Zo zorg je ervoor dat je als bedrijf altijd verbonden bent

Het kan elke organisatie wel een keer overkomen dat de vaste internetverbinding uitvalt. Vervelend, want ondernemers willen vanzelfsprekend altijd in business blijven. Ze moeten er niet aan denken dat de zaak stilvalt. Om het midden- en kleinbedrijf tegen dit soort rampen te beschermen biedt KPN EEN MKB internetklanten gratis 4G Back-up.

Deze nieuwe dienst zorgt ervoor dat bedrijven ook bij een onverwachte storing door kunnen blijven draaien. Als de vaste lijn uitvalt kan worden teruggevallen op de mobiele verbinding. Hoewel dit gelukkig maar sporadisch voorkomt, is er bijvoorbeeld altijd een stroomstoring mogelijk of kan een graafmachine plotseling een kabelbreuk veroorzaken.

Internet onmisbaar

Sandra Schats, commercieel product manager bij KPN, kan zich goed voorstellen dat zulke incidenten de klanten slecht uitkomen. “Je ziet steeds meer bedrijven digitaliseren. De achterliggende infrastructuur wordt daardoor belangrijk en een goede internetverbinding is onmisbaar geworden”, stelt zij tijdens een webinar van The Digital Dutch.

Op bijvoorbeeld een horeca-ondernemer kan de impact van het wegvallen van het internet groot zijn. Die krijgt immers online zijn reserveringen binnen. Aan de hand daarvan worden beslissingen genomen zoals de inkoop, maar klanten willen bijvoorbeeld ook kunnen pinnen en ook de boekhouding is eraan gekoppeld. Daar zit veel meer aan vast dan je op het eerste gezicht zou denken. Zo zijn in bedrijven onder meer de logistiek, verkoopondersteuning en productie afhankelijk van het internet.

Gegarandeerde serviceniveaus

Voor de bedrijfscontinuïteit is daarnaast ook de veiligheid belangrijk. Schats: “De cybercriminaliteit neem toe. Twintig procent van de mkb’ers werd hier in 2018 slachtoffer van. In 2019 was dit percentage al opgelopen naar 43. Gemiddeld leidt dit tot een schade van 127.000 euro per getroffen ondernemer.” 

KPN EEN MKB kent twee serviceniveaus. Bij de premiumdienst wordt een beschikbaarheid van 99,9 procent gegarandeerd. De klant heeft 24 uur per etmaal gedurende zeven dagen ondersteuning. De oplostijd is maximaal acht uur. Voor klanten die iets minder hoge eisen stellen aan beschikbaarheid en service bestaat er ook nog een standaarddienst. Die garandeert een beschikbaarheid van 99,6 procent. Klanten worden tijdens kantooruren ondersteund en de oplostijd heeft een maximum van acht kantooruren. Bij het hogere serviceniveau wordt in klokuren geteld. Deze garanties zijn in zogenoemde Service Level Agreements (SLA’s) vastgelegd. Indien nodig komt een monteur op locatie om het probleem ter verhelpen. 

4G Back-up

De 4G Back-up werkt eenvoudig. Bij het modem dat zorgt voor het vaste internet worden een dongel en simkaart geleverd die op het modem kunnen worden aangesloten. Bij nieuwe abonnementen op KPN EEN MKB doet de monteur deze klus gelijk. Bestaande klanten krijgen desgevraagd een pakket toegestuurd. Zodra de vaste lijn een storing ondervindt en de verbinding wegvalt, neemt 4G het vervolgens automatisch over. Terwijl het probleem wordt verholpen, blijft de ondernemer online. Zodra de storing voorbij is, wordt automatisch teruggeschakeld.

Met deze oplossing kunnen bedrijven dus ongehinderd doorwerken. De meeste kantoorapplicaties blijven gewoon prima werken, evenals de mail, internettelefonie en ander gebruik van internet. Bel je met heel veel mensen tegelijk dan kan je dit wel merken. Een telefoongesprek dat net in de wissel is, loopt een kleine kans te worden onderbroken. Over het algemeen zal hier weinig tot niets van zijn te merken. Glasvezel met een capaciteit van 100 à 500 MB per seconde is uiteraard sneller dan de gemiddelde 4G-verbinding van 30 MB. Jeroen de Koning, portfolio manager bij KPN: “Vaste verbindingen zijn doorgaans stabieler, beter en sneller.” 

Mobiel internet

Hoe groot het verschil is hangt af van een aantal omstandigheden, mobiel internet via 4G is afhankelijk van het aantal gebruikers. Ook de afstand tot de zendmast speelt een rol. Waar thans een slecht bereik is, zal dat bij 4G Back-up niet beter worden. Panden met veel glas en beton willen het signaal nog wel eens tegenhouden. Bij onvoldoende indoordekking bestaan er overigens wel oplossingen om het signaal te versterken. KPN stelt geen limiet aan de hoeveelheid mobiele data die tijdens een storing wordt verstookt. Om misbruik te voorkomen vindt wel monitoring plaats. Want uiteraard is het niet de bedoeling de back-up voor andere dingen te gebruiken als er geen storing is.

Bestaande KPN EEN MKB internetklanten kunnen de nieuwe dienst kosteloos aanvragen. Klanten met een Experiabox V10 ontvangen hiertoe een e-mail. Daarin staat een link naar de website waar de aanvraag kan worden ingediend. Binnen drie werkdagen worden dongel en simkaart toegestuurd. De installatie op het modem is eenvoudig. 

Extra Veilig Internet

Naast 4G Back-up heeft KPN aan zijn propositie KPN EEN MKB nog een tweede belangrijke vernieuwing toegevoegd om de bedrijfscontinuïteit van zijn zakelijke klanten te vergroten. Want als je wordt gehackt, kan je ook niet werken. De Koning: “Extra Veilig Internet (EVI) beschermt de vaste verbinding tussen internetapparatuur en het internet tegen virussen, malware en ransomware. Deze extra laag zet als het ware een hek om malafide sites heen. Hiermee wordt voorkomen dat gebruikers op onveilige sites komen. Gevaarlijke content wordt tegengehouden.” EVI werkt ook op de 4G Back-up.

Gerelateerde artikelen