Glasvezel: hoe werkt het?

Glasvezel is vezel van glas die zo dun is als haar. Met deze vezel deel je data met de snelheid van het licht.

Dunne vezels
Deze techniek bestaat al meer dan 50 jaar. In de jaren ‘60 ontwikkelde Charles Kao een techniek waarmee hij licht transporteerde door dunne vezels van glas. Hij voegde lasers toe aan zijn technologie en realiseerde zo een supersnelle oplossing voor datatransport.

Naar jouw adres
Vandaag de dag gebruiken we deze techniek voor ons dagelijkse internet. Hiervoor liggen kabels door een groot deel van Nederland en maken vertakkingen naar onder andere jouw adres. Al deze vertakkingen zijn gezamenlijk het glasvezelnetwerk. Hiervoor maken we gebruik van een glasvezel PoP.

Video: Wat is glasvezel?

Glasvezel Internet van KPN is sneller dan een koperverbinding. Hoe komt dat? Dat vertelt Jillis je in deze video. Zoveel tijd bespaar je met glasvezel internet.

Wat doet een glasvezel PoP?

De volgende vraag is dan: wat is een glasvezelnetwerk? De vertakkingen van het glasvezelnetwerk worden geregeld in een PoP: Point of Presence.

Vertakken
KPN heeft apparatuur in alle glasvezel PoP’s hangen waarmee het netwerk door middel van routers en switches verder vertakt wordt.

Stad- en wijkniveau
Je hebt glasvezel PoP’s op stad- en op wijkniveau. Een PoP op stadsniveau is zeer groot: een stad heeft maximaal 5 van zulke PoP’s. Deze zijn aangesloten op PoP’s op wijkniveau. Deze glasvezel PoP’s bieden glasvezel voor soms wel 5 duizend huishoudens. Zo ontstaat er een heel netwerk van glasvezelkabels, ofwel glasvezelbekabeling.

Glasvezel snelheid

Door de glasvezeldraad raast een laserlicht heen en weer dat razendsnel aan en uit knippert. De snelheid van deze knippering, bepaalt de snelheid van jouw internetverbinding.

5 miljoen telefoongesprekken
Eén glasvezeldraad is in staat om 8 duizend gigabyte aan data te versturen. Dit zijn ruim 5 miljoen foto’s of 4 miljard telefoongesprekken.

Hoe snel is glasvezel op jouw adres?
Met KPN Glasvezel kun je downloaden met een snelheid van 1 Gigabit per seconde. Met 1 Gbit/s kun je een film in HD kwaliteit in 1 seconde downloaden. Ontdek of jij glasvezel internet hebt en hoe snel je internet is met op onze speedtest pagina.

Wat is glasvezel internet?

Met glasvezel internet ontvang je data op je telefoon, tablet, laptop of televisie via de glasvezelverbinding.

Data
Data is een breed begrip, maar betekent in dit geval alles van een telefoongesprek tot een 4K film. Deze data wordt verstuurd over de glasvezelkabels in verschillende snelheden. Het mooie van glasvezel internet is de stabiliteit en de snelheid. Dat is de glasvezel betekenis!

1 Gbit/s
Op dit moment biedt KPN snelheden aan tot 1 Gigabit per seconde. Dit is ultrasnel internet voor fervente gamers en 4K fanatiekelingen. Voor een gemiddeld huishouden met vier personen, waar iedereen zijn eigen device heeft, is 200 Mbit/s voldoende. Ook hiermee kun je 4K series kijken, maar niet op zes devices tegelijk.

Meer weten?
Wil je nog meer weten over glasvezel en wat glasvezel precies is? Bekijk dan onze glasvezel overzichtspagina.

Glasvezel Internet van KPN

  • Supersnel Internet
    Het glasvezelnetwerk van KPN is superstabiel en altijd supersnel.
  • Hoge constante kwaliteit
    Geniet van de hoogste kwaliteit tv-beelden op meerdere apparaten tegelijk.
  • Even snel up als down
    KPN Glasvezel is supersnel. Downloaden of uploaden? Dat gaat allebei even snel.

Heb jij al glasvezel? Doe de postcodecheck

Ben je benieuwd of er binnenkort KPN Glasvezel beschikbaar is op jouw adres? Vul hieronder je postcode en huisnummer in. Verhuis je naar een nieuwbouwhuis en weet je jouw postcode nog niet? Lees dan meer over Glasvezel Internet in een nieuwbouwwoning.

Check je postcode
En bekijk direct wat wij op jouw adres leveren

Veelgestelde vragen over Glasvezel Internet

Met de postcodecheck hierboven ontdek jij of er glasvezel ligt op jouw woonadres.
Als je een glasvezelverbinding hebt in huis en hier wifi op aansluit, kun je bellen met glasvezel. Gebruikelijke manieren om via de internetverbinding te bellen, zijn Skype, Facetime en WhatsApp.
Als je jouw nieuwe postcode weet, kun je met de postcodecheck zien of je glasvezel krijgt. Weet je nog niet wat jouw nieuwe postcode wordt? Schrijf je dan in voor onze e-mailnieuwsbrief over nieuwbouw.
KPN Glasvezel kwam in januari 2022 als beste alles-in-1-provider uit de Test volgens de Consumentenbond. KPN scoort een 8,0. Dit is hoger dan andere aanbieders. Wil je ons Glasvezel Internet vergelijken met Internet van Ziggo? Dat kan!

Een andere vraag over Internet?

Heb je toch nog een andere vraag? Kijk dan gerust rond op de servicepagina's, waar je meer informatie kunt vinden over aansluiten, gebruiken en wijzigen.

Naar Internet Service

Op zoek naar iets anders?

Vergelijk aanbieders

Meer weten over het internet van KPN in vergelijking met andere aanbieders? Ontdek de (prijs)verschillen.

Glasvezel en nieuwbouw

Verhuis je naar een nieuwbouwwoning? Check dan of je glasvezel internet krijgt. En of je hiervoor nog iets moet doen.

1 Gigabit

Het snelste Glasvezel Internet bestel je bij KPN. Lees meer over 1 Gigabit glasvezel en de mogelijkheden voor jou.