iOS 16: dit kun je verwachten van de nieuwe update!

Een gepersonaliseerd lockscreen, verbeterde Focus-mode en nieuwe app-icoontjes: iOS 16 belooft een grote update te worden. Tijdens de aftrap van de Worldwide Developers Conference heeft Apple de nieuwste iOS-versie aangekondigd. Benieuwd naar de belangrijkste features van iOS 16? Lees dan snel verder!

De belangrijkste features van de iOS 16-update

Met iOS 16 gaat er een heleboel veranderen. Maar wat zijn nu de meest opvallende updates? Wij zetten ze hieronder voor je op een rijtje. 

Een gepersonaliseerd lockscreen

Klik je iPhone eens uit en aan. Wat zie je op je lockscreen? De datum en tijd, je notificaties en sneltoetsen. Én je trouwe viervoeter op de achtergrond, die kan natuurlijk niet ontbreken. Met iOS 16 ondergaat je vergrendelscherm een gehele metamorfose.

Maak je een foto met portretmodus? Dan kun je deze met een soort 3D-effect als achtergrond instellen. Een gave feature die we nog niet eerder bij smartphones hebben gezien! Verder kun je met iOS 16 de weergave van de datum en tijd customizen naar je eigen smaak. Kies voor opvallende stijlen en kleuren, of houd het juist strak en eenvoudig. Daarnaast kun je een interactieve achtergrond instellen. Wat dacht je van een wallpaper die verandert als het weer beter of slechter wordt? Je wisselt eenvoudig tussen al je favoriete achtergronden door te swipen. 

Maar dat zijn niet de enige veranderingen van het lockscreen. Ook je notificaties worden straks anders weergegeven. De iOS 16-update zorgt er namelijk voor dat deze aan de onderkant van je scherm komen te staan. Daarnaast zijn straks niet alle notificaties meer zichtbaar, maar komen ze in een lijst waar je doorheen kunt scrollen. Wel zo overzichtelijk. 

Verder kun je straks widgets op je vergrendelscherm plaatsen. Erg handig, want zo kun je geplande afspraken zien of het weerbericht lezen zonder je toestel te ontgrendelen. 

Het nieuwe vergrendelscherm in iOS 16

Update van de berichten-apps

De Dictafoon-app krijgt een aantal fijne verbeteringen. Zo blijft het toetsenbord altijd in je scherm, ook als je inspreekt. Heel handig wanneer je tijdens het inspreken kleine foutjes wilt verbeteren. Daarnaast plaatst de app straks zelf punten en uitroeptekens.

Ook de Message-app blijft niet achter. Zo kun je met de iOS 16-update berichten terugdraaien of aanpassen. Verstuur je per ongeluk een klef appje voor je partner naar je baas? Dan maak je dit met één druk op de knop weer ongedaan. Dat scheelt weer een ongemakkelijke maandagochtend op kantoor.

Lees meer: Wat is Apple Carplay en hoe werkt het?

Ultieme focus met de verbeterde Focus mode

Ongestoord werken, zonder afgeleid te worden door allerlei meldingen? Met de iOS 16-update geniet je van een nóg betere Focus mode. Zo introduceert Apple de Focus filters. Hiermee kun je instellen welke content je te zien krijgt op apps als Agenda, Mail, Berichten en Safari. Ideaal wanneer je tijdens werktijd alleen maar afspraken en e-mails van je werkaccount wilt zien. 

Daarnaast kun je met iOS 16 je lockscreen in Focus mode aanpassen. Zo stel je voor werk en privé eenvoudig een andere achtergrond voor je vergrendelscherm in. 

De nieuwe focus features in iOS 16

Meer gave features van iOS 16

Naast deze veranderingen heeft iOS 16 nog veel meer gave features. Zo krijgen je app-icoontjes een geheel nieuwe look en lijken ze straks meer op de icoontjes van MacOS. En maak je graag foto’s van je familie of vrienden? Deze deel je straks eenvoudig in de gedeelde iCloud-fotogalerij. Upload je favoriete foto’s en je familie en vrienden kunnen ze gelijk bekijken. 

Ook Apple Carplay wordt flink verbeterd. Zo kun je straks meerdere schermen in je auto aansturen. Op deze schermen laat Carplay je straks allerlei informatie zien: van windrichting en snelheid tot aan het percentage resterende benzine. Hiervoor moet je helaas wel even geduld hebben: de Apple Carplay-update komt pas eind 2023 uit. 

Daarnaast zijn er nog talloze kleine veranderingen die je smartphone met de iOS 16-update ondergaat.

Wanneer komt iOS 16 uit?

In juli komen de eerste bètaversies van iOS 16 uit. Wil jij gelijk gebruikmaken van de nieuwe features en iOS 16 uittesten? Meld je dan binnenkort aan voor Apple’s publieke bètaprogramma.  

Wacht je liever op de definitieve versie? De officiële versie van iOS 16 komt uit nadat Apple de nieuwste iPhone 14 aankondigt. Dit gebeurt begin september, waardoor de release date van iOS waarschijnlijk ergens half september is. 

Welke iPhones ondersteunen iOS 16?

Benieuwd of ook jij straks gebruik kunt maken van iOS 16? Alle modellen vanaf iPhone 8 ondersteunen deze update. Valt jouw toestel nét buiten de boot? Misschien is het dan tijd voor een nieuwe smartphone. Hiervoor ben je bij KPN aan het juiste adres. Check alle nieuwe iPhones in de KPN shop.

Op zoek naar een smartphone met super goede camera en de nieuwste features? Dan is de iPhone 14 echt wat voor jou!

Lees meer: Stap in de tijdmachine: geschiedenis van de iPhone 

Gerelateerde artikelen