Waarom is regelmatig updaten belangrijk?

Updates zijn bedoeld om fouten te repareren en nieuwe functies toe te voegen. Als je deze updates niet uitvoert en dus de kwetsbaarheden niet repareert, kunnen hackers daar misbruik van maken. Ze kunnen dan op het besturingssysteem van je computer of laptop inbreken en zo toegang krijgen tot je gegevens. Het is daarom belangrijk om regelmatig je computer, mobiel en slimme apparaten te updaten.

Waarom zijn er updates?

Firmware is een soort software die al in je apparaten zit. Het zorgt ervoor dat de hardware goed werkt. Bijvoorbeeld, als je een computer hebt, zit het firmware in het moederbord. Samen met andere software, zoals de software voor netwerk- en videokaarten, helpt het de apparatuur om goed te functioneren.

Soms zijn er problemen met firmware of software, bijvoorbeeld als er een foutje (bug) in zit. Niet alle functies werken dan goed, of een apparaat is niet goed beveiligd. In dat geval brengen de meeste producenten een update uit om deze problemen op te lossen.

Mogelijke schade

Wanneer een apparaat niet goed beveiligd is met goede firmware en software, dan maak je het makkelijker voor inbrekers om binnen te komen. Omdat slimme apparaten verbonden zijn met internet, kunnen kwaadwillenden via een slecht beveiligd apparaat zelfs toegang krijgen tot je hele thuisnetwerk. Op die manier kunnen ze bijvoorbeeld via de camera van een babyfoon bij je binnenkijken of erachter komen wanneer je op vakantie bent via een slimme thermostaat.

Je slaat waarschijnlijk veel persoonlijke informatie op je laptop op. Van identificeerbare informatie zoals je burgerservicenummer (BSN) tot aan je bankgegevens. Dit zijn allemaal gegevens waar cybercriminelen in geïnteresseerd zijn. Ze kunnen er identiteitsfraude mee plegen of aankopen op jouw naam doen. Deze gevoelige informatie kan ook te koop aangeboden worden.

Besturingssystemen updaten

Voor besturingssystemen zoals macOS, iOS, Windows en Android verschijnen regelmatig updates. Deze kunt u automatisch laten bijwerken. Vergeet ook de spelcomputer, smart-tv en Chromecast niet. Ook deze draaien op een eigen besturingssysteem.

In veel gevallen heb je voor een update van het Android-besturingssysteem nieuwere hardware nodig dan er in de gemiddelde telefoon of tablet zit. Het is voor fabrikanten namelijk niet interessant om voor oude apparatuur updates uit te brengen. Goedkope Android-telefoons ontvangen meestal maar een zeer korte periode systeemupdates en daarna niet meer. Als er dus een lek wordt gevonden, wordt deze niet meer gefikst. Ze zijn dan niet meer veilig. Kijk daarom altijd welke fabrikanten van telefoontoestellen een betere reputatie hebben op dit gebied.

Automatisch updaten

De makkelijkste manier om uw apparaten, besturingssystemen en apps up-to-date te houden is door de functie ‘automatisch updaten’ aan te zetten Dan krijg je een melding wanneer er updates beschikbaar zijn. Of ze worden op de achtergrond gedownload en geïnstalleerd. Voor apps gaat dat bijvoorbeeld via de Microsoft Store, App Store of Google Play Store. De software voor slimme apparaten, zoals speakers, verlichting of thermosstraat bijwerken gaat vaak automatisch, maar niet altijd. Op de site veilinginternetten.nl/doejeupdates lees je alles over het (automatisch) updaten van je slimme apparaten.

Malwarefilter

Als je een pop-up of een andere melding ontvangt dat er een update voor je gereed staat, check dan of deze betrouwbaar is. Hackers gebruiken nepmeldingen om je malware te laten installeren. Of om je naar een phishingsite te leiden. Behalve alert zijn, beschermt ons veiligheidspakket KPN Veilig je computer en mobiele apparaten tegen vele vormen van internetcriminaliteit. Ook ons malwarefilter blokkeert automatisch kwaadaardige software (malware) of de effecten daarvan.

Gerelateerde artikelen