Mobiele data aan of uit: Bespaar mobiele data met deze tips

De wereld om ons heen wordt steeds digitaler. Uit onderzoek van de ACM blijkt dat het dataverbruik gestegen van gemiddeld 2GB naar 3GB. Dit is hoe jij data bespaart in onze online wereld.

We verbruiken steeds meer mobiele data

Uit onderzoek van de ACM (Autoriteit Consument & Markt) blijkt dat het gemiddelde dataverbruik van Nederland in de laatste paar maanden snel is toegenomen. Zo verbruikte we een jaar eerder gemiddeld nog maar 2 gigabyte per maand en nu al 3 gigabyte per maand.

Zo bespaar je mobiele data

Om te zorgen dat je niet over je niet over je bundel heen gaat hebben wij een aantal tips om mobiele data te besparen.

Tip 1: Zet mobiele data uit en maak gebruik van WiFi


Misschien een heel erg voor de hand liggende tip, maar ook meteen één van de belangrijkste. Maak gebruik je WiFi wanneer je maar kan. Als je thuis een filmpje op je mobiele telefoon aanzet kijk dan altijd eerst of je niet meer op je data zit. Zo kom je niet voor een nare verassing te staan.

Tip 2: Ververs niet op achtergrond


Je smartphone controleert voortdurend of er nieuwe berichten of updates zijn. Sommige apps kan je zo instellen dat ze minder data verbruiken. Sta bijvoorbeeld niet toe dat de inhoud van apps op de achtergrond wordt ververst bij verbinding met je mobiele netwerk. Door apps uit te schakelen gaat niet alleen je data, maar ook je batterij langer mee. Zo doe je dat:

Voor Android
Ga naar Instellingen > Netwerk en Internet > Datagebruik > Databesparing en schakel hier 'Databesparing' in.

Voor IOS

Ga naar Instellingen > Algemeen > Ververs op achtergrond. Schakel hier de apps uit die je niet op de achtergrond wilt verversen.

Tip 3: Schakel bij WhatsApp mobiele data voor automatisch downloaden uit

WhatsApp downloadt automatisch afbeeldingen, geluiden en video’s. Schakel dit uit en bespaar MB’s. Zo doe je dat:

Voor Android
Open WhatsApp en ga naar Instellingen > Instellingen > Data- en opslaggebruik > Media automatisch downloaden > Wanneer verbonden met Wi-Fi > schakel dit in voor afbeeldingen, geluid, video en documenten. Bij gebruik mobiel netwerk > schakel dit uit voor afbeeldingen, audio, video's en documenten.

Voor iOS
Open WhatsApp en ga naar Instellingen > Data- en opslaggebruik > Media autom. downloaden > Schakel voor foto's, audio, video en documenten in op WiFi.

Tip 4: Houd je dataverbruik in de gaten

Er zijn verschillende manieren om je dataverbruik in de gaten te houden.

Voor Android: Apps > Instellingen > Gegevensgebruik/Datagebruik.


Voor iOS: Instellingen > Mobiel netwerk.

Via de MijnKPN app op je telefoon heb je altijd en overal een actueel inzicht in jouw verbruik en wat de status is deze maand. Zo kan je dagelijks even een kijkje nemen en eventueel jouw verbruik bijstellen. 

Zonder zorgen mobiele data verbruiken?

Dat kan ook, met Unlimited Data van KPN zit je goed. Ideaal als je Spotify uitspeelt en regelmatig films en series streamt via Netflix. Als je op één dag 8 GB verbruikt, kun je daarna zo vaak je maar wilt per gratis sms 2 GB extra data toevoegen. Het mooie aan deze bundel: je kunt Unlimited Data overal voor gebruiken. Unlimited Data voor een hotspot, om op je laptop je werkmail te checken. Unlimited Data voor bellen via internet. Aan jou de keuze.

Gerelateerde artikelen