Betrouwbaarheidsniveau's eHerkenning

Hoe hoger het niveau, hoe meer zekerheid over online identiteit

eHerkenning heeft 4 betrouwbaarheidsniveaus: EH2, EH2+, EH3 en EH4. Met een hoger betrouwbaarheidsniveau heeft de dienstverlener meer zekerheid over uw online identiteit. Hoe hoger het niveau, hoe meer wij namelijk uw identiteit controleren tijdens de aanvraag van het eHerkenningsmiddel. Daarnaast verschillen de inlogmethodes per niveau, voor nog meer zekerheid.

Het benodigde betrouwbaarheidsniveau voor een online dienst wordt bepaald door de dienstverlener zelf, en wordt per dienst vastgesteld.

eHerkenning niveau eH1

Op 1 juli 2021 is het betrouwbaarheidsniveau eHerkenning 1 (EH1) komen te vervallen. Wij raden u aan om uw EH1 middel zo spoedig mogelijk te upgraden naar een hoger niveau. EH1 kunt u eenvoudig upgraden in de User Portal. Na het inloggen kiest u voor [Upgrade] en vervolgens het gewenste niveau.

eHerkenning niveau eH2

Wij stoppen op 1 augustus 2021 met de verkoop met eHerkenningsmiddelen op betrouwbaarheidsniveau 2 (EH2). Voor klanten die al een EH2-middel hebben, verandert er niets. Zij kunnen hier gebruik van blijven maken. Na de genoemde datum blijft het ook mogelijk om in te loggen bij een online dienst met EH2 als betrouwbaarheidsniveau. Wilt u meer weten over de stopzetten van de verkoop EH2? Lees hier verder voor meer informatie.

eHerkenning niveau eH2+

eH2+ is een basis betrouwbaarheidsniveau (eIDAS). U logt in met een gebruikersnaam en wachtwoord in combinatie sms-code, ook wel 2-factor authenticatie genoemd. Bij de aanvraag van een middel op dit niveau is toestemming nodig van de bevoegd vertegenwoordiger. U kunt eH2+ gebruiken voor onder andere: CIBG, NVWA, CertiQ, provincies en gemeenten.

eHerkenning niveau eH3

eH3 is een substantieel betrouwbaarheidsniveau (eIDAS). U logt in met een gebruikersnaam en wachtwoord in combinatie sms-code. Daarnaast is fysieke identificatie met vertoning van een origineel identiteitsbewijs nodig. Bij de aanvraag van een middel op dit niveau is toestemming nodig van de bevoegd vertegenwoordiger. U kunt eH3 gebruiken voor onder andere: UWV, RDW, Belastingdienst, RVO, Douane Nederland, De Nederlandsche Bank en gemeenten.

eHerkenning niveau eH4

EH4 is een hoog betrouwbaarheidsniveau (eIDAS). U logt in met een smartcard of USB token met daarop een PKIoverheid-certificaat. Daarnaast is fysieke identificatie met vertoning van een origineel identiteitsbewijs nodig. Bij de aanvraag van een middel op dit niveau is toestemming nodig van de bevoegd vertegenwoordiger. U kunt eH4 gebruiken voor onder andere: Alterdesk, KPN en gemeenten.

Vragen over eHerkenning betrouwbaarheidsniveau's?