De nieuwe Android 13-update: dit wil je weten

Kun jij niet wachten op de nieuwe versie van Android? Dat begrijpen we heel goed, want er zijn een aantal fijne verbeteringen in aantocht. Maar wat zijn de nieuwe features en wat is de release date van Android 13? Wij zochten het voor je uit!

Wat zijn de belangrijkste features van Android 13?

Android 13 is het nieuwe besturingssysteem van Android. De nieuwste update heeft een aantal verbeteringen ten opzichte van Android 12. Wij zetten de belangrijkste voor je op een rijtje.

Focus op privacy en veiligheid

Met Android 13 is je privacy nóg beter beschermd. Voorheen hadden apps toegang tot foto's, video's, muziek en meer bestanden via één enkele machtiging. Nu moeten apps toegang vragen tot specifieke mediatypen. Zo voorkom je dat een muziek-app toegang heeft tot je foto's. Daarnaast is het mogelijk om een app toegang te geven tot een selectie van bestanden. Zo kun je bijvoorbeeld je fotobewerking-apps toegang geven tot een beperkt aantal foto’s, zonder dat de app meteen al je foto’s in handen heeft. 

Controle over pushberichten

Ben je ook helemaal klaar met alle ongevraagde pushberichten? Met de nieuwste update moeten apps voortaan toestemming vragen om pushmeldingen te sturen. Fijn als je niet gestoord wil worden door bepaalde apps. Daarnaast is het mogelijk om de Google Assistant los te koppelen van de thuisknop. Gebruik jij de assistent nauwelijks? Dan is dit een handige feature voor jou. 

Meertalige apps

Met het huidige besturingssysteem kun je alleen een taal instellen voor je gehele smartphone. Wil je juist graag dat apps in verschillende talen met je communiceren? Met Android 13 is dit mogelijk. Zo gebruik je binnenkort Instagram in het Frans, Pinterest in het Spaans en WhatsApp in het Nederlands. Maar let op: de apps moeten deze talen wel ondersteunen. 

Lees ook: 7 tips om je Samsung smartphone te beschermen

Wanneer komt Android 13 uit?

Op dit moment is er al een proefversie uit van Android 13. Heb jij een Google Pixel telefoon? Dan kun je deze versie nu al testen. Met de bètaversie worden de nieuwe functies getest. Aan de hand van jouw feedback verbetert Android het nieuwe besturingssysteem weer. Zie hier of je telefoon in aanmerking komt voor de bètaversie.

Maar wanneer kun je de officiële update nu verwachten? Dit hangt af van welk merk smartphone je hebt. Android 13 wordt waarschijnlijk in september 2022 gereleased. Als eerste krijgen dan de nieuwste Pixel telefoons deze software. Fabrikanten als Samsung en OPPO moeten de software eerst nog aanpassen naar hun eigen toestellen. Wanneer jij Android 13 precies kunt verwachten, is dus nog niet bekend. 

Welke smartphones komen in aanmerking voor Android 13?

Niet elke telefoon ondersteunt de nieuwste update. Of jij straks kunt genieten van de nieuwste features, hangt af je smartphone en je provider. Samsung geeft bijvoorbeeld aan vier jaar lang ondersteuning te geven. Heb jij een nieuwere smartphones? Dan kun je erop rekenen dat jij straks Android 13 op je telefoon hebt. Komt jouw telefoon nét niet in aanmerking voor de update? Dan is het misschien tijd voor een nieuw toestel. Bekijk de nieuwste smartphones in de KPN shop.

Lees meer: Een oude telefoon, wat doe je ermee?

Gerelateerde artikelen