Overstappen van Android naar iOS: waar je aan moet denken

Gebruik je nu een telefoon met Android als besturingssysteem en denk je erover na de overstap te maken naar iOS? Dan zijn er een paar dingen die je wil weten om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen. In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten en welke stappen je kunt ondernemen wanneer je van Android naar iOS gaat.

Twijfel je nog tussen een telefoon met Android of iOS-besturingssysteem? Hier vergelijken we de twee.  Lees dan hier wat de verschillen zijn tussen Android en iOS.

Hoe moet je overstappen van Android naar iOS?

Overstappen van Android naar iPhone klinkt misschien als een grote klus, maar dat valt in de praktijk reuze mee. Apple heeft namelijk een app ontwikkeld die Android overzetten naar iOS een stuk makkelijker maakt. De app heet ‘Stap over op iOS’, die je kunt downloaden in de Google Play Store. Hiermee worden alle gegevens die op je Android-telefoon staan direct overgezet naar je iPhone. Wil je niet alles van de ene telefoon overzetten naar de andere? Dan kun je ook handmatig de overgang maken.  Maak je de overstap de andere kant op? Lees dan hier hoe je je gegevens meeneemt van iOS naar Android.

De nieuwe iPhone is aangekondigd! Hier lees je alles over de iPhone 14.

Synchroniseer je Android

Kies je voor het handmatig overzetten van je Android-telefoon naar je nieuwe iPhone, dan is het belangrijk om je oude telefoon te synchroniseren. Synchroniseer je Android via instellingen en kies voor ‘Accounts en back-up’. Klik daarna op ‘Accounts beheren’ en kies het Google account dat je gebruikt voor het maken van een back-up. Kies vervolgens voor ‘Account synchroniseren’ en kies welke gegevens je wil synchroniseren door ze in de instellingen aan te vinken.

Back-up maken van je Android toestel

Nadat je klaar bent met het synchroniseren van je Android-toestel, is het belangrijk om back-ups te maken: zo raak je de belangrijke dingen niet kwijt. Een back-up maken in Android bestaat uit twee stappen, je maakt namelijk niet alleen een back-up van je telefoon zelf, maar moet ook voor WhatsApp een aparte back-up maken.

Back-up maken van je toestel

Om alle belangrijke informatie meteen te kunnen vinden op je nieuwe iPhone, is het belangrijk om een back-up te maken van je Android en die op te slaan in je Google-account. Zo’n Google back-up in Android maak je door in de instellingen van je Android-telefoon ‘Google’ te selecteren en te kiezen voor ‘Back-up maken’. Dan verschijnt er een blauwe knop waarin ‘Nu back-up maken’ staat aangegeven, daar kies je voor en dan worden de gegevens van je Google-account opgeslagen in een back-up op Android.

Back-up maken van je WhatsApp

Alle gesprekken die je in de afgelopen jaren hebt gevoerd via je telefoon wil je natuurlijk niet in één klap kwijt zijn. Daarom is het belangrijk om ook een back-up van WhatsApp op Android te maken van je WhatsApp als je overgaat naar een iPhone. Zo kun je meteen verder gaan waar je gebleven was, maar met die nieuwe telefoon in je hand. Een WhatsApp back-up op Samsung of Android krijg je voor elkaar door de app te openen en rechtsboven op de drie puntjes te klikken. Vervolgens kies je voor ‘Instellingen’ en kies je voor ‘Chats’. Dan krijg je de mogelijkheid om te kiezen voor ‘chat backup’ en als je dan op de groene ‘back-up’ knop tikt, heb je het voor elkaar: dan is je WhatsApp back-up in orde. Raak niet in paniek als het maken van de back-up even duurt: als je meerdere gesprekken open hebt staan en veel media in WhatsApp hebt opgeslagen, kan het even duren om alles goed op te slaan.

Maak je voor het eerst een back-up via WhatsApp en wil je dat dit vaker gebeurt? Dan kun je in dezelfde instellingen aangeven in welke frequentie je wil dat dit gebeurt. Hierbij kun je onder andere kiezen uit dagelijks, wekelijks of ‘alleen als ik er zelf voor kies’.

Foto’s & video’s overzetten van Android naar iPhone

Naast je gesprekken wil je natuurlijk ook alle foto’s en video’s overzetten van Android of Samsung naar iPhone. Dit kun je het best doen via de Google Foto’s app, die de foto’s automatisch synchroniseert met je Gmail-account. Dan heb je een back-up van je foto’s op Android. Het overzetten van de foto’s van Android naar iPhone gaat dan als volgt:

  • Je opent de Google Foto’s app en tikt rechtsboven op je eigen account;
  • Kies daarna voor ‘Instellingen voor Foto’s’;
  • Klik op ‘Back-up en synchronisatie’;
  • Zet bovenaan het schuifje om zodat back-up en synchronisatie ingeschakeld wordt.

Wanneer je op je iPhone de Google Foto’s app installeert, kun je na het inloggen met je Google-account meteen de foto’s die je hebt opgeslagen bekijken. Daarna kun je de foto’s die je graag op je nieuwe telefoon wil hebben (dat mooie vakantiekiekje, bijvoorbeeld) downloaden. Op die manier komen ze in de filmrol van je iPhone te staan en kun je er alles mee doen wat je op je vorige telefoon ook kon.

Contacten overzetten van Android naar iPhone

Contacten overzetten van Android naar iPhone gaat het makkelijkst met de Move To iOS-app, de app die aan het begin van dit artikel ook al even ter sprake kwam. Na installatie van de app op je Android-telefoon kun je er op je nieuwe iPhone voor kiezen om ‘gegevens over te zetten van Android’. Er verschijnt dan een code in beeld die je op je Android-telefoon in kunt vullen en vervolgens kun je ervoor kiezen om je contacten, maar ook je foto’s en agenda over te zetten. Voila, zo kun je contacten overzetten van Android of Samsung naar iPhone.

Enthousiast geworden en zie je een overstap van Android naar iOS wel zitten? Check dan het nieuwste assortiment iPhones van KPN.

Gerelateerde artikelen