iOS 14: alles wat je moet weten over de nieuwste features

Apps gebruiken zonder ze te downloaden, je startscherm gaat flink op de schop en al je apps in één gemakkelijk overzicht. iOS 14 barst van de handige, nieuwe functies. Hier check je de laatste informatie over de grootste update voor je iPhone in 2020.

iOS 14 is eindelijk te downloaden!

Tijdens het Time Flies event maakte Apple de release datum van iOS 14 bekend. De nieuwste update voor jouw iPhone is sinds 16 september 2020 te downloaden en staat natuurlijk op de nieuwe iPhone 12. De nieuwste versie van iOS brengt een heleboel verbeteringen en nieuwe functies mee naar je iPhone. Wij vatten alle nieuwe features en verbeteringen voor je samen!

iOS 14 supported devices: deze apparaten krijgen ‘m!

Met een nieuwe iPhone bij je KPN-abonnement ben je verzekerd van de nieuwste versie van iOS. Benieuwd of jouw oudere iPhone ook iOS 14 krijgt? Deze apparaten krijgen van Apple de nieuwste update:

 • iPhone 11, 11 Pro & 11 Pro Max
 • iPhone XS & XS Max
 • iPhone XR
 • iPhone X
 • iPhone 8 & 8 Plus
 • iPhone 7 & 7 Plus
 • iPhone 6s & 6s Plus
 • iPhone SE (1e generatie)
 • iPhone SE (2e generatie)
 • iPod touch (7e generatie)

iPads hebben het iPadOS-besturingssysteem. Dit is een versie van iOS dat op maat is gemaakt voor het grotere scherm van Apple’s tablets. Deze iPads zijn geschikt voor iPadOS 14:

 • iPad Pro 12.9-inch (4e generatie)
 • iPad Pro 11-inch (2e generatie)
 • iPad Pro 12.9-inch (3e generatie)
 • iPad Pro 11-inch (1e generatie)
 • iPad Pro 12.9-inch (2e generatie)
 • iPad Pro 12.9-inch (1e generatie)
 • iPad Pro 10.5-inch
 • iPad Pro 9.7-inch
 • iPad (7e generatie)
 • iPad (6e generatie)
 • iPad (5e generatie)
 • iPad mini (5e generatie)
 • iPad mini 4
 • iPad Air 2

In één oogopslag de laatste informatie met widgets

Android-telefoons hebben ze al sinds jaar en dag: widgets. Mini-apps op je startscherm waarmee je bijvoorbeeld je laatste appjes ziet, de weersverwachting checkt of sneller een mail verstuurt. iOS had al widgets in het speciale scherm links van je startscherm. Vanaf 2020 kunnen iPhone gebruikers eindelijk ook widgets toevoegen aan het beginscherm van de iPhone. De nieuwe widgets bieden in één oogopslag de laatste informatie en kunnen in verschillende groottes worden vastgezet. Ook kun je meerdere widgets op dezelfde plek neerzetten, afhankelijk van jouw locatie, activiteit of hoe laat het is laat iOS jou de meest belangrijke widget zien.

Makkelijker apps sorteren met de App Library

Ben je wel eens een app uit het oog verloren? Met iOS 14 is dat verleden tijd dankzij de App Library. Deze nieuwe feature sorteert automatisch alle apps op jouw iPhone in een gemakkelijk overzicht. Apps die aansluiten op jouw gebruik worden slim bovenaan geplaatst waardoor je sneller bij je favoriete apps kunt. Je kunt zelf kiezen hoe veel pagina's je op beginscherm wilt tonen.

Nieuwe features voor iMessage

Apple’s berichten-app iMessage krijgt een lading aan nieuwe functies. Zo kun je in groepsgesprekken elkaar ‘mentionen’ met een apenstaartje. Handig als die ene vriend nog niet heeft gereageerd of ‘ie mee wil naar de film. Andere iMessage tricks zijn er ook. Citeren? Dat is nu ook mogelijk. Ideaal als je in een groepsgesprek specifiek op één bericht wilt reageren. Verder is het ook mogelijk om je favoriete gesprekken bovenaan de app vast te zetten.

iOS 14 wallpaper: nieuw behang voor je iPhone?

iOS 14 heeft weer een nieuwe reeks fraaie wallpapers. Zo voelt je iPhone weer een extra beetje nieuw aan. 9to5mac is zo vriendelijk geweest om de iOS 14 wallpapers online te zetten. Je vindt ze op deze pagina.

App Clips: apps gebruiken zonder ze te installeren

Een app gebruiken zonder ‘m te downloaden? In iOS 14 kan het. App Clips heet deze functie, hiermee download je tijdelijk een bepaalde functie van een app die je nodig hebt. Ontvang je bijvoorbeeld een YouTube-link? Maar heb je deze app niet? Clips downloadt dan de afspeelfunctie uit de YouTube-app zodat jij het filmpje kunt kijken. Zo kun je apps gebruiken zonder ze te installeren. App Clips blijven maximaal 30 dagen op je iPhone staan nadat je ze voor het laatst hebt gebruikt.

Op de fiets met Apple Maps

Apple Maps, ook wel bekend als Kaarten, ondersteunt vanaf iOS 14 ook navigatie voor fietsers. Iets dat vooral in Nederland erg gewaardeerd zal worden. Daarnaast kan de Kaarten app ook goed van pas komen voor gebruikers met een elektisch voertuig door een route te plannen die rekening houdt met locaties om op te laden.

Meer transparatie en controle met verbeterde privacy features

Met iOS 14 geeft Apple jou volledig inzicht en controle over de toestemmingen die apps nodig hebben om jou te volgen. Wil een app graag je camera gebruiken? Dan is het aan jou om hiervoor toestemming te verlenen. Daarnaast wordt er bovenin het scherm weergegeven wanneer een app gebruik maakt van de camera of microfoon zodat jij altijd weet wanneer er wordt opgenomen. Ook kun je je locatie minder precies maken waardoor apps alleen een schatting van jouw locatie kunnen gebruiken, maar niet de exacte plek waar je je bevindt.

iOS 14: andere verbeteringen

iOS 14 heeft naast alle bovenstaande verbeteringen nog een aantal interessante nieuwe toevoegingen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een speciale app voor het live vertalen van gesproken tekst? Super handig voor op vakantie! Daarnaast kreeg Siri een grote update met nog meer antwoorden op ingewikkelde vragen. Ben je ook een Airpods gebruiker? Dan kunnen jouw Airpods nu automatisch wisselen naar het laatste apparaat dat je hebt gebruikt, mits deze ook op iOS 14 of iPadOs 14 draaien. Ook voegde Apple de mogelijkheid toe om jouw iPhone te gebruiken als autosleutels, hiermee wordt het mogelijk om toekomstige modellen auto's te openen zonder dat je je telefoon uit je broekzak hoeft te halen.

Van oudere modellen als de als de iPhone 6s tot de nieuwste iPhone 12. Met iOS 14 heb je alle apps in één overzicht en ben je snel op de hoogte dankzij je widgets. iOS 14 hebben? Met de iPhone 12 ben je op z’n minst vier jaar verzekerd van de nieuwste iOS-updates.

Gerelateerde artikelen