming aan of uit staan in je instellingen? We zochten het uit.

Wat is dataroaming?

Als je in het buitenland bent en online gaat met je mobiele apparaat, maak je verbinding met een lokaal netwerk. Via dat netwerk maak je contact met het netwerk van je eigen provider. Dit heet roaming of dataroaming. Dit kan hoge kosten met zich meebrengen, maar in de EU is afgesproken dat je abonnement gewoon geldig is. Je betaalt dus niets extra. Als je buiten je bundel gaat, gaat je internetsnelheid omlaag. Net als in Nederland dus!

Moet dataroaming aan of uit staan in het buitenland?

Roaming in de EU: aan

In de instellingen van je telefoon kun je roaming aanzetten. Standaard staat het uit. Maar wat is nou verstandig? Als roaming uit staat, kan je telefoon geen verbinding maken met het internet. Binnen de EU is het dus verstandig om aan te zetten, als je op reis gaat. Binnen de EU geldt je abonnement namelijk gewoon, en kun je internetten zoals je in Nederland ook doet. 

Roaming op wereldreis: aan, met extra bundel

Ga je op reis buiten de EU? Dan kun je het beter uit zetten, om hoge kosten te voorkomen. Buiten de EU gelden namelijk niet dezelfde tarieven, maar kunnen de kosten aardig oplopen. Per land en per provider verschilt wat je moet betalen per Mb. Check hier welke tarieven op jouw reisbestemming gelden en check of je een voordelige Extra buitenlandbundel kunt aanzetten.  

Roaming op Aruba en Curaçao: aan, met extra bundel

Hoewel deze tropische eilanden bij het Koninkrijk der Nederlanden horen, kun je daar niet je abonnement gebruiken die je aan de koude kant van het koninkrijk hebt afgesloten (of andersom). Je betaalt hier dus het buitenbundeltarief. Of je kunt de Extra Bundel voor Supervoordeelland buiten de EU afsluiten om er voordelig te internetten en bellen. 

Roaming in het Verenigd Koninkrijk: aan

Na de Brexit zijn veel dingen ineens anders, maar internetten in Londen kan nog gewoon binnen je bundel. Net als IJsland en Zwitserland hebben de providers onderling afspraken gemaakt om geen kosten te rekenen als een gebruiker op het netwerk van de ander zit. Dus ook al horen deze landen niet bij de EU, ook hier kun je onbezorgd online. 

Roaming op zee: uitzetten

Ga je op cruise-vakantie, of met de boot naar Engeland? Pas op! Op zee of op de oceaan  ben je vaak op internationale wateren. Dan maakt je telefoon verbinding geen verbinding met een lokaal netwerk via zendmast, maar met een satelliet. En dat kost héél veel geld. Een kiekje via Whatsapp versturen kost je al gauw 10 euro. Dus als je met de boot gaat moet je roaming uitzetten en is wifi je vriend.

Lees ook: Zo heb je geen onverwachte internetkosten

Geen bereik in het buitenland?
Zet je mobiel even uit en dan weer aan  

Heb je met je mobiele telefoon geen bereik in het buitenland of bij terugkomst in Nederland? Vervelend! Dan helpt het om je telefoon eerst een paar minuutjes uit en daarna weer aan te zetten. Je mobiel zoekt dan opnieuw naar het juiste netwerk. 

Extra data nodig in het buitenland?

Wil je het thuisfront laten weten hoe mooi die zonsondergang is? Handig als je dan genoeg mobiele data hebt. Geen probleem. Je zet gemakkelijk een extra databundel aan via de MijnKPN app.

Zet gemakkelijk een extra databundel aan

Nog een vraag over Internetten, bellen en sms'en in het buitenland?

Bekijk kpn.com/buitenland

Gerelateerde artikelen