Zo profiteer je als ondernemer van online marketplaces

Moet je als ondernemer aanwezig zijn op online marketplaces? En hoe kun je daarvan profiteren? De komst van Amazon naar Nederland heeft een extra impuls gegeven aan de discussies daarover. Vaststaat dat de komst van `het Amerikaanse de veranderingen in het Nederlandse retaillandschap verder zal versnellen en e-commerce blijft verder terrein winnen. De vraag is of een eigen website zin heeft of dat je oorlog beter kunt winnen door je bij een platform aan te sluiten.

Op een marktplaats kunnen kopers en verkopers elkaar direct vinden. Amazon, Wish en bol.com, Wehkamp en fonQ zijn bekende voorbeelden van multivendor marketplaces. Deze sites ontwikkelen zich steeds meer in de richting van handelsplatformen voor derden. AliExpress is dat al langer.

Wat is een marketplace?

Net als op een offline marktplaats kan de klant op de online variant spullen aanschaffen van verschillende leveranciers. Maar naar een klassieke markt moet je je fysiek verplaatsen, terwijl de online marktplaats of e-commerce site slechts een muisklik van je verwijderd is.

Marktplaatsen zijn in essentie niet meer dan tussenschakels tussen klant en leveranciers. Ze werken snel en eenvoudig. Hun immense populariteit laat zich verklaren uit hun enorme assortiment. Bovendien dienen ze het gemak. De koper kan snel prijzen en leveringsvoorwaarden vergelijken. Alles werkt op dezelfde manier ongeacht de webshop die uiteindelijk het artikel levert. Via reviews wordt een indruk verkregen van de reputatie die een verkoper geniet. De consument hoeft ook niet tientallen sites te bezoeken of naar een winkelcentrum te gaan. Op platforms als Amazon en Bol.com is van alles te koop. 

Wie kan er op een marketplace terecht?

Steeds meer partijen zijn voor de continuïteit van hun onderneming overgeleverd aan een marktplaats. Hun hele bedrijfsmodel is daarop gebaseerd. In principe kan iedereen die wat heeft te verkopen, daar terecht. Als webshop kan je op zo’n extern platform zonder veel moeite een plekje krijgen.

Zowel fabrikanten als wederverkopers bedrijven er commercie. Sommige aanbieders zien de aanwezigheid op zo’n platform als een aardige bijverdienste, andere hebben al hun kaarten erop ingezet. Bestaande retailers hebben hierdoor nieuwe groeimarkten kunnen aanboren. Startups kunnen dankzij zo’n platform in een mum van tijd ‘in business’ zijn.

De voordelen van een marketplace:

  1. Online handelaren liften mee op het enorme bereik dat deze marktplaatsen hebben. Zo bezoekt driekwart van de Nederlanders ten minste een keer per maand bol.com. In potentie heb je als verkoper een omvangrijk marktgebied, veel groter dan met een fysieke winkel. Afgezien van een vast bedrag voor een account en reclamegeld betaal je alleen maar een commissie als je iets verkoopt. Je kunt op elk moment instappen en ook weer stoppen wanneer je wilt.

  2. Het platform ontzorgt je. Een hele infrastructuur staat ter beschikking die je online activiteiten als winkelier ondersteunen. Als zich plotseling een run op jouw producten voordoet kan een platform als Amazon of bol.com dat moeiteloos aan. Ook de verscheping valt prima uit te besteden. Als aanvullende dienst is hulp mogelijk bij de levering, opslag en reclame. Je kunt ook meeprofiteren van alle nieuwe functionaliteiten die zo’n techgigant biedt.

  3. Het wordt verkopers gemakkelijk gemaakt hun spullen in de virtuele schappen te leggen. Op het moment dat de order wordt geplaatst, hoef je het bestelde artikel niet per se op voorraad te hebben. De kans is kleiner dat je met winkeldochters blijft zitten. Bij een stenen winkel is dat anders. De webwinkelier heeft de flexibiliteit om een veel breder assortiment aan te bieden.

    De nadelen van een marketplace:

    1. Een niet onaanzienlijk deel van de marge gaat naar de online marktplaats. Bij bijvoorbeeld hotelboekingssites kan dat percentage behoorlijk oplopen.

    2. Hetzelfde platform wordt vaak gedeeld door een of meer concurrenten die min of meer dezelfde producten of diensten aanbieden. Bij grote aantallen verkopers wordt het lastig om je te onderscheiden. Ook loop je kans dat een andere aanbieder een net iets betere review scoort. 

    3. Een ander probleem is de kwaliteit van de bestelde goederen. Online webwinkeliers zonder voorraad hebben daar minder controle over. Ze moeten maar afwachten of de fabrikant aan de specificaties voldoet. Met name bij kleding of meubels kan dat een probleem zijn.

    4. De vele retourzendingen kunnen voor veel hoofdpijn zorgen. De koper kan immers gemakkelijk terugsturen wat hem niet bevalt. In een stenen winkel worden aankopen niet zo snel geruild of is dat zelfs onmogelijk. 

    Soorten marketplaces

    Marktplaatsen zijn er van uiteenlopende types. Behalve voor goederen en producten zijn er platformen die diensten (Uber, Airbnb, Booking.com, HomeExchange), media, investeringen en crowdfunding aanbieden. Denk verder aan entertainment, reclame en andere bijzondere marktplaatsen. Verder wordt onderscheid gemaakt tussen B2C (business to consumer), B2B (business to business) en C2C (customer to customer). Voorbeelden van C2C-marketplaces zijn HomeExchange, BlaBlaCar en Snappcar.

    Voor ondernemers kan het aantrekkelijk zijn om een plaats te krijgen op zo’n platform waar al zoveel (potentiële) klanten zitten. Dat is vaak sneller winstgevend te maken dan een eigen webwinkel die je van de grond af aan moet opbouwen.

    Risicospreiding

    Wereldwijde marktplaatsen zoals Amazon en Alibaba liggen qua innovatiekracht een straatlengte voor op lokale spelers. Landelijke aanbieders waaronder Bol.com en Wehkamp hebben daarentegen weer meer kennis van de Nederlandse markt.

    Uit oogpunt van risicospreiding kan het zinvol zijn op meerdere paarden te wedden. Bovendien loop je dan niet het risico dat je marges wegsmelten als een marketplace opeens het commissiepercentage flink verhoogt.

    Gerelateerde artikelen