Een oude telefoon, wat doe je ermee?

Je hebt een gloednieuwe mobiele telefoon gekocht en je oude telefoon slingert al snel doelloos rond in huis. Herkenbaar? Laat je oude smartphones niet verstoffen en doe er iets nuttigs mee! Met deze handige tips geef je je oude telefoon een tweede leven.

Wat is er mogelijk met je oude telefoon? Alle opties op een rij

Als je jouw oude smartphone niet meer gebruikt, kun je er een aantal dingen mee doen. Lever hem in, verkoop hem of gebruik hem als e-reader. Wij zetten alle opties voor je op een rijtje. 

Recyclen: lever je oude telefoon in

Wat je ook met je oude mobiel doet, gooi ‘m niet bij het grofvuil. Je oude telefoon kan namelijk opnieuw gebruikt worden. Bovendien zitten in je oude, onbruikbare telefoon ontzettend veel onderdelen die van waarde zijn voor een refurbished mobiel. Denk bijvoorbeeld aan zilver, goud en koper.

Wil jij je oude telefoon inruilen? En er bovendien nog een geldbedrag voor terugkrijgen (als je telefoon nog goed is)? Dat kan bij KPN. Wij werken samen met het bedrijf Recommerce. Zij recyclen je smartphone of hergebruiken de materialen. Zo wordt er minder afval geproduceerd. Dit is een duurzame oplossing voor je oude telefoon. Way to go!

Lees ook: Gewoon doen! 5 tips om duurzaam te leven

Doneren: lever je oude telefoon in bij KIKA of CliniClowns

Je kunt je oude telefoon ook inleveren bij een goed doel, zoals KIKA of CliniClowns. Zij recyclen de smartphone. CliniClowns ontvangt voor elke ingeleverde telefoon een vergoeding. Hiermee bezorgen zij nog meer zieke en gehandicapte kinderen afleiding en plezier!

Verkopen

Ga je je oude mobiel niet meer zelf gebruiken? Geef 'm dan een tweede leven bij een nieuwe eigenaar. Dat is niet alleen duurzaam: je kunt er ook een leuk geldbedrag aan overhouden. De bekendste manieren zijn via Marktplaats of aan vrienden en familie. Het is ook mogelijk om je oude smartphone in te leveren voor geld, zoals bij Mediamarkt. De waarde van jouw oude telefoon wordt bepaald door de medewerkers. Dit bedrag hangt af van de staat van je telefoon. Let op: wanneer je jouw oude mobiel verkoopt, is het belangrijk dat je zorgt dat deze helemaal leeg is en is teruggezet naar fabrieksinstellingen. Vergeet dus niet om een back-up te maken van je foto’s! 

E-reader

Is het scherm van je oude mobiel nog helemaal in orde? Gebruik hem dan als e-reader! Zo hoef je geen speciale e-reader aan te schaffen en dat scheelt weer geld. Wil je niet gestoord worden? Verbreek dan de wifiverbinding en haal de simkaart eruit. Ongestoord leesplezier gegarandeerd. Je kunt op verschillende manieren (audio) e-boeken op je oude mobiel zetten:

  1. Handmatig met de Boeken-app op een iPhone, zoals de iPhone 14.
  2. Via internet. Bijvoorbeeld via bol.com en Amazon.
  3. Boek lenen via onlinebibliotheek.nl.

Beveiligingscamera

Wist je dat je jouw oude telefoon ook als beveiligingscamera kunt gebruiken? Met de app Alfred kun je van een afstand de boel in de gaten houden. Je smartphone heeft waarschijnlijk nog een prima camera. Je moet alleen nog even een goede plek vinden om hem op te hangen. 

Dus, wat ga jij met je oude telefoon doen?

Lees ook: Telefoons met Keurmerk Refurbished: toptelefoons voor een topprijs!

Gerelateerde artikelen