4 januari 2018

Koekje erbij? Alles over Android Oreo!

Het is de beste, snelste en meest uitgebreide Android-versie tot nu toe. We hebben het over Android Oreo, Google’s mobiele besturingssysteem voor smartphones en tablets. Wat kun je allemaal met Android Oreo? En met welke telefoons haal je alles uit dit versgebakken besturingssysteem?

Android Oreo


Wat is Android Oreo?

Het is de gewoonte van ontwikkelaar Google om Android-versies naar snoepjes te vernoemen. Na Kitkat, Lollipop, Marshmallow en Nougat is het nu de beurt aan de O van Oreo. Deze versie kwam afgelopen zomer uit en draait inmiddels op steeds meer telefoons.

Wat kun je met Android Oreo?

Oreo heeft ten opzichte van Nougat een pakket aan verbeteringen. Van de meeste merk je op het eerste gezicht niets: kleine aanpassingen en optimalisaties die je telefoon wat sneller en zuiniger maken. Toch verdienen de volgende vernieuwingen wél een eervolle vermelding!

Zelf bepalen welke app meldingen stuurt

Het nieuwe Android biedt een scala aan extra mogelijkheden op het gebied van meldingen. Allereerst zie je nu op het startscherm bij elke app een ballonnetje met meldingen. Net als bij iOS. Daarnaast bepaal je helemaal zelf welke app jou in welke gevallen een melding mag sturen. Wil je bijvoorbeeld een Facebook notificatie ontvangen bij een direct bericht? Maar niet wanneer je Facebookvriend je via een tag attendeert op een grappige video? Met Android Oreo stel je het allemaal het gemakkelijk in.

Twee apps tegelijkertijd gebruiken

Met Android Oreo kun je twee apps tegelijk gebruiken. Dit werkt via de ‘PiP’-functie, oftewel: beeld in beeld. Ben je aan het Skypen met een vriend en moet je in je agenda kijken om te kijken of je die ene avond inderdaad kunt afspreken? Het gespreksvenster verkleint zich als jij een andere app opent. Zo blijf je elkaar zien én weet je dat je op die vrijdagavond inderdaad tijd hebt voor een dinerdate. De ‘PiP’-functie werkt ook voor onder andere YouTube, Netflix en WhatsApp.

Nooit meer je wachtwoord invullen

Het gebeurt je vást weleens: moet je na lange tijd weer eens inloggen op die ene website waar je niet zo vaak komt, ben je het wachtwoord vergeten. Met Android Oreo is dat verleden tijd. Het besturingssysteem heeft namelijk een verbeterde ‘automatisch invullen’-functie, die app-ontwikkelaars kunnen inbouwen in hun software. Gebruik je een password manager? Als je wilt, vult die voortaan voor jou het wachtwoord in. Zeg maar dag tegen wéér een wachtwoord resetten!

Verschillen Android en iOS in een notendop

De grote rivaal van Google’s Android Oreo is Apple’s iOS. Dit is het besturingssysteem voor de iPhone. De twee besturingssystemen lijken veel op elkaar, maar toch zijn er een paar noemenswaardige verschillen. Zo kun je bij Android je startscherm en het uiterlijk van het besturingssysteem naar je eigen smaak aanpassen. iOS is daarentegen weer een stukje zuiniger voor de batterij van je telefoon. Beide besturingssystemen zijn goed en compleet. Ook bieden een enorm app-aanbod. De keuze voor een besturingssysteem hangt daarom vooral van je eigen voorkeuren af.

Haal alles uit Oreo met deze smartphones

Valt jouw keuze op het snoepgoed van Android? Het nieuwe Android Oreo draait inmiddels op steeds meer telefoons. De topmodellen van 2017 krijgen deze versie vroeg of laat allemaal.

Samsung Galaxy

Samsung liefhebbers met een Galaxy S8 wachten met smart op Oreo. Naar verluid verschijnt de Android 8.0-update update begin dit jaar. Met zijn grote scherm dat over de zijkanten van de telefoon heen ‘valt’ is de S8 ideaal voor ‘PiP’. En met de Exynos 9 Octa 8895 processor onder de motorkap is dit populaire toestel van Samsung supersnel in gebruik. Zo starten je je apps vingervlug op en speel je de vetste smartphonegames zonder haperingen. Mooie extra’s zijn de ingebouwde irisscanner en de goede 12-megapixelcamera. Naar verluid draait ook de allernieuwste Samsung telefoon op het lekkers van Android Oreo.

LG G6

Met de LG G6 kunnen smartphonefotografen hun hart ophalen. Want de dubbele 13-megapixelcamera schiet foto’s in RAW-formaat! Deze foto's zijn ideaal om achteraf te bewerken. Het bestandstype slaat namelijk alle gegevens op die je camera tijdens het maken van een foto vastlegt. Met een diafragma van f/1.7 vangt de camera bovendien heel veel licht op, zodat je ook mooie foto’s kunt maken van jouw mooie uitzicht van de zonsondergang aan het strand! LG test inmiddels al met Android Oreo voor de LG G6. Waarschijnlijk krijgt de telefoon eind juni een update naar Oreo.

Huawei P10

Zoek je een compacte Android-telefoon die barst van de goede hardware? Dan is de Huawei P10 een aanrader. Hij heeft een compact 5,1 inch Full HD-scherm en is met 7 millimeter een van de dunste telefoons die er is. De krachtige, door Huawei zelf gemaakte, Kirin 960-processor kan zich met de beste chipsets meten. De P10 is dan ook een pijlsnel apparaat. Ben je altijd al gecharmeerd geweest van iOS, maar ga je toch voor Android? Kies dan de P10, want Huawei’s aanpassingen aan Android doen denken aan Apple’s iOS. Waarschijnlijk duurt het wel nog even voordat de Huawei P10 Android Oreo krijgt.

Google Pixel 2

Kun je niet langer wachten en wil je nú Android Oreo? Stop dan met zoeken en ga voor de Google Pixel 2! Hiermee ervaar je Android Oreo in de meest pure vorm: zonder aanpassingen van de fabrikant. Hierdoor is de Pixel 2 ook een van de snelste telefoons die je kunt krijgen. Verder biedt de telefoon een totaalplaatje wat je anno 2018 mag verwachten: hij is waterdicht, heeft een Full HD-scherm, heeft een camera met dubbele lens én heeft een vingerafdruksensor.

Android Oreo, op naar meer moois van Google

Oreo is de volgende stap van Android op het gebied van mobiele besturingssystemen. Maar het werk van de fabrikant stopt daar niet. Ook dit jaar kun je dus weer rekenen op een updates en verbeteringen. Om nog maar niet te spreken over Android P, de opvolger van Android Oreo. Waarschijnlijk laat Google hier pas in de zomer meer over los.

Benieuwd naar de allernieuwste Samsung smartphones? Ontdek de Samsung S21Samsung S21+ en de Samsung S21 Ultra.

Ook interessant voor jou:

Mobiel

9 geheimen over de 9e Samsung Galaxy

Mobiel

Samsung Galaxy S9: heb jij ‘m als eerste?!

Mobiel

Mobile World Congress - nieuwe smartphones 2018