Samsung Galaxy S: alle modellen tot nu toe op een rij

Met de Galaxy S-smartphones groeide Samsung uit tot Apple’s grootste uitdaging. Sterker nog, mede dankzij het succes van de Galaxy S-lijn is Samsung nu wereldwijd de meest populaire smartphonefabrikant. Van alle verkochte smartphones wereldwijd, is volgens marktonderzoeker IDC één op de vijf een Samsung. Welke Samsung Galaxy telefoons heb jij allemaal gehad? Wij zetten alle Samsung modellen voor je op een rij!

Samsung Galaxy geschiedenis

Welke Galaxy S gingen de allernieuwste Samsung smartphone van de toekomst voor? Reis mee met deze trip down Samsung lane.

Geboorte van de Samsung Galaxy S

De geschiedenis van de Samsung Galaxy S vindt zijn oorsprong in 2007. Apple presenteert dan de eerste iPhone en ontketent daarmee een ware smartphonerevolutie. Andere fabrikanten en besturingssystemen kunnen op dat moment niet tippen aan het niveau van de iPhone. Telefoons werken niet zo makkelijk en besturingssystemen zijn minder gebruiksvriendelijk. Om enige kans te maken, moet het roer dus om. In de tussentijd werkt Google druk aan Android. De eerste Android-telefoons komen in 2008 en 2009 uit. Ze werken allemaal anders en dat maakt het er voor gebruikers niet duidelijker op. De ene Android-telefoon heeft een toetsenbord, de ander is uitschuifbaar, een derde model heeft een touchscreen en de daarop volgende weer niet. Het is een bont gezelschap van gekke smartphones. En welke nou écht goed is? Dat is voor de klant lastig te ontdekken. Daardoor is er op dat moment dus nog geen ‘aartsvijand’ voor de iPhone. Maar dat verandert in 2010…

Samsung Galaxy S: iPhone’s aartsrivaal

In 2010 presenteert Samsung de Galaxy S: een Android-telefoon met een recht-toe-recht-aan ontwerp zonder gekke uitschuifonderdelen. De telefoon heeft zelfs geen toetsenbord. Het is dus een smartphone die volgens hetzelfde principe is ontworpen als de iPhone, maar dan met een groter scherm en een ander besturingssysteem. ‘Gewoon’ een telefoon met een groot scherm waarop je alles doet. Dit is nu een vanzelfsprekendheid, maar destijds was dat zeker niet zo. Door zijn grote scherm was de Samsung Galaxy S heel gebruiksvriendelijk vergeleken andere Android-telefoons. Tel daarbij op dat Android steeds meer mogelijkheden kreeg, en voilà; de aartsrivaal van de iPhone was geboren!

Samsung Galaxy S

Samsung Galaxy S.

Tweede in de rij: Samsung Galaxy S II met vormbehoud en groter scherm

Een jaar later komt zijn opvolger uit, de Galaxy S II. Dit keer geen grote verrassingen. Het nieuwe exemplaar lijkt veel op het origineel. Hij is alleen een stukje groter en bevat betere hardware. Zo schiet de camera foto’s van 8 megapixels. Dit zag je niet elke dag in 2011. En wat te denken van de 2 megapixel selfiecamera? De meeste telefoons hádden überhaupt geen camera aan de voorkant! Daarnaast is het ontwerp van de Samsung Galaxy S II iets meer/beter gepolijst. Het is namelijk een redelijk slanke telefoon die ook nog eens een groot scherm heeft. Terwijl Apple vasthoudt aan een klein scherm, schatten de slimmeriken van Samsung goed in dat er vanuit de consument behoefte is aan grotere displays. Daarom wordt de Galaxy S II uitgebracht met een scherm van 4,3-inch. Dit zorgt er mede voor dat de Galaxy S II nóg beter verkoopt dan de eerste Galaxy S-smartphone.

Samsung Galaxy S III: greep naar de macht

Het gaat de Galaxy S-lijn dus voor de wind, maar Samsung komt met de Galaxy S III pas écht op stoom. Een modern ontwerp met dunne randen én een groot 4,8-inch scherm met HD-resolutie. ‘Ongekend!’, luidt de publieke opinie. In een jaar tijd verkoopt Samsung maar liefst vijftig miljoen exemplaren van deze telefoon Drie van de tien smartphones die wereldwijd worden verkocht, zijn van Samsung. Daarmee heeft de Zuid-Koreaanse fabrikant op dat moment verreweg het grootste marktaandeel.

Samsung Galaxy S3

Samsung Galaxy S3.

Samsung Galaxy S4 en Galaxy S5: top en flop

Met de vierde in de rij onderstreept Samsung wederom zijn rol als topmerk met de Galaxy S-telefoon. Het ontwerp is nóg slanker en de hardware is opnieuw sterk verbeterd. Net als zijn voorgangers heeft de Galaxy S4 een Super Amoled-display, dat helderder en kleurrijker is dan de LCD-schermen van zijn concurrenten. Bovendien is de schermresolutie verhoogd naar Full HD, waarmee de Galaxy S4 in 2013 het beste smartphonescherm tot dan toe heeft. Dankzij de Galaxy S4 blijft Samsung met gemak de grootste telefoonfabrikant. Maar in 2014 komt de eerste Galaxy S-telefoon uit die tegenvalt. Ja, het is leuk dat de Galaxy S5 waterdicht is, maar echt mooi is de telefoon niet. Bovendien voelt-ie een beetje goedkoop aan. De Galaxy S5 wordt dan ook geen succes. Dit heeft als gevolg dat Samsung resoluut ingrijpt op het hoofdkantoor in Seoul. Zo vallen er in de top van de smartphone-afdeling meerdere ontslagen. Het roer moet om.

Samsung Galaxy S6 en Galaxy S7: hernieuwde glorie

Ondertussen kijkt de wereldpers reikhalzend uit naar de Galaxy S6. Is het Samsung-tijdperk voorbij of keert de fabrikant juist terug aan de top? Het wordt het laatste. De Galaxy S6 is namelijk radicaal anders. De telefoon is volledig gemaakt van aluminium, heeft een mooi afgewerkt, slank design en zit vol goede hardware. Daarnaast heeft-ie een broertje: de Samsung Galaxy S6 edge met een scherm dat aan de zijkanten over de rand heen valt. Beide telefoons worden een regelrechte hit. De volgende lichting, die van de Galaxy S7 en Galaxy S7 edge, bieden geen grote vernieuwingen. Toch worden ook deze telefoons een hit. Ze zien er ongeveer hetzelfde uit als hun voorgangers, maar zijn nét iets mooier. Bovendien zijn de twee telefoons waterdicht en is het opslaggeheugen nu wél uitbreidbaar. Bij de Galaxy S6 was dit niet zo, wat een jaar eerder tot kritiek leidde.

Samsung Galaxy S6 en S7.

Samsung Galaxy S6 en Samsung Galaxy S7.

Samsung Galaxy S8: een nóg hogere lat

Na zeven jaar boekt Samsung nog steeds successen met zijn Galaxy S-smartphones. Ook in 2018 zorgt Samsung weer voor blikken van verbazing. De Galaxy S8 heeft standaard een edge-display en ook zijn de randen aan de boven- en onderkant dunner dan ooit tevoren. Hierdoor lijkt het alsof de Galaxy S8 uit de toekomst komt. Opnieuw vinden consumenten in de telefoonwinkel massaal hun weg naar het rek met Samsung-smartphones.

Samsung Galaxy S9 en Galaxy S10: perfectie genaderd?

In 2018 en 2019 komt Samsung met een hele rits aan Galaxy-toppers. Naast de Samsung S9 komt er bijvoorbeeld ook een Samsung S9 Plus uit. En naast de Samsung S10 komen ook de Samsung S10e en Samsung S10 Plus op de markt. Ze hebben allemaal één overeenkomst: met de Samsung Galaxy S9 en Samsung Galaxy S10 perfectioneert Samsung meer en meer het design van zijn pronkstukken. Randen worden dunner en dunner en de afwerking strakker en strakker. Terwijl de Galaxy S9 en S10 met 163 en 157 gram relatief lichtgewichten zijn, maar óók tegen water kunnen. Grote verbeteringen zitten ‘m in de camera.

Veelzijdige camera’s

Vooral de Galaxy S10 steelt de show, met drie camera’s aan de achterkant. Hiermee maak je foto’s in 16, 12 en 12 megapixel en tot je beschikking staan een ultragroothoeklens en telelens. Oftewel: iedereen past op de groepsfoto en inzoomen gaat niet ten koste van de kwaliteit! Ook heeft de Samsung Galaxy S10 een grote batterij van 3400 mAh waardoor zijn batterijduur een stuk beter is dan die van zijn voorgangers.

Samsung Galaxy S9 en Samsung Galaxy S10

Samsung Galaxy S9 en Samsung Galaxy S10.

Samsung Galaxy S20: Op alle vlakken vooruitgang

In 2020 maakte de Samsung Galaxy S-reeks een grote numerieke sprong van de Samsung Galaxy S10 naar de Samsung Galaxy S20-serie. Dit jaar kwamen er niet twee maar drie nieuwe modellen op de markt. Naast de standaard Samsung Galaxy S20 en S20+ kon je dit jaar je portemonnee maximaal legen voor de Samsung Galaxy S21 Ultra.

Op alle vlakken was de S20 serie een vooruitgang ten opzichte van de Galaxy S10. Het ontwerp was verder verfijnd, de camera's waren ontzettend verbetered en dit jaar had het scherm een verversingssnelheid van 120Hz voor extra vloeiende beelden. Koos je voor de S20 Ultra? Dan kreeg je beschikking over een camera met 108 megapixels en 100x digitale zoom! Buitenaarde cijfers voor smartphone camera's.

Samsung Galaxy S20 FE: goed voor je portemonnee

Plotseling is daar ineens de Samsung Galaxy S20 FE (fan edition). Deze speciale nieuwe toevoeging aan de Galaxy S20 line-up bevat dezelfde mooie specificaties als zijn voorgangers, maar voor een vriendelijkere prijs. De Galaxy S20 FE blijkt een schot in de roos te zijn voor fans van Samsung die blij zijn met de nieuwe kleurenopties, zoals Red, Lavender, Navy en Mint.

Samsung Galaxy S20

Samsung Galaxy S20, S21+ en S21 Ultra

Samsung Galaxy S21: weer een beetje beter

In januari 2021 komt Samsung met het allernieuwste model, dat gelukkig iets goedkoper is dan zijn voorganger. De Samsung Galaxy S21 wordt op 14 januari gepresenteerd naast zijn grote broers, de Samsung Galaxy S21+ en Samsung Galaxy S21 Ultra. Naast opvallende nieuwe kleuren, zijn ook de camera's weer verbeterd. Opvallend is de triple camera. Die ziet er niet alleen stijlvol en indrukwekkend uit, maar levert ook foto's van professionele kwaliteit. De ijzersterke Exynos 2100 processor maakt van de S21 de best presterende Samsung Galaxy tot nu toe. Met de Galaxy S21-serie zet Samsung weer een stap richting dé perfecte smartphone.

Samsung Galaxy S21 FE: voor de liefhebbers

Na het daverende succes van de Samsung Galaxy S20 FE, verschijnt in januari 2022 ook een fan edition van de Samsung Galaxy S21 op de markt. De Samsung Galaxy S21 FE is nét iets compacter en goedkoper dan zijn grote broer. Daarnaast is hij uitgerust met een betere chipset en een hogere verversingssnelheid. Dit maakt de Galaxy S21 FE een goede toevoeging aan de budgetcategorie! 

Samsung Galaxy S21

Samsung Galaxy S21 en S21+

Samsung Galaxy S22: ongekende camerafeatures

In februari 2022 wordt ook de Samsung Galaxy S22-serie aangekondigd. Met de Samsung Galaxy S22, Samsung Galaxy S22+ en Samsung Galaxy S22 Ultra is er genoeg om uit te kiezen. Opvallend is de Exynos 2200-chipset, de snelste processor in een smartphone ooit. De technologie van deze chipset is zelfs vergelijkbaar met die van videokaarten voor gaming-pc’s. Dit is voor smartphones tot nu toe ongekend! Daarnaast is de nieuwe S22-serie uitgerust met een legio aan nieuwe camerafeatures, waardoor je met je Samsung nóg betere plaatjes schiet dan voorheen. 

Wat een decennium met een telefoon kan doen!

Leg je de Samsung Galaxy S22 naast de eerste Galaxy S, dan zie je hoe snel het qua innovaties kan gaan in een decennium. Ze zijn allebei gemaakt volgens hetzelfde principe: één scherm waarop je alles doet, van typen tot fotograferen en van appen tot videos kijken. Het is een gouden formule die zowel Samsung als Apple uitermate goed op hun telefoons heeft toegepast. Inmiddels zijn Samsung en Apple verreweg de grootste smartphonefabrikanten van de wereld. Het lijkt erop dat dit niet snel zal veranderen. We zijn vooral benieuwd wat voor moois ze in het nieuwe decennium te bieden hebben, want in de afgelopen tien jaar maakten smartphones van Samsung reuzensprongen!

Benieuwd naar de allernieuwste Samsung smartphone? Ontdek de Samsung Galaxy S22.

Ontdek ook onze zakelijke Samsung telefoons.

Gerelateerde artikelen