Android 11: nieuwe features en mogelijkheden

Het scherm van je telefoon reageert beter op je aanrakingen en je hebt meer controle op de persoonlijke informatie die apps van jou te zien krijgen. Ook heropen je makkelijker zojuist gesloten apps en krijgt je smartphone allerlei handige snelkoppelingen. Het zijn een paar van de nieuwe Android 11 features. Lees snel meer over deze grote Android-update!

Android 11: nieuwe functies en features

Android 11 is de nieuwste versie van het Android-besturingssysteem van je telefoon. Het is de opvolger van Android 10 en zit inmiddels standaard op de nieuwste Android-smartphones zoals de Samsung Galaxy S21. Ben jij benieuwd naar aan het moois dat Android 11 je te bieden heeft? Wij zetten ze voor je op een rij!

Het dropdownscherm voor snelle instellingen en meldingen krijgt een metamorfose. Media-apps als Spotify en Netflix hebben nu een vaste plek in het snelle instellingen-menu. Handig om het afspelen te pauzeren of een nummer over te slaan. In het scherm met meldingen staan nieuwe gesprekken altijd bovenaan. Daaronder volgen meldingen van andere apps.

Bediening van slimme apparaten toegevoegd aan meldingenscherm

Het meldingenscherm wordt met Android 11 weer een stukje uitgebreider. Steeds meer mensen hebben slimme apparaten thuis en willen die makkelijk kunnen besturen. Met Android 11 kan dat met Device Control makkelijk vanuit het beginscherm van je telefoon. Je tovert met een veeg een menu hiervoor tevoorschijn om de verlichting aan- en uit te zetten of de temperatuur van je slimme thermostaat aan te passen. Ideaal om er warmpjes en sfeervol bij te zitten!

Uitgebreidere privacy-instellingen voor apps

Nu is het nog zo dat Android-apps je gegevens onbeperkt kunnen inzien nadat je een keer toestemming hiervoor gaf. Met Android 11 heb je meer controle hierop. Zo kun je apps eenmalig toestemming geven om bepaalde informatie over jou te zien. Ook is er een resetmogelijkheid. Gebruik je een app een paar maanden niet? Dan trekt Android de toestemming van de app in om je gegevens te bekijken.

De digitale prullenbak: nu ook beschikbaar in Android 11

Je computer heeft ‘m al jaren: de prullenbak waarin je documenten kunt plaatsen. Ook Android 11 krijgt deze. Zodra je een document verwijderd, verplaatst Android 11 ‘m naar de prullenbak. Dit document wordt dus niet direct verwijderd. Handig als je je bedenkt.

Verschil herkennen tussen 4G en 5G

De grootschalige uitrol van 5G komt steeds dichterbij. Google speelt met Android 11 hier alvast op in. Het nieuwe besturingssysteem laat apps het verschil herkennen tussen 4G en 5G. Dit betekent dat, zodra je telefoon is verbonden met een 5G-netwerk, de gebruikte app dit netwerk ook gaat gebruiken. Zo pluk je de vruchten van dit supersnelle netwerk.

Meer instellingsmogelijkheden voor de donkere modus

Android heeft al een ingebouwde donkere modus. Deze ‘dark mode’ is rustiger voor je ogen, omdat de basiskleuren van Android hiermee donker zijn. Vooral ’s avonds is dat fijn, want hierdoor ga je met rustigere ogen naar bed. De donkere modus krijgt in Android 11 meer instellingsmogelijkheden. Zo kun je instellen vanaf wanneer de donkere modus wordt ingeschakeld. Al kun je natuurlijk ook altijd de dark mode gebruiken!

Lijst met Android 11 smartphones bij KPN

Dat Android 11 nu verkrijgbaar is, betekent niet automatisch dat elke Android-telefoon deze nieuwe versie krijgt. Telefoonfabrikanten moeten het besturingssysteem zelf geschikt maken voor hun smartphones. Hieronder vind je een lijst met populaire toestellen die geschikt zijn voor Android 11. Let op: deze lijst is mogelijk niet compleet, controleer bij jouw smartphone fabrikant of jouw toestel ook de Android 11 update ontvangt.

Samsung Galaxy S10, S10 Lite, S10e en S10+
Samsung Galaxy S20
, S20+ en S20 Ultra
Samsung Galaxy S21, S21+ en S21 Ultra
Samsung Galaxy A52, A42, A72 en A21s
Samsung Galaxy Z Fold en Z Flip
Samsung Galaxy Z Fold 2

Samsung Galaxy Note10

Nokia 5.3 en 7.2

Gerelateerde artikelen