Smart home producten om energie te besparen

Lampen aan, gordijnen dicht, koffie zetten, muziek spelen en verwarming aan. Je hoeft je hand er niet voor om te draaien - letterlijk. Google of Siri regelen het voor je. Heel handig en leuk, maar wist je dat je er ook geld mee kan besparen? Met de juiste smart home producten kun je je huis energiezuiniger maken. En dat zie je terug op de energierekening. Welke gadgets mogen niet ontbreken in jouw energiezuinige smart home?

Bekijk onze slimme producten en maak makkelijk een slimmer huis met KPN. 

Zet automatisch het licht uit en bespaar energiekosten

Met slimme verlichting (bijvoorbeeld Philips Hue) kun je programmeren wanneer de lichten aan en uit gaan. Je kunt ook regelen dat de lichten uit gaan zodra jij de kamer uit loopt. Zo vergeet je nooit de lampen uit te doen en staan je lichten niet onnodig lang aan. Want ook al heb je zuinige lampen, dat tikt nog steeds aan op je energierekening. 

En als je op vakantie bent is dit nog veiliger ook. Doordat de lampen uit en aan gaan ‘s avonds, lijkt het alsof je gewoon thuis bent. Dat schrikt inbrekers af. En het scheelt flink als je niet de hele vakantie lang je lichten aan hoeft te laten staan om inbrekers te slim af te zijn. 

Lees ook: Onbezorgd op vakantie dankzij deze slimme producten.

Sluimerverbruik tegengaan met slimme stekkers

Slimme stekkers kunnen het verbruik meten en apparaten helemaal uitschakelen. Zo krijg je in een app inzicht in je verbruik en ben je meer bewust hoeveel energie iets kost. Misschien kun je wel je handelingen iets aanpassen. En bovendien geeft zo’n stekker inzicht in verborgen gebruik: want ook al denk je dat een apparaat uit staat, dan nog kunnen deze energie verbruiken in de sluimerstand. En dan kan je met een app het apparaat helemaal uitschakelen. Ook fijn als je onderweg bent naar je werk en niet meer zeker weet of je de tv wel hebt uitgezet! 

Slimme thermostaat en slimme radiatorknop

Met een slimme thermostaat ga je efficiënter om met de verwarming, wat ook kosten kan besparen. Je kan de temperatuur constant op de gewenste temperatuur houden en zorgen dat de thermostaat uit gaat als jij van huis weg gaat. Als je ook een slimme radiatorknop hebt, kun je zelfs per kamer een temperatuur kiezen. In je slaapkamer mag het natuurlijk wat koeler zijn dan in de woonkamer. Zo hoeft de verwarming dus niet steeds hard te werken als je de temperatuur hoger hebt gezet. De kamer naar keuze kan dan rustig opwarmen en afkoelen zodat het de juiste temperatuur is op het juiste moment. Dat is niet alleen prettig wonen, maar ook minder hard werken voor je verwarming. Scheelt weer gas! (Of elektriciteit, als je een elektrische boiler hebt.) 

Zonnepanelen op je smart home

Heb je zonnepanelen? Dan kun je je smart home helemaal toekomstproof inrichten. Het is het efficiëntst om energie te verbruiken op momenten dat er veel energie opgewekt wordt. Je kunt dan slimme witgoedapparaten kopen en ze met een app aanzetten zodra de zon doorbreekt. Maar je kunt ook omvormers gebruiken. Die omvormers weten de weersverwachting, hoeveel stroom de apparaten gebruiken en voor hoe lang. Jij zorgt dat de was in de wasmachine zit en je slimme huis zorgt dat de was gedaan is op het ideale moment. Zo hoef je geen energie terug te leveren aan de energiemaatschappij op zonnige dagen en heb je helemaal nergens omkijken naar. Nu nog een assistent die de was ook ophangt. 

Lees ook: Dit zijn de 5 voordelen van een slim huis.

Gerelateerde artikelen