Waarom is regelmatig updaten belangrijk?

Updates van softwareontwikkelaars of hardwarefabrikanten zijn bedoeld om fouten in de code te repareren of om nieuwe functionaliteiten toe te voegen. Als je deze updates niet uitvoert en dus de kwetsbaarheden niet repareert, kunnen hackers daar misbruik van maken. Ze kunnen dan op het besturingssysteem van je computer en of laptop inbreken en zo toegang krijgen tot je gegevens. Het is daarom belangrijk om regelmatig je computer, mobiel of slimme apparaten te updaten.

Firmware

Firmware is software die al is ingebouwd in apparatuur. Die zorgt ervoor dat de hardware goed werkt. Firmware is bijvoorbeeld onderdeel van het moederbord van uw computer. Samen met de software voor onderdelen als netwerk- en videokaarten, zorgt deze firmware ervoor dat de apparatuur goed functioneert.

Soms blijkt er een bug, een foutje, in de firmware of software te zitten. Hierdoor werken niet alle functies of is een apparaat niet goed beveiligd. In zo’n geval brengen de meeste producenten een update uit.

Mogelijke schade

Als een apparaat niet goed beveiligd is met goede firmware en software, dan zet je de deur op een kier voor inbrekers. Omdat slimme apparatuur met internet is verbonden, kunnen kwaadwillenden via een slecht beveiligd apparaat zelfs toegang krijgen tot je hele thuisnetwerk. 

Je bewaart waarschijnlijk veel persoonlijke informatie op je laptop. Van identificeerbare informatie zoals je burgerservicenummer (BSN) tot en met je bankgegevens. Allemaal informatie waar cybercriminelen in geïnteresseerd zijn. Ze kunnen er identiteitsfraude mee plegen of op jouw naam aankopen mee doen. Die gevoelige informatie kan ook te koop aangeboden worden.

Besturingssystemen bijwerken

Voor besturingssystemen zoals macOS, iOS, Windows en Android verschijnen regelmatig updates. Deze kunt u automatisch laten bijwerken. Vergeet ook de spelcomputer, smart-tv en Chromecast niet. Ook deze draaien op een eigen besturingssysteem.

In veel gevallen heb je voor een update van het Android-besturingssysteem nieuwere hardware nodig dan er in de gemiddelde telefoon of tablet zit. Het is voor fabrikanten namelijk niet interessant om voor oude apparatuur updates uit te brengen. Goedkope Android-telefoons ontvangen meestal maar een zeer korte periode systeemupdates en daarna niet meer. Als er dus een lek wordt gevonden, wordt deze niet meer gefikst. Ze zijn dan niet meer veilig. Kijk daarom altijd welke fabrikanten van telefoontoestellen een betere reputatie hebben op dit gebied.

Automatisch updaten

De makkelijkste manier om uw apparaten, besturingssystemen en apps up-to-date te houden is door de functie ‘automatisch updaten’ aan te zetten Dan krijg je een melding wanneer er updates beschikbaar zijn. Of ze worden op de achtergrond gedownload en geïnstalleerd. Voor apps gaat dat bijvoorbeeld via de Microsoft Store, App Store of Google Play Store. De software voor slimme apparaten, zoals speakers, verlichting of thermosstraat bijwerken gaat vaak automatisch, maar niet altijd. Op de site veilinginternetten.nl lees je over updates beschikbaar zijn.

Malwarefilter

Als je een pop-up of een andere melding ontvangt dat er een update voor je gereed staat, check dan of deze betrouwbaar is. Hackers gebruiken nepmeldingen om je malware te laten installeren. Of om je naar een phishingsite te leiden. 

Lees ook: wat is phishing?

Behalve alert zijn, beschermt ons veiligheidspakket KPN Veilig je computer en mobiele apparaten tegen vele vormen van internetcriminaliteit. Ook ons malwarefilter blokkeert automatisch kwaadaardige software (malware) of de effecten daarvan.

Dit blog werd eerder gepubliceerd op het blog van XS4ALL.

Gerelateerde artikelen