Besparen op telefoonkosten en mobiel bellen doe je zo

Maandelijkse telefoonkosten kunnen aardig oplopen. Hoe kun je besparen op mobiel bellen? En hoe zorg je dat je de kosten van mobiel internet laag houdt? Een paar tips om geld te besparen!

Besparen op je smartphone-aankoop

Allereerst zijn er natuurlijk de kosten van je smartphone. Bij veel abonnementen ‘krijg’ je er een telefoon bij. Daar betaal je maandelijks voor en soms betaal je bij het afsluiten van het abonnement ook nog enkele honderden euro’s. Je leent dan eigenlijk geld van de provider en die lening betaal je elke maand een beetje af. Maar: geld lenen kost geld. Deze telefoons zijn goedkoper als je ze los koopt en in één keer betaalt. En je hoeft natuurlijk niet een duur nieuw toestel te kiezen. Kijk eens bij de refurbished iPhones bijvoorbeeld: tweedehands toestellen die gerepareerd zijn en net als nieuwe iPhones twee jaar garantie hebben.

Besparen op je mobiele abonnement: sim only

Als je een los toestel koopt, neem je daarnaast een sim only abonnement. Zo betaal je alleen voor je internet en telefonie-kosten, en niet ook nog eens maandelijks voor het toestel. Zo zijn je maandelijkse kosten dus lager. Een ander voordeel van sim only is dat je net zo lang met je toestel kunt doen als je wilt. Veel abonnementen lopen na twee jaar af. Werkt je smartphone nog prima? Waarom zou je dan een nieuwe nemen? Sluit een nieuw sim only-abonnement af en blijf je oude toestel nog een tijdje gebruiken. 

Bespaar op je mobiele- én internetabonnement

Veel providers bieden niet alleen mobiele abonnementen aan, maar ook een internet- en televisie-abonnementen voor thuis. Door verschillende producten van een provider te combineren, krijg je korting. Zo heeft KPN bijvoorbeeld KPN Hussel. Dat kan maandelijks aardig wat schelen, zeker als je mobiele abonnementen voor je hele gezin hebt en de kids ook nog snel internet willen om te gamen. 

Kies de juiste bundel

Een te grote bundel is natuurlijk niet handig. Je betaalt dan voor mb’s en minuten die je niet gebruikt. Maar een te kleine bundel kan nog duurder uitpakken: als je buiten je bundel gaat, kosten de mb’s namelijk extra. Kijk dus goed wat je gemiddelde verbruik is van de afgelopen maanden en kies een bundel die nét iets meer heeft dan dat. Dan heb je ruimte om een keer een maandje wat meer te verbruiken. 

Je kunt je dataverbruik inzien in de instellingen van je telefoon. Bij je provider kun je opvragen hoeveel belminuten je gemiddeld gebruikt per maand. Bij KPN kun je je verbruik van internet en mobiel bellen terugvinden in de MijnKPN app

Bespaar op dataverbruik

Wifi is je vriend als je data wil besparen. Als je een uur op Facebook of Instagram aan het scrollen bent, kost dat je al 100 MB. Als je dat elke dag doet, heb je per maand een bundel van 3 GB nodig. Als je zorgt dat je zoveel mogelijk op wifi zit, kun je dus aardig wat MB’s besparen. Dan kun je een kleinere bundel nemen en dat is natuurlijk weer een beetje goedkoper. 

Een andere manier om minder data te verbruiken, is het van te voren downloaden van muziek en video’s. In Spotify en Netflix kun je van te voren downloaden wat je wil luisteren of naar wil kijken. Als je dat doet via wifi, kun je daarna onbezorgd op pad. 

Lees ook: Bespaar mobiele data met deze tips

Gerelateerde artikelen