iOS 17: Dit is er allemaal nieuw

Eindelijk is het dan zover: Apple heeft de komst van iOS 17 officieel aangekondigd. De nieuwe software-update introduceert belangrijke updates voor Siri, eenvoudiger delen met AirDrop, intelligente tekstinvoer en nieuwe standaard apps zoals Journal en StandBy. Lees in dit artikel alles wat jij moet weten over iOS 17.

Nieuwe functies in iOS 17

iOS 17 is ontworpen om de iPhones persoonlijker en intuïtiever te maken. Dit dankzij een aantal nieuwe iOS 17-functies en zelfs een paar nieuwe apps die met iOS 17 worden geïntroduceerd. Wat is er nieuw in iOS 17? We zetten alle nieuwe features hieronder voor je op een rijtje.

Autocorrectie wordt verbeterd

Om een intelligentere taalinvoer te kunnen realiseren, zijn Autocorrectie en de Dicteerfunctie in de nieuwe software-update verbeterd. Zo krijgt Autocorrectie onder andere een uitgebreide update met een transformer-taalmodel. Dit is een geavanceerd taalmodel waarbij Autocorrectie van jouw zinnen en taalgebruik leert, om je nog betere en meer persoonlijke suggesties te geven voor woordvoorspelling. Op die manier wordt jouw ervaring en de nauwkeurigheid van Autocorrectie elke keer dat je typt verbeterd. Het ontwerp is vernieuwd om het typen beter te ondersteunen. Autocorrecties voor een groot gedeelte van een zin kunnen meer soorten grammaticale fouten herstellen. De tekstaanbevelingen zullen in het tekstvak verschijnen terwijl je typt, zodat het toevoegen van hele woorden of het aanvullen van zinnen eenvoudig en met slechts één tikje mogelijk wordt. Tekstinvoer zal met iOS 17 sneller gaan dan ooit.

Daarnaast zal Dicteren gebruik maken van een nieuw spraakherkenningsmodel om deze functie nog nauwkeuriger te maken.

Nieuwe modus: StandBy

Een geheel nieuwe feature van iOS 17 is de StandBy-functie. StandBy kan worden geactiveerd wanneer de iPhone wordt opgeladen, om overzichtelijke informatie vanaf een afstand te kunnen blijven bekijken. Gebruik StandBy bijvoorbeeld op een nachtkastje, je bureau of het aanrecht om verschillende soorten klokken weer te geven. Of kies ervoor om een leuke slideshow af te spelen, als digitaal fotolijstje, met je favoriete foto’s. Ook kan je ervoor kiezen om een aantal handige widgets weer te geven, zoals het weerbericht of aankomende afspraken. De nieuwe StandBy-functie maakt je iPhone dus nog efficiënter, zelfs van een afstand. Ook Live Activiteiten, Siri, inkomende gesprekken en een vergrote weergave van meldingen worden tijdens deze functie ondersteund. Bij het opladen met MagSafe onthoudt StandBy jouw voorkeursweergave. Je kunt StandBy altijd eenvoudig oproepen door op het scherm te tikken. Op de iPhone 14 Pro is de functie altijd beschikbaar met de Always-On display.

Nieuwe dagboek-app: Journal

Met iOS 17 wordt de nieuwe app ‘Journal’ geïntroduceerd. Met de dagboek-app biedt Apple een eenvoudige manier om de gebeurtenissen van je dag lekker van je af te schrijven. Het opschrijven van dagelijkse of juist unieke en intense ervaringen heeft bewezen positieve effecten op het welzijn te hebben. Bovendien geeft deze dagboek-app je ook de kans om dankbaarheid te oefenen door te reflecteren op een dag of gebeurtenis. De app maakt het bijhouden van een dagboek zo eenvoudig mogelijk, dankzij gepersonaliseerde suggesties die ter inspiratie kunnen worden gebruikt. Deze suggesties worden namelijk samengesteld op basis van recente activiteiten, foto’s, contacten, workouts, plaatsen en nog veel meer. Zo kan iedereen gemakkelijk een dagboek beginnen!

Journal is ontworpen om je privacy te beschermen, zodat niemand (ook Apple niet) toegang heeft tot jouw intieme gedachten en gevoelige informatie. Dit doet de app via end-to-end encryptie en de mogelijkheid om de app extra te vergrendelen.

Wissel gegevens uit via AirDrop en NameDrop

Met iOS 17 krijgt AirDrop nieuwe manieren om bestanden te delen. Op dit moment maakt AirDrop het al zeer eenvoudig om een bestand, foto of contact binnen enkele seconden met een andere iPhone-gebruiker te delen. Met de nieuwe software-update komt hier ook nog de NameDrop-functie bij. Met de NameDrop-app kunnen iPhone-gebruikers eenvoudig contactgegevens en andere bestanden delen door simpelweg hun iPhones tegen elkaar te houden, of door een iPhone en Apple Watch tegen elkaar te houden. Ook kan je met iOS 17 de SharePlay-functie op deze manier starten, om zo samen naar muziek te luisteren of een film te kijken.

‘Hé Siri’ verdwijnt

Ook Siri krijgt een paar nieuwe updates met iOS 17. Als eerste verdwijnt het welbekende commando “Hé Siri”. Om de functie te starten zal slechts een simpele “Siri” nodig zijn. Ten tweede wordt het mogelijk om na het oproepen van de spraakassistent meerdere vragen te stellen of opdrachten te geven. In iOS 16 moet Siri nog voor elk nieuw onderwerp opnieuw worden opgeroepen.

iOS 17 releasedate

Dus, wanneer komt iOS 17 uit? De nieuwste iOS-versie is tijdens de Worldwide Developers Conference door Apple aangekondigd. Hoewel alle nieuwe functies nu officieel bekend en toegelicht zijn, is de releasedate van iOS 17 nog niet officieel aan een datum verbonden. De bèta van iOS 17 is vanaf vandaag beschikbaar voor leden van het Apple Developer Program en een publieke bèta wordt volgende maand beschikbaar gesteld. Door alle verwachtingen die Apple heeft geschept, weten we in ieder geval wel dat we op dit najaar kunnen rekenen voor wanneer iOS 17 beschikbaar zal zijn voor de iPhone-gebruiker.

Welke iPhones krijgen iOS 17?

Dit zijn welke iPhones iOS 17 krijgen: tot nu toe is bekendgemaakt dat de iPhone X en hoger alle nieuwe functies van iOS 17 zullen ondersteunen. Zo zullen dus de nieuwste iPhones van dit moment  - de iPhone 15-serie ook meteen in de herfst van 2023 van de nieuwe functies gebruik kunnen maken.

Zie jij helaas jouw model smartphone niet tussen welke iPhones iOS 17 ondersteunen? Misschien is het dan tijd om over te stappen naar een nieuwer model of zelfs over te stappen van Android naar iOS!

Gerelateerde artikelen