Samsung resetten: hoe zet je een Samsung terug naar fabrieksinstellingen?

Als je telefoon ernstige software problemen heeft of helemaal is vastgelopen, heb je soms geen andere keus dan hem te resetten. Wanneer moet je je Samsung terugzetten naar fabrieksinstellingen en hoe doe je een harde reset bij Samsung? En hoe zorg je dat je gegevens niet verloren gaan? We leggen het uit.

Wat is het verschil tussen een softe en een harde reset?

Een softe reset is het uitschakelen en opnieuw opstarten van je telefoon. Dat kan via de instellingen of door de aan-/uit-knop lang ingedrukt te houden. Dit stopt alle processen die de smartphone aan het uitvoeren was. Daardoor stopt ook het proces wat de storing veroorzaakte en met een beetje geluk is daarmee het probleem opgelost. Komt het probleem na het opnieuw opstarten van je Samsung terug? Dan is het misschien tijd voor een harde reset: terugzetten naar fabrieksinstellingen. Lees hieronder hoe dat werkt. 

Wanneer moet je je Samsung resetten?

Een harde reset is een laatste redmiddel. Je zet je telefoon ermee terug naar de fabrieksinstellingen, en daarna moet je hem weer opnieuw instellen. Dat kost natuurlijk tijd. En als je geen back-up hebt gemaakt, kun je gegevens kwijtraken. Probeer daarom altijd eerst of er andere oplossingen zijn. Kijk bijvoorbeeld bij Samsung support voor oplossingen voor veelvoorkomende problemen. Als dat niet werkt, kan een reset helpen om het probleem op te lossen. 

Wanneer is het aan te raden je Samsung  te resetten? 

 • als de software problemen aanhouden of je telefoon niet goed functioneert
 • als de telefoon steeds vastloopt of steeds opnieuw opstart
 • als je je persoonlijke gegevens van de mobiel wil wissen (bijvoorbeeld als je je telefoon verkoopt)

Waar moet je op letten als je je telefoon reset? 

Als je je Samsung mobiel terugzet naar fabrieksinstellingen, wis je alle gegevens. Dat is goed, want daarmee verhelp je het probleem hopelijk ook. Maar als je geen back-up hebt, kun je je gegevens niet terugzetten. Dan ben je je foto’s, appjes en muziek bijvoorbeeld kwijt. Zorg dus dat je eerst een back-up maakt, voor je een harde reset uitvoert. Dat kan via je instellingen. Ga naar:

 • Instellingen > Accounts en back-up > kies voor ‘Back-up van gegevens’ bij Samsung Cloud of bij Google Drive.

Wil je juist al je gegevens van de telefoon wissen? Neem het zekere voor het onzekere en zorg dat je je Google-account en je Samsung-account van je telefoon verwijdert.

Benieuwd hoe je een iPhone kan resetten? Lees dan: Hoe reset ik mijn iPhone?

Hoe reset je een Samsung?

Er zijn verschillende Samsung-modellen, met verschillende methodes om een reset uit te voeren. Je kunt via de instellingen je telefoon resetten, of met de knoppen van de telefoon. 

Samsung resetten via het instellingen-menu

Heeft je Samsung een recente versie van Android (Nougat, Pie, Oreo, 10 of hoger)? Ga dan naar:

 • Instellingen > Algemeen Beheer > Resetten > Fabrieksgegevens herstellen > Resetten

Heb je een oudere versie van Android? Ga naar:

 • Apps > Instellingen > Back-up en reset > Fabrieksgegevens resetten

Of:

 • Apps > Instellingen > Privacy > Reset fabrieksgegevens

Samsung resetten via de knoppen

Werkt je telefoon helemaal niet meer en lukt het via de instellingen niet om een reset uit te voeren? Dan kun je hem via de knoppen ook terugzetten naar fabrieksinstellingen in een paar stappen.

 1. Er verschijnt nu een menu.
 2. Roep het herstelmenu op:

  • Heb je een telefoon met een start-knop? Druk dan Volume omhoog, Start en aan/uit tegelijk in. Als je telefoon trilt, laat dan aan/uit los. Als het menu verschijnt, laat de rest van de knoppen los.
  • Heb je een telefoon met een Bixby-knop? Houd dan volume omhoog, Bixby en aan/uit ingedrukt tot het logo verschijnt.
  • Heb je een telefoon met twee knoppen aan de zijkant? Houd dan volume omhoog en de zijknop ingedrukt tot het logo verschijnt.
 3. Er verschijnt nu een menu. Navigeer met de volumeknoppen naar ‘Wis alle gebruikersgegevens’ of ‘Wis gegevens/fabrieksreset’
 4. Bevestig je keuze. Er komt na enkele minuten in beeld te staan ‘Gegevens verwijderen uitgevoerd’
 5. Herstart het apparaat met de aan/uit-knop

Nu gaat je telefoon weer aan alsof hij voor het eerst gebruikt wordt. Doorloop de stappen om hem in te stellen en log in met je Google of Samsung-account om je back-up terug te zetten. Blijft je telefoon ook na de harde reset nog problemen hebben? Dan is het misschien tijd voor een nieuwer model. Bekijk hier de nieuwste Samsung telefoons. Ben je er nog niet overuit welke Samsung telefoon het beste bij je past? Bekijk dan Welke Samsung smartphone past bij mij?

Gerelateerde artikelen