Gebruik jij de Kijkwijzer om te bepalen wat je kinderen zien?

Als je wel eens een DVD hebt gekocht of een film gekeken, ben je ongetwijfeld bekend met de Kijkwijzer. De Kijkwijzer is een Nederlands hulpmiddel, met de Kijkwijzer kan je nagegaan of het kijken naar een film of televisieprogramma geschikt is voor kinderen (of juist niet). Maar wat betekenen die pictogrammen nou precies en hoe bepaald Kijkwijzer de meest geschikte leeftijd? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Ken jij de Kijkwijzer pictogrammen

De Kijkwijzer werkt met minimum leeftijden (6 jaar, 9 jaar, 12 jaar, 16 jaar of geschikt voor alle leeftijden). Daarnaast vertelt de Kijkwijzer of er grof taalgebruik, drugs- of alcoholmisbruik, discriminatie, seks of geweld in het beeldmateriaal te zien is. Om dit duidelijk te maken heeft de Kijkwijzer verschillende pictogrammen bedacht. Het zwarte rondje met de “voetjes” staat bijvoorbeeld voor seks en de “vuist” betekent dat er geweld te zien is.  

Hoe test Kijkwijzer

Wie beslist nou of een film of serie geschikt is voor jouw kind of juist niet. Uiteindelijk bepaal jij als ouder natuurlijk zelf waar je kinderen naar mogen kijken, Kijkwijzer is een handig hulpmiddel waar wordt gewaarschuwd voor mogelijk schadelijke beelden. Om dit te bepalen vraagt Kijkwijzer mensen uit de filmindustrie en aanbieders van films en televisieseries om een vragenlijst in te vullen. Aan de hand van de antwoorden bepaalt het Nicam (oftewel Kijkwijzer) welke leeftijdsgrens of pictogrammen de film of serie krijgt. 

Kijkwijzer voor games

Hoewel Kijkwijzer van oorsprong alleen keek naar films of televisiebeelden, is het hulpmiddel meegegroeid met de tijd waarin we leven. Dat betekent dat videogames, die ook schadelijke beelden of scenes kunnen bevatten, tegenwoordig ook een leeftijdsgrens of pictogrammen meekrijgen. Voor videogames heet dit hulpmiddel PEGI. De PEGI-logo's staan op de voor- en achterkant van de verpakking en kennen de volgende categorieën: 3, 7, 12, 16 en 18 jaar. Op bijna iedere game staat een leeftijdsadvies. Dit advies geeft aan tot welke leeftijd een game ongeschikt kan zijn. Daarnaast staan er ook pictogrammen op de verpakking, bijvoorbeeld om te waarschuwen voor grof taalgebruik, seks of geweld.

Kinderen kunnen zelf ook beoordelen

Wist je dat kinderen ook films en televisieseries kunnen testen? Op de kindersite van Kijkwijzer.nl kun je een vragenlijst invullen aan de hand van een film/programma dat je hebt gezien en vervolgens rolt hier dan een leeftijdsscore uit. Op deze manier kan Kijkwijzer peilen of de score die zij een film of televisieserie geven, ook aansluit bij de mening van de doelgroep, in dit geval jongeren.

Gerelateerde artikelen