Is er brand? Nee joh, it's lit!

Woorden, zinnen, zelfs hele gesprekken worden tegenwoordig in emoji getypt. De gemiddelde smartphone-eigenaar is een fanatiek emoji-gebruiker en praat de hele dag door aan de hand van deze digitale plaatjes. Als je de precieze betekenis van emoji niet weet kan dit voor ongemakkelijke (lees: hilarische) miscommunicatie leiden. <i>Don’t sweat it</i> 💦 we leggen de meest voorkomende emoji-misverstanden bloot!

Wat zijn emojis?

Eerst even een korte les in wat emoji nu zijn en waar ze vandaan komen. Emoji ontstonden eind jaren 90 in Japan. In het Japans betekent ‘e’ plaatje en ‘moji’ karakter, voeg je het samen dan kom je tot emoji! Het zijn dus plaatjes te gebruiken als karakter of teken. Tegenwoordig kom je emoji echt overal tegen. Ze geven extra context in een digitaal gesprek. En als je ze slim combineert, type je in no-time zelfs hele zinnen.

Wat betekent deze emoji?

Het lijkt zo simpel, die kleine afbeeldingen. Maar soms krijg je een bericht waarbij je alleen kunt denken: ❓Wat bedoel je met deze emoji? Er komen ook steeds nieuwe emoji bij en soms kan de boodschap een beetje onduidelijk zijn.

🔥: it’s lit

We noemden hem net al: 🔥 it’s lit. Een uitspraak die over is gewaaid vanuit Amerika. Het betekent zoiets als “het is fantastisch”. Zie je de vlam voorbijkomen dan weet je dat er iets tofs gaande is. Een feestje kan lit zijn maar een outfit of nieuw paar schoenen ook. Met het vlammetje laat je in een emoji-opslag weten wat je denkt! “Er komt een nieuwe Samsung smartphone!” “🔥”

💯: perfecte score

Deze stuur je als complimentje: een perfecte score van 100%. Je kunt hem goed gebruiken op Instagram bij een mooie selfie of als je heel trots op iemand bent. Om een voorbeeld te geven wanneer je onder de indruk bent: “De nieuwste Samsung Galaxy S21: 💯!”

🙊: giechelend aapje?

Het leuke van emoji is dat het vaak een eigen leven gaat leiden. Zoals dit aapje, eigenlijk hoort deze thuis in de serie aapjes die “zien, horen, spreken” uitbeelden. Met andere woorden: het niet zien, horen of spreken van kwaad. Maar in emoji-context is dit een giechelend aapje en wordt het aapje gebruikt als je iets grappigs hebt gezegd of als het eigenlijk nét niet door de beugel kan. Je kunt het ‘zien’ aapje hier ook gebruiken 🙈. “Ik moet jullie iets grappigs vertellen 🙊 en het is ook een beetje gênant 🙈.“

😂: tranen met tuiten?

Het zijn er nogal wat: emoji met tranen. Op een rij: 😂🤣😭😢. Er zijn zelfs poezenvarianten 😹😿! Maar welke gebruik je nu als je heel hard moet lachen en daardoor moet huilen en welke zijn er om een vervelende emotie mee te ondersteunen? Het gaat nog weleens mis…

App gesprek emoji huilend poppetje

Goed, tijd voor opheldering! Deze twee 😂🤣 zijn om te laten zien dat je hard lacht. “Haha, hoe verzin je het? 😂🤣” Deze 😭 omdat je een beetje teleurgesteld bent dat iets is gebeurd, maar het is niet echt heel erg. “Zojuist mijn lievelings-mok op de grond kapot laten vallen 😭” En de laatste is om echt te laten zien dat je verdrietig bent. “Ik heb slecht nieuws 😢”

🍑: fruitige vertaling

Binnen het thema “eten en drinken” zijn er meerdere dubbelzinnige emoji te vinden. Zo is deze perzik 🍑 niet alleen een zoete, sappige steenvrucht. Nee, nee, de perzik emoji staat voor jawel: billen. Vind jij dus dat die ene broek iemand fantastisch staat omdat zijn of haar billen er zo mooi in uitkomen? 🍑💯! Misschien kun je wel raden waar de aubergine emoji dan voor staat 🍆 😏.

Nog meer weten over emoji?

Onze jeugdige expert Char vertelt je nog meer over haar favoriete emoji en de betekenis ervan.

Maak het mooi met emoji

Ook al is de boodschap niet altijd helemaal duidelijk, emoji helpen vooral om een gesprek op te fleuren. Vooral onder jongeren zijn emoji populair. Zij zijn koning in het ontwikkelen van hun eigen taaltje (met of zonder emoji). Voor veel jongeren betekent het dat een gesprek leuker maakt. Je kunt bijvoorbeeld “ik hou van jou” zeggen, maar als je het combineert met plaatjes van hartjes of kusjes, dan komt je boodschap veel beter aan. ❤️

Creatief met emoji

Uiteindelijk draait het om heldere communicatie tussen jou en je gesprekspartner. Zolang jullie op één lijn zitten, kun je het met emoji zo gek maken als je zelf wilt. Deze spiraal gebruik je bijvoorbeeld als je in de war bent 🌀 of wat dacht je van deze maantjes als je iets ondeugends van plan bent. 🌚 🌝

Tegenwoordig kun je je emoji's zelfs tot leven brengen dankzij Augmented Reality op de nieuwste iPhones. Ze laten jouw lievelingsemoji spreken en bewegen! Stuur je iemand een grappig bericht in de vorm van een pratende drol-emoji? Dan heb je ongetwijfeld een glimlach op zijn of haar gezicht getoverd!

Benieuwd naar de allernieuwste Samsung smartphone? Ontdek de Samsung S21, Samsung S21+ en Samsung S21 Ultra.

Gerelateerde artikelen