Glasvezel: hoe werkt het?

Glasvezel is vezel van glas die zo dun is als haar. Met deze vezel deel je data met de snelheid van het licht. Deze techniek bestaat al meer dan 50 jaar. In de jaren ‘60 ontwikkelde Charles Kao een techniek waarmee hij licht transporteerde door dunne vezels van glas. Hij voegde lasers toe aan zijn technologie en realiseerde zo een supersnelle oplossing voor datatransport. Vandaag de dag gebruiken we deze techniek voor ons dagelijkse internet. Hiervoor liggen kabels door een groot deel van Nederland en maken vertakkingen naar onder andere jouw adres. Al deze vertakkingen zijn gezamenlijk het glasvezelnetwerk. Hiervoor maken we gebruik van een glasvezel PoP.

Wat doet een glasvezel PoP?

De volgende vraag is dan: wat is een glasvezelnetwerk? De vertakkingen van het glasvezelnetwerk worden geregeld in een PoP: Point of Presence. KPN heeft apparatuur in alle glasvezel PoP’s hangen waarmee het netwerk door middel van routers en switches verder vertakt wordt. Je hebt glasvezel PoP’s op stad- en op wijkniveau. Een PoP op stadsniveau is zeer groot: een stad heeft maximaal 5 van zulke PoP’s. Deze zijn aangesloten op PoP’s op wijkniveau. Deze glasvezel PoP’s bieden glasvezel voor soms wel 5 duizend huishoudens. Zo ontstaat er een heel netwerk van glasvezelkabels, ofwel glasvezelbekabeling.

Glasvezel snelheid

Door de glasvezeldraad raast een laserlicht heen en weer dat razendsnel aan en uit knippert. De snelheid van deze knippering, bepaalt de snelheid van jouw internetverbinding. Eén glasvezeldraad is in staat om 8 duizend gigabyte aan data te versturen. Dit zijn ruim 5 miljoen foto’s of 4 miljard telefoongesprekken. KPN heeft een nieuwe glasvezelsnelheid. Op dit moment kun je namelijk downloaden met een snelheid van 1 Gigabit per seconde. Hiermee kun je een film in HD kwaliteit in 1 seconde downloaden.

Wat is glasvezel internet?

Met glasvezel internet ontvang je data op je telefoon, tablet, laptop of televisie via de glasvezelverbinding. Data is een breed begrip, maar betekent in dit geval alles van een telefoongesprek tot een 4K film. Deze data wordt verstuurd over de glasvezelkabels in verschillende snelheden. Het mooie van glasvezel internet is de stabiliteit en de snelheid. Dat is de glasvezel betekenis!

Op dit moment biedt KPN snelheden aan tot 1 Gigabit per seconde. Dit is ultrasnel internet voor fervente gamers en 4K fanatiekelingen. Voor een gemiddeld huishouden met vier personen, waar iedereen zijn eigen device heeft, is 200 Mbit/s voldoende. Ook hiermee kun je 4K series kijken, maar niet op zes devices tegelijk.

Wil je na deze glasvezel uitleg nog meer weten over glasvezel en wat glasvezel precies is? Bekijk dan onze glasvezel overzichtspagina.

Glasvezel Internet van KPN

  • Razendsnel Internet
    Het glasvezelnetwerk van KPN is stabiel en altijd razendsnel.
  • Hoge constante kwaliteit
    Geniet van de hoogste kwaliteit tv-beelden op meerdere apparaten tegelijk.
  • Geen extra kosten
    Glasvezel beschikbaar op jouw adres? Het kost hetzelfde als standaard internet.

Doe de glasvezelcheck

Ben je benieuwd of er binnenkort glasvezel beschikbaar is op jouw adres? Vul hieronder je postcode en huisnummer in. Verhuis je naar een nieuwbouwhuis en weet je jouw postcode nog niet? Lees dan meer over Glasvezel Internet in een nieuwbouwwoning.

Check je postcode
En bekijk direct wat wij op jouw adres leveren

Veelgestelde vragen over Glasvezel Internet

Met de postcodechecker hierboven check jij of er glasvezel ligt op jouw woonadres.
Als je een glasvezelverbinding hebt in huis en hier wifi op aansluit, kun je bellen met glasvezel. Gebruikelijke manieren om via de internetverbinding te bellen, zijn Skype en WhatsApp.
Als je jouw nieuwe postcode weet, kun je met de postcodecheck zien of je glasvezel krijgt. Weet je nog niet wat jouw nieuwe postcode wordt? Schrijf je dan in voor glasvezelnieuws.
KPN Glasvezel kwam in januari 2020 als Beste uit de Test volgens de Consumentenbond. KPN scoort een 8,2. Dit is hoger dan andere aanbieders. Wil je ons Glasvezel Internet vergelijken met Internet van Ziggo? Dat kan!

Een andere vraag over Internet?

Heb je toch nog een andere vraag? Kijk dan gerust rond op de servicepagina's, waar je meer informatie kunt vinden over aansluiten, gebruiken en wijzigen.

Naar Internet Service

Op zoek naar iets anders?

Vergelijk aanbieders

Meer weten over het internet van KPN in vergelijking met andere aanbieders? Ontdek de (prijs)verschillen.

Glasvezel en nieuwbouw

Verhuis je naar een nieuwbouwwoning? Check dan of je glasvezel internet krijgt. En of je hiervoor nog iets moet doen.

1 Gigabit

Het snelste Glasvezel Internet bestel je bij KPN. Lees meer over 1 Gigabit glasvezel en de mogelijkheden voor jou.