Glasvezel of 5G?

In een oogopslag een complete film downloaden en nooit een hapering tijdens het videobellen? Met glasvezel of 5G kan het, want hiermee internet je met de snelheid van het licht. Deze twee soorten internet verschillen enorm. Toch kunnen ze niet zonder elkaar. Hoe dat zit? Lees het hier.

Even kennismaken met 5G en glasvezel

Wat is glasvezel? Glasvezel is een vast netwerk waarop steeds meer mensen worden aangesloten. Dit netwerk wisselt data uit door middel van lichtsignalen. Zo internet je dus letterlijk met de snelheid van het licht! Dit is veel sneller dan de stroomsignalen waarmee andere vaste netwerken data uitwisselen. Extra voordeel? Lichtsignalen verbruiken veel minder energie dan stroomsignalen.

5G is het nieuwe mobiele netwerk. Op dit moment zijn providers, fabrikanten en overheden druk bezig met de ontwikkeling hiervan. Qua naam is 5G de opvolger van 4G, maar het is een compleet nieuw netwerk dat in alles nieuw is ontworpen. 5G moet voor heel Nederland supersnel mobiel internet bieden. Daarom zijn steeds meer apparaten 5G ready. Tegelijkertijd moet het ook andere draadloze apparaten van stabiel internet voorzien. Bijvoorbeeld aan zelfrijdende auto’s die met elkaar in verbinding staan en zo dichter op elkaar kunnen rijden.

Glasvezel vs. 5G

Glasvezel is een vast netwerk, 5G een mobiel netwerk. Zonder glasvezel is er alleen geen 5G mogelijk. 5G is dan wel draadloos internet, maar 5G-zendmasten zijn aangesloten op het glasvezelnetwerk. Dat moet ook wel. Glasvezel is als enige vaste netwerk snel en stabiel genoeg voor de hoge snelheid die via 5G draadloos leverbaar is. Leuk weetje: in Nederland kun je glasvezel nemen met een snelheid tot wel 1 Gbit/s. Dit is ook de snelheid die straks mogelijk is via 5G.

Glasvezel of 4G?

4G is het mobiele netwerk dat nu beschikbaar is. Nu prima om video’s te streamen en elkaar foto’s te sturen, maar niet snel genoeg voor toekomstige mogelijkheden. Daarvoor is onder andere de reactietijd van dit netwerk niet snel genoeg. Stel je voor: je rijdt in een zelfrijdende auto dicht op een andere zelfrijdende auto. Dan wil je niet dat je auto vanwege een te langzame reactietijd zijn snelheid te laat aanpast als de zelfrijdende auto voor je remt. Daarom krijgt 4G in 5G een opvolger. De reactietijd van 5G is namelijk altijd maar een paar milliseconde. Snel genoeg om op tijd te reageren.

Kun je glasvezel vergelijken met 4G? Nee, want glasvezel is vast internet en 4G mobiel internet. Glasvezel is vande twee het snellere, stabielere internet. Oké, het is een vast netwerk, maar hiermee krijg je wel al een voorproefje van de mogelijkheden van 5G. Glasvezel vormt namelijk de basis van het toekomstige 5G-netwerk, dat op glasvezel is aangesloten.

Ook alvast een kijkje in de toekomst nemen? Doe d
glasvezelcheck om te zien of je op jouw adres kunt internetten met de snelheid van het licht!

Gerelateerde artikelen