Zo bespaar je energie met smart home apparaten

Heb je een hoge energierekening? Dat kan anders. Met smart home apparaten kan je de energiekosten een stuk verminderen. Benieuwd hoe je dat doet? Hieronder lees je onze tips voor een energiezuinig en slim huis.

Ramen en deuren goed afsluiten

Er ontsnapt veel warmte en energie door de kieren onder deuren en ramen. Deze lekken zijn vaak goed te vinden. Je lost het makkelijk op met een afdichtstip of tape. Dat scheelt al gauw 5% verlies aan energie. Ook een goede afsluiting van je ramen helpt om de warmte binnen te houden. Dit kan met een gordijn. Maar ook met een rolgordijn of rolluik. De slimme rolluikbesturing van Bosch laat je rolluik vanzelf zakken als het donker wordt of als het een bepaalde temperatuur in je kamer is. Je stelt het zelf zo in.

Kies voor slimme ledverlichting

Hoe zit het met jouw lampen thuis? Heb je alle gloeilampen al vervangen voor ledlampen? Zo niet, dan is dit een makkelijke oplossing om energie te besparen. Een gloeilamp bespaart al snel 90% minder energie dan een ledlamp. Bovendien zijn veel ledlampen tegenwoordig slim. De ledverlichting van Philips Hue bijvoorbeeld. Je kan deze lampen elke kleur geven die je maar wilt. En je kan ze automatiseren. Zo kan je ze aan laten gaan als je thuiskomt. Of als je ergens anders bent, dan kan je ze aan- of uitzetten.

Installeer een slimme thermostaat

De kachel een graadje lager en een dikke trui aan doen, is natuurlijk een slimme oplossing. Zelfs door de temperatuur één graad minder te zetten, bespaar je 6% energie. Maar het kan nog slimmer. Met een slimme thermostaat bijvoorbeeld. Een slimme thermostaat houdt de temperatuur constant. Daarom hoeft je huis niet steeds op te warmen. Bovendien weet je altijd hoe warm het in huis is. Gebruik je ook nog slimme radiatorknoppen? Dan kan je tijdschema’s instellen en heb je nog veel meer handige functies om energie te besparen.

Voorkom apparaten op stand-by

Trek je voordat je naar bent gaat alle stekkers eruit? Of laat je de tv in standby-modus staan? Wist je dat apparaten die in stand-by staan, nog steeds energie verbruiken? Muziekinstallaties en de tv verbruiken het meest in de stand-by-stand (ongeveer 100 kWh). PC’s en printers verbruiken ongeveer 80 kWh. De oplossing is heel makkelijk. Doe een slimme stekker tussen het stopcontact en de stekker van je apparaat. Deze schakelt je apparaat uit wanneer er geen stroom nodig is.

Gebruik de ecostand op je tv

Heb je KPN TV? Dan hebben we een tip om energie te besparen. Gebruik de ecostand op je tv-ontvanger. Hiermee wordt het stroomverbruik tot bijna 0 teruggebracht. Zet je de ecostand aan, dan gaat de tv-ontvanger na een kwartier (zodra je klaar bent met tv-kijken) op stand-by. Hoewel de tv-ontvanger een klein beetje langzamer opstart, neemt het energieverbruik met 90% af.

Meer weten over smart home?

Wil je meer weten over smart home bij KPN? Kijk meteen welke producten we allemaal hebben in de slimme shop van KPN en tink!

Gerelateerde artikelen