Telefoon in het water gevallen? Dit kan je doen tegen waterschade

Plons! Ja hoor, zit je net lekker in de tuin van het zonnetje te genieten, laat je je telefoon in je voetenbadje vallen. Wat nu? In een bak rijst leggen? Of laten drogen in de vensterbank? Voor de niet-waterdichte telefoons hebben wij een speciaal stappenplan klaargezet. Zo weet jij precies wat je moet doen om je telefoon te redden als deze in het water is gevallen

Heb jij een waterdichte telefoon?

Steeds meer telefoons zijn waterdicht. Ook nieuwe iPhones. Daarvoor hebben deze telefoons zelfs een IP-certificaat, zoals IP67 of IP68. Daarbij staat IP voor international protection, om aan te geven dat dit een wereldwijde standaard is. Het eerste getal, de 6, betekent dat er geen stof in de telefoon kan komen.

Wat het tweede getal betekent? Hoe hoger het getal, hoe waterdichter een telefoon is. 7 houdt in dat een telefoon dompeldicht is. De telefoon kan dus kort onder water blijven. 8 houdt in dat de telefoon waterdicht is en langer onder water kan blijven. Hoe lang en hoe diep? Dat staat bij de productinformatie van een telefoon met IP68-certificaat. Let wel: dat maakt je telefoon nog niet geschikt tegen het zout van de zee of het chloor van een zwembad. Het is dus niet de bedoeling dat je met je telefoon gaat zwemmen.

Laat je een niet-waterbestendige telefoon per ongeluk in het water vallen? Of heeft jouw telefoon een IP-67/68 certificatie, maar valt ’ie in zee- of zwembadwater? Lees dan hieronder wat je moet doen om de schade zo veel mogelijk te beperken.

Telefoon in het water laten vallen? Dit kun je doen!

1. Haal je telefoon direct uit het water.
2. Zet je toestel uit.
3. Verwijder je hoesje, case of cover. Heb je een koptelefoon aangesloten? Ontkoppel deze.
4. Haal je simkaart uit je telefoon. Zit er ook een microSD-kaart in? Haal deze eruit.
5. Dep je telefoon droog met absorberend papier of een schone theedoek.
6. Heb je een telefoon waar je de batterij zelf uit kunt halen? Haal deze batterij uit je telefoon.
7. Leg het toestel in een luchtdichte bak met rijst. Rijst werkt absorberend en onttrekt het vocht uit je telefoon.
8. Wacht 24 tot 48 uur totdat je je telefoon uit de rijst haalt en ‘m opnieuw aanzet.

Gaat je telefoon niet meer aan? Dat is geen goed nieuws… We adviseren je dan om een expert in te schakelen van bijvoorbeeld de Apple App Store of de reparatiewinkel om de hoek.

Telefoon in het water laten vallen? Doe dit niet!

- Het toestel inschakelen. Ga niet kijken of je telefoon het nog doet. Hierdoor kan er kortsluiting ontstaan. Laat hem uit.
- Schudden en bewegen. Dit verspreidt het water in de telefoon.
- Op de verwarming leggen. Dit kan het droogproces versnellen, maar kan andere delen oververhitten.
- Aan de oplader (elektriciteit) hangen. Hierdoor kan er kortsluiting ontstaan.
- In de magnetron doen. Dit is heel gevaarlijk.
- In de zon leggen. Hierdoor kan het water opdrogen, maar kunnen andere delen oververhit raken.

ToestelVerzekering van KPN bij waterschade telefoon

Bij KPN kun je met ToestelVerzekering je telefoon verzekeren tegen waterschade. Dat kan op het moment van aankoop of tot en met dertig dagen na aankoop van je bestelling. Handig, want met ToestelVerzekering heb je de volgende dag al een vervangend toestel in huis. Minimale downtime! Ook is de dekking wereldwijd. De verzekering van KPN dekt de schade dus ook als je smartphone op vakantie in het water valt en het daarna niet meer doet.

Verzeker je smartphone met Toestelverzekering

Gerelateerde artikelen