Knipoog, tranen of hartjesogen: wat betekent die emoji?

Emoji zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. De gemiddelde smartphone-eigenaar is een fanatiek emoji-gebruiker en praat de hele dag door aan de hand van deze digitale plaatjes. Maar wat nu als je de betekenis van deze smileys niet weet? Geen zorgen! Wij zetten de betekenis van veelgebruikte emoji voor je op een rijtje. Zo kun jij met een gerust hart appen.

Wat zijn emoji en emoticons?

Emoji komen oorspronkelijk uit Japan. In het Japans betekent ‘e’ plaatje en ‘moji’ karakter. Het zijn dus plaatjes die je kunt gebruiken als karakter of teken. Tegenwoordig kom je emoji overal tegen. Ze geven extra context in een digitaal gesprek en zijn perfect om je appjes mee op te fleuren. De bekendste emoji zijn natuurlijk de smileys, maar er zijn er nog veel meer. Zo kun je kiezen uit een pizzapunt, hockeystick en zelfs een walvis. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Maar wat is nu het verschil tussen emoji en emoticons? De meeste mensen gebruiken deze termen door elkaar heen, maar toch is er een wezenlijk verschil. Emoticons zijn namelijk typografische symbolen, zoals ;) en :(, terwijl emoji plaatjes zijn. Weer wat geleerd! 

Wat betekenen deze populaire emoji?

Het lijkt zo simpel, die kleine afbeeldingen. Maar soms krijg je een bericht waarbij je alleen maar kunt denken: wat bedoel je met deze emoji? Daarom lichten wij de betekenis van de populairste smileys voor je toe.

😍: helemaal verliefd

We beginnen met een inkoppertje. Je gebruikt deze emoji wanneer je iets mooi of lief vindt. Een prachtige foto van je zoon, een leuk filmpje van je hond of een foto van een adembenemend landschap? Daar past de hartjesogen-emoji perfect bij!

😱: bang of geshockeerd

Ook deze emoji heeft een makkelijke betekenis. Hij lijkt erg op ‘The Scream’ en je gebruikt hem als je bang of geshockeerd bent. Stuurt je nichtje dat ze is gaan bungeejumpen of skydiven? Dan is dit de ideale emoji om mee te reageren.

🤗: dikke knuffel

De dikke knuffel-emoji kun je in veel situaties gebruiken. Wanneer je goed nieuws wilt vieren, maar ook wanneer je iemand wilt troosten bij slecht nieuws. Met deze emoji zit je eigenlijk altijd goed!

😂: huilen van het lachen

Deze emoji wordt nog wel eens verkeerd gebruikt. Gebruik jij hem wanneer je ergens verdrietig om bent? Dan doe je het niet goed. Deze emoji betekent namelijk dat je huilt van het lachen. Gebruik deze daarom niet als iemand je slecht nieuws vertelt, maar gebruik de 😢-emoji.

🙈: ondeugend

Ook deze emoji betekent wat anders dan je in eerste instantie misschien denkt. Dit aapje hoort natuurlijk thuis in de serie aapjes die “zien, horen, spreken” uitbeelden. Maar in emoji-context is dit een giechelend aapje, die gebruikt wordt als iemand iets grappigs zegt of als iets eigenlijk nét niet door de beugel kan.

🔥: it’s lit

We noemden hem net al: 🔥 it’s lit. Een uitspraak die over is gewaaid vanuit Amerika. Het betekent zoiets als “het is fantastisch”. Zie je de vlam voorbijkomen dan weet je dat er iets tofs gaande is. Een feestje kan lit zijn maar een outfit of nieuw paar schoenen ook. Met het vlammetje laat je in een emoji-opslag weten wat je denkt! “Er komt een nieuwe Samsung smartphone!🔥”

💯: perfecte score

Deze stuur je als complimentje: een perfecte score van 100%. Je kunt hem goed gebruiken op Instagram bij een mooie selfie of als je heel trots op iemand bent. Om een voorbeeld te geven wanneer je onder de indruk bent: “De nieuwe iPhone 13 is 💯”

😉: een vette knipoog

Deze emoji heeft voor iedereen een andere betekenis. Zo gebruikt de één hem als grapje en de ander om te flirten. De jongere generaties gebruiken hem vooral wanneer ze sarcastisch zijn. Dus wil je een grapje maken tegen je dochter? Gebruik dan een andere lollige emoji, zoals 😜of 🤣.

😘: dikke kus

We sluiten af met een makkelijke emoji, namelijk de kus. Het verschil met de 😍-emoji is dat je deze vaak gebruikt als afsluiting van een berichtje. Je kunt hem dus beschouwen als een vervanging van ‘dikke kus’, ‘liefs’ of ‘xxx’.

Lees ook: WhatsApp foto aanpassen en meer: the basics

Hoe gebruik ik emoji?

Zo, je bent nu helemaal op de hoogte van de populairste emoji. Nu hoef je ze alleen nog maar toe te voegen aan je appjes en ze te versturen. Wil je weten hoe je dat doet? Wij leggen het graag aan je uit.

Emoji op een iPhone

Ben jij in het bezit van een iPhone? Dan voeg je emoji als volgt toe:

 • Open een gesprek in Whatsapp.
 • Klik op het tekstveld. Zo open je het toetsenbord.
 • Klik op het smiley-icoontje naast de spatiebalk. Zo open je het emoji-toetsenbord.
 • Selecteer een emoji naar keuze en klik op verzenden.

Zie je het emoji-toetsenbord niet? Dan moet je die nog toevoegen. Dat gaat als volgt:

 1. Open Whatsapp en klik op ‘Instellingen’ rechtsonder in het scherm.
 2. Klik op ‘Algemeen’ en daarna op ‘Toetsenbord’.
 3. Klik op ‘Toetsenborden’ en daarna op ‘Voeg toetsenbord toe’
 4. Klik op ‘Emoji’.

En voilà: je kunt het emoji-toetsenbord op je iPhone gebruiken!

Emoji op een Android

Gebruik je een Android, zoals een Samsung of een OPPO? Dan kun je op de volgende manier een emoji aan je berichten toevoegen:

 1. Open een gesprek in Whatsapp.
 2. Klik op het tekstveld. Zo open je het toetsenbord.
 3. Klik op het smiley-icoon. Deze zit aan de linkerkant van je toetsenbord of rechts onderin.
 4. Selecteer een emoji naar keuze en klik op verzenden.

Je kunt nu al jouw favoriete emoji te gebruiken. Dus ga je voor 🤗, of toch voor 🙈? Er zijn genoeg emoji, dus de keuze is reuze!

Heb je het versturen van emoji helemaal onder de knie en ben je klaar voor de volgende stap? Lees dan hier hoe je een GIF via Whatsapp verstuurt!  

Gerelateerde artikelen