Check of jouw wachtwoorden nog veilig zijn

Tegenwoordig zijn de termen “phishing”, “hacken” en “wangiri fraude” niet meer weg te denken. Data en vooral persoonsgegevens zijn veel waard, die van jou dus ook. We hebben een handige website gevonden die voor je checkt of jouw gegevens nog veilig zijn.


Haveibeenpwned.com

Voor elke site een ander wachtwoord gebruiken of regelmatig van wachtwoord wisselen blijft een goede manier om jezelf online te beschermen. Om het zekere voor het onzekere te nemen, kun je nu een check doen om te weten of je gegevens zijn buitgemaakt. Beveiligingsonderzoeker Troy Hunt heeft speciaal voor deze wens een site opgericht. Op haveibeenpwned.com is het mogelijk om te checken of jouw gebruikersnaam of e-mailadres zijn buitgemaakt tijdens een hack. Deze website gaat niet aan de haal met jouw gegevens, al kan je natuurlijk wel aangeven dat je op de hoogte gehouden wilt worden.


Wat kan ik het beste doen?

Mocht het nu zo zijn dat je gebruikersnaam of e-mailadres voorkomt in de gegevens. Verander dan voor die site direct het wachtwoord. Ook is het slim om de wachtwoorden van accounts die aan dit e-mailadres zijn gelieerd aan te passen. Troy Hunt voorziet de site van info wanneer er nieuwe hacks of lekken plaatsvinden. Ook is er de mogelijkheid om gebruik te maken van een mail-optie, waarbij je automatisch bericht krijgt als je gegevens ergens opduiken. Zo kun je daar meteen op inspelen.


KPN Veilig

Super handig om steeds meer zaken online te regelen, maar neem je ook de juiste maatregelen om veilig te internetten? Ben je bijvoorbeeld wel goed beschermd tegen virussen op je PC? En hoe zit dat precies met het beveiligen van je smartphone? Met het beveiligingspakket KPN Veilig weet je zeker dat je safe zit én blijft.


Welke maatregelen neem jij voor het beschermen van je persoonsgegevens?

Gerelateerde artikelen