Windows 7 niet langer door Microsoft ondersteund

Microsoft stopt op woensdag 14 januari met de ondersteuning van het tien jaar oude Windows 7. Vanaf die datum komen er in principe geen software-updates meer. Ook op veiligheidspatches hoeft niet te worden gerekend. Gebruikers mogen er niet meer van uitgaan dat de software wordt bijgewerkt op beveiligingstekortkomingen. Slechts bij ernstige lekken kan een uitzondering worden gemaakt.

De helpdesk van Microsoft geeft bovendien niet langer gratis technisch hulp bij problemen met het desktopbesturingssysteem Windows 7 en de serverversie Windows 2008. Dit geldt voor alle versies, zowel voor consumenten als voor zakelijke gebruikers. 

Windows 7 snel onveilig

Dit betekent overigens niet dat deze besturingssystemen volledig onbruikbaar worden. Maar door het stopzetten van de support en het niet meer uitkomen van security-updates wordt Windows 7 snel onveilig. De computersystemen die hierop draaien, lopen grote risico's. Apparatuur die draait op end-of-life besturingssoftware wordt extra kwetsbaar voor toegang door onbevoegden.

Als er iets fout gaat, staat de gebruiker alleen. Bedrijven kunnen voortaan alleen nog tegen niet geringe betaling updates van Microsoft krijgen. Dat programma van zogenoemde 'Extended Security Updates' (ESU) is bedoeld als een soort laatste reddingsboei waarmee on-premises servers en desktops nog drie jaar kunnen worden beschermd. Deze updates gelden voor Windows 7 Professional en Windows 7 Enterprise. ESU is niet beschikbaar voor Office 2010. In het tweede en derde jaar worden de prijzen hiervan verdubbeld. Wie pas in het tweede of derde jaar zo'n ESU aanschaft, moet ook over de voorgaande jaren betalen. Microsoft benadrukt dat dit slechts een tijdelijke oplossing is. In januari 2023 valt het doek definitief. Dan is het helemaal gedaan met de betaalde ondersteuning. Naast het ESU-programma wordt aan bedrijven die de deadline van 14 januari niet kunnen halen nog een virtualisatie-oplossing geboden: Windows Virtual Desktop.

Pop-ups met waarschuwingen

Microsoft intensiveert de komende maanden zijn campagne om gebruikers te stimuleren over te gaan naar modernere, veiligere versies. Het bedrijf laat het einde van de ondersteuning niet onopgemerkt aan de gebruikers voorbijgaan. Mensen die doorgaan met Windows 7 krijgen de komende tijd regelmatig waarschuwingen te zien. Deze pop-ups zullen het hele scherm beslaan zodat ze onmogelijk zijn te missen.  De afgelopen maanden kwamen al vaak waarschuwingen in beeld, maar het tempo wordt nu aanzienlijk opgevoerd. 

Dringend wordt aangeraden om zo snel mogelijk een abonnement te nemen op Microsoft 365, dan wel direct een upgrade te doen naar de laatste versie van Windows 10. Soms zal aanschaf van nieuwe pc’s nodig zijn, want niet alle modellen zijn geschikt voor deze versie van Windows. Overigens kan men ook kiezen voor een ander besturingssysteem dan Windows mits de situatie dat toelaat. 

Windows 7 bleef populair

In 2019 werd al op grote schaal afscheid genomen van het eens zo populaire Windows 7. Toch blijft het aantal gebruikers van dit sterk verouderde systeem aanzienlijk. In 2014, toen Microsoft stopte met de gratis ondersteuning van Windows XP, was sprake van een vergelijkbare situatie. Ook dat systeem bleef tot het laatst toe veel gebruikers houden. Met Windows XP heeft Windows 7 een grote populariteit gemeen. Windows Vista en Windows 8 waren daarentegen geen succes. 

Windows 7 was indertijd een vrij veilig systeem, maar inmiddels is deze versie sterk verouderd. Ondanks de vele patches is de veiligheid niet meer van deze tijd. Gebruikers die niet upgraden lopen grote risico's. Onafhankelijke veiligheidsexperts zijn het erover eens dat het een enorme vergissing is als bedrijven en particulieren niet overstappen naar iets nieuws. Soms kan een overstap lastig zijn, maar verder uitstel is onverantwoord. Denk aan de talloze aanvallen met virussen en andere malware. De bedreigingen zijn de laatste jaren alleen maar groter geworden. Ook de compliance kan een probleem vormen als bedrijven geen maatregelen nemen. 

Risico’s van niet upgraden

Wie de waarschuwingen in de wind slaat en Windows 7 blijft gebruiken, loopt ook het risico in aanvaring te komen met de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Wanneer een datalek ontstaat als gevolg van een bekend 'gat' in Windows 7, kan een bedrijf zich niet beroepen op overmacht. Door Windows 7 te blijven gebruiken heeft men namelijk niet alles gedaan om een lek te voorkomen, zo zal de AP redeneren. Als toezichthouder op de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) kan de AP dan sancties opleggen. 

Dat Microsoft stopt met de betaalde ondersteuning, mag geen verrassing heten. 's Werelds grootste softwarebedrijf is altijd zeer duidelijk geweest over de levenscyclus van zijn producten. Doorgaans wordt een besturingssysteem tien jaar ondersteund. 

Voordelen Windows 10

Windows 10 heeft belangrijke voordelen. Het is een dienst die steeds actueel blijft. Als dit besturingssysteem eenmaal is geïnstalleerd blijven toekomstige verbeteringen gratis. Nieuwe snufjes komen beschikbaar zodra ze klaar zijn. Anders dan in het verleden hoeft de gebruiker bij deze dienst op basis van een abonnement niet meer te wachten totdat de volgende versie wordt gelanceerd. 

Het afscheid nemen van Windows 7 kan reden zijn om te kiezen voor werkplekken gebaseerd op Microsoft 365. KPN biedt beheerde werkplekken die altijd up-to-date zijn.

Meer weten?

Bekijk dan nu hét beste alternatief voor Windows 7

Gerelateerde artikelen