De brommer van de toekomst komt uit de Achterhoek. Daar ontwikkelde een Nederlandse start-up binnen twee jaar de Brekr, een connected elektrische brommer. Van het design en de onderdelen tot de slimme functionaliteit en het businessmodel: de Brekr ademt innovatie. En KPN maakte hem ‘connected’.

KPN maakt elektrische brommer Brekr connected

Het idee voor de Brekr komt van ondernemer Niels Willems en zijn compagnon Jasper Hagedoorn. “We maken de transitie door van brandstof naar elektrisch, maar de voertuigen zien er nog hetzelfde uit. Elektrische brommers en motoren hebben allemaal een soort benzinetank. Dat is onlogisch, want eigenlijk wil je de accu en het zwaartepunt zo laag mogelijk hebben. Bij de Brekr hebben we het ontwerp omgegooid.”

Willems startte in 2018 samen met twee technische experts en een ontwerper aan de ontwikkeling van de Brekr. Het design verschilt sterk van de traditionele brommer, met een laaggeplaatste accu, grote wielen en een aluminium frame. “Een brommer is natuurlijk ook een lifestyleproduct dat aantrekkelijk moet ogen. De mooie historie van brommers en motoren zie je dus zeker terug in de Brekr.”


Ook een product connected maken?

Ook een product connected maken?

IoT-technologie biedt kansen op diverse terreinen. Bekijk hier de 5 succesfactoren voor een geslaagde IoT-innovatie.

29 dec 2020

Diefstalpreventie en opsporing

KPN heeft de Brekr connected gemaakt. Er zitten een gps-module en een simkaart in, en de brommer is verbonden met de Brekr-app. De app geeft inzicht in gereden ritten, de locatie en verdachte omstandigheden. “Stel dat je Brekr wordt opgetild of iemand er tegenaan stoot, dan ontvang je een melding. Je kunt ook een geofence rond je huis instellen. Als de Brekr daarbuiten komt, probeert iemand ‘m te stelen.”

De gemiddelde scooterbezitter weet dat dit een reëel risico is. “In Amsterdam is het vrijwel zeker dat je Vespa binnen een jaar gestolen wordt, en anders binnen twee jaar”, weet Willems. “Gevolg is dat de verzekeringspremies ontzettend hoog zijn. Met de Brekr hebben we hier een oplossing voor gezocht. Als de Brekr wordt gestolen, druk je op de diefstalknop in de app. Professionele opspoorders gaan dan direct op onderzoek uit.”

Dit mechanisme blijkt uiterst effectief. Dure auto’s en e-bikes met soortgelijke systemen worden vaak binnen 48 uur teruggevonden. Daarnaast gaat er een preventieve werking uit van de antidiefstalfunctionaliteit. “Het stelen van een Brekr is erg riskant voor de dief”, legt Willems uit. “De werkwijze, de opslagplek, de bestemming van de gestolen voertuigen: de opspoorders kunnen dit allemaal achterhalen. Daarom laten veel criminelen de Brekr liever staan.” 

Lees ook: Samen gestolen fietsen vinden met IoT

Verzekering wordt goedkoper

Het businessmodel is eveneens innovatief. De Brekr wordt direct aan de consument verkocht, met één jaar connectiviteit erbij. “Daarna kost het 100 euro voor een periode van drie jaar. Maar de antidiefstalfunctionaliteit zorgt ook voor een premiekorting op de maandelijkse verzekeringspremie. Onder de streep is het voordeliger voor de klant. Daarom verwachten we dat bijna iedereen na dat jaar gebruik blijft maken van de slimme functionaliteit.”

Ook bij het onderhoud en de verzekering staat de klantbehoefte centraal. Willems: “Net als de connectiviteit zijn dit additionele modules die we bij de Brekr aanbieden. De klant sluit bijvoorbeeld een onderhoudscontract af en dan komen we periodiek bij je langs, of wanneer dat nodig is.

De verzekering wordt geleverd door de ANWB. Een partij die de veel ervaring heeft met innovatieve verzekeringsconcepten en al een aantal jaar met KPN samenwerkt op het gebied van track&trace voor fietsen. Willems: “We ontvangen een commissie op de premie, maar we willen niks verdienen aan het vervangen van gestolen brommers. Daarom houden we de prijs laag voor de verzekeraar als die een Brekr moet vervangen. Klanten hebben -vanaf ingang verzekering- drie jaar recht op een nieuwe Brekr als vervanging.”

Ook bij het onderhoud en de verzekering staat de klantbehoefte centraal. Willems: “Net als de connectiviteit zijn dit additionele modules die we bij de Brekr aanbieden. De klant sluit bijvoorbeeld een onderhoudscontract af en dan komen we periodiek bij je langs, of wanneer dat nodig is.

Lees ook: ANWB: Co-creatie met KPN leidt tot innovatief 'Blijven Fietsen Verzekering' concept

“Heel mooi om met ons IoT-team bij te kunnen dragen aan dit duurzame en innovatieve concept. Zowel met onze IoT connectiviteit als in de verbinding met ANWB, waardoor de Brekr-rijder kan profiteren van een fors lagere verzekeringspremie met drie jaar recht op een nieuwe Brekr bij vermissing. Zo helpen we onze klanten met een nog beter product.
Carolien Nijhuis, Managing Director KPN Internet of Things

Minder onderhoud nodig

Het duurste onderdeel van de Brekr is de accu. Het voertuig heeft ruimte voor twee uitneembare accu’s met een capaciteit van 2,0 kWh per accu. “Zelfs onder niet-ideale omstandigheden kun je daarmee 100 kilometer afleggen”, zegt Willems. “De accu zit vol met technische hoogstandjes, zoals een geavanceerd batterijmanagementsysteem (BMS) dat beschermt tegen onder meer overlading, kortsluiting en verkeerde spanning. Daarnaast wordt de remenergie teruggewonnen, wat een besparing van 7 tot 15 procent oplevert en zo de actieradius vergroot.”

De actieradius is dus geen reden om voor een scooter met verbrandingsmotor te kiezen. “Bovendien heeft een Brekr door de elektrische aandrijving minder onderhoud nodig”, legt Willems uit. “Er zitten namelijk minder bewegende delen in en er worden geen oliën of filters gebruikt. En om het onze klanten nog makkelijker te maken, kunnen zij onderhoud en reparaties op een locatie naar keuze laten uitvoeren. Bijvoorbeeld thuis of op de zaak.”

Een eigen geluid

Een ander voordeel van elektrische voertuigen is dat ze geen geluidsoverlast veroorzaken. “Dat is heel prettig rijden, maar kan ook tot gevaarlijke verkeerssituaties leiden omdat mensen je niet horen aankomen”, legt Willems uit. “Dat is ook oncomfortabel voor de bestuurder zelf. Fietsers en voetgangers voor je zien én horen je niet, waardoor je dus wel moet roepen of claxonneren. Dat vinden andere weggebruikers ook niet leuk.”

“Daarom hebben we de Brekr een eigen geluid gegeven”, vervolgt de ondernemer. “Via een shaker laten we een plaatje aan de onderkant van de brommer trillen. Dit werkt als een speaker en genereert een elektrisch motorgeluid. Zo’n shaker is veel minder storingsgevoelig dan een echte speaker met rubber en papier. Het geluid beweegt mee op de snelheid en gashendel, net als bij een echte motor. Want een monotoon geluid is vervelend.”


Ook producten connected maken?

Ook producten connected maken?

Lees in ons stappenplan welke stappen je moet zetten om een succesvol connected product te realiseren.

24 nov 2020

Snelle marktintroductie

De Brekr is een complete e-brommer, maar dat betekent niet dat de ontwikkeling is afgerond. Zo wordt de app uitgebreid met nieuwe functionaliteiten. Daarnaast staat remote diagnostics op de roadmap. “Hiermee kun je technische problemen op afstand vaststellen en bepalen of het nodig is om een monteur langs te sturen. We hebben de Brekr technisch ook zo ingericht dat dit mogelijk is.”

Was het niet beter om deze zaken voor de marktintroductie af te ronden? “Daar hebben wij bewust niet voor gekozen”, zegt Willems. “Dit is een groeimarkt en er zijn meer kapers op de kust. Een korte time-to-market is dus cruciaal. Bij zo’n innovatietraject moet je als ondernemer ook goed bepalen welke functionaliteiten niet direct nodig zijn voor commercieel succes. En met de Brekr krijgen klanten uiteindelijk meer dan waarvoor ze betaald hebben.”

Willems heeft nog een lesson learned voor ondernemers. “Als je je wilt onderscheiden, moet je buiten de kaders denken. Dat is verschrikkelijk moeilijk. Elke brommerontwerper tekent eerst twee wielen en dan een benzinetank. Het is een automatisme. Ga echt terug naar de basis: wat zijn de uitdagingen van de klant en hoe los je die op? Schiet tijdens een brainstormsessie de gekste ideeën nooit zomaar af, maar kijk of er een bruikbare kern in zit.”

Gerelateerde klantcases