Webinars en livestreams inzetten voor je business

Ondernemers komen, ondernemend als ze zijn, in de coronacrisis massaal met innovatieve oplossingen. Veel van hen bieden nu bijvoorbeeld diensten aan via webinars en livestreams. Maar wat wordt daar nou precies mee bedoeld? En wat zijn de verschillen tussen deze twee soorten online events? Plus: inspirerende voorbeelden van ondernemers die de slag naar online succesvol hebben gemaakt.

Geluk bij een ongeluk: als de coronapandemie vijftien jaar eerder had plaatsgevonden, waren veel ondernemers nóg harder geraakt. Dertig winkels in Brielle die samen een webshop opzetten, een kledingwinkel in Zwolle die is gaan verkopen via Instagram, een Amsterdamse evenementenlocatie die virtuele evenementen organiseert: het was destijds allemaal niet mogelijk geweest. Voor veel dienstverlenende bedrijven zijn met name webinars en livestreams een goed instrument om de schade te beperken in tijden van lockdown en social distancing.

Webinar: een online seminar

Om je kennis en je boodschap – maar níét het virus – te verspreiden, is een webinar een goed alternatief voor een real life evenement. Een webinar (dat een woordcombinatie is van web en seminar) is een online lezing die door deelnemers waar dan ook ter wereld kan worden bekeken.

Een webinar heeft doorgaans een besloten karakter: deelnemers moeten zich eerst aanmelden of een ticket kopen om het te kunnen bijwonen. De lezing van de presentator wordt live opgenomen en uitgezonden, waarbij geldt dat de deelnemers elkaar niet kunnen zien. Doorgaans worden er (Powerpoint-)slides getoond door de presentator, soms ook video’s, audiofragmenten of schermafbeeldingen van websites of applicaties. Hoe je het beste een webinar kan opzetten lees je in de link.

De voordelen van een webinar

Met een webinar profiteer je, net zoals overigens bij een livestream, van alle voordelen van een online evenement: de kosten voor het organiseren zijn laag, je hebt (op papier) een gigantisch bereik en je kunt de opname later on-demand beschikbaar stellen.

Een ander groot voordeel is de interactie. Een webinar kun je interactief maken via bijvoorbeeld vragen, een chat, polls of tweets. Door de interactie steken deelnemers er meer van op en creëer je engagement ten aanzien van jouw evenement en bedrijf.

Voorbeelden van webinars in de coronacrisis

●        Duizenden sport-, yoga-, muziek- en dansleraren verzorgen webinars om hun lessen virtueel te geven, vaak vanuit inventieve houtje-touwtje-thuisstudio’s.

●        Binnen de dienstverlenende sector worden webinars vooral aangegrepen om expertise te tonen aan potentiële klanten. Zo organiseren verschillende advocatenkantoren en P&O-adviseurs webinars over corona en personeelsbeleid.

●        Marjolein Bongers van House of Social Media moest alle socialmediatrainingen die ze aan bedrijven gaf schrappen. Razendsnel startte ze met het organiseren van webinars, waarmee ze een kwart van haar omzetverlies hoopt te kunnen compenseren.

Livestream: live-uitzending op internet

Livestream is een breed begrip, waar veel verschillende online evenementen onder kunnen vallen. De gemene deler: een gebeurtenis wordt live gestreamd (oftewel uitgezonden) via internet. Een webinar is dus strikt genomen ook een livestream. Waar een webinar een privé-evenement is, is een livestream in de regel openbaar toegankelijk. Traditioneel werden livestreams vooral als extraatje toegevoegd aan real life events met een eigen offline publiek, zoals festivaloptredens, congressen of de befaamde jaarlijkse keynote-presentaties van Apple.

Nadat het in zwang is geraakt door livestreamen via Facebook Live en YouTube Live, is het tegenwoordig gangbaar dat gebeurtenissen uitsluitend plaatsvinden voor het livestreamen. In het pre-coronatijdperk ging het dan bijvoorbeeld om Q&A-sessies en productlanceringen. Tegenwoordig zijn – als het goed is – álle gebeurtenissen die worden gelivestreamd louter bedoeld voor online toeschouwers.

De voordelen van een livestream

Ook hier geldt: de kosten zijn laag, je hebt potentieel een enorm bereik en de opname is later opnieuw te bekijken. Een livestream uitzenden via bijvoorbeeld Facebook, YouTube of Instagram is een mooie manier om een nieuw publiek aan te trekken en daar een band mee op te bouwen. Omdat livestreams meestal via social media worden uitgezonden, kunnen ze gemakkelijk worden gedeeld.

Ook livestreams kun je interactief maken, bijvoorbeeld via chat, polls en quizvragen.

Voorbeelden van livestreams in de coronacrisis

●        Nu artiesten niet meer kunnen optreden, vervalt hun grootste bron van inkomsten. In arren moede treden veel van hen nu op via livestreams. Soms vanuit de locatie waar ze eigenlijk zouden spelen, zoals Edsilia Rombley in het Concertgebouw. Don Diablo pakte het wel heel bijzonder aan: hij livestreamde een set vanuit zijn tot club omgebouwde wc.

●        Dubbel verdrietig: uitvaarten moeten tegenwoordig in besloten kring worden gehouden. Uitvaartondernemers als DELA en Monuta verzorgen nu livestreams zodat iedereen met de juiste URL (en eventueel een wachtwoord) vanuit huis kan meekijken met de uitvaart.

●        De evenementenbranche wordt genadeloos hard getroffen: bij events komen immers per definitie mensen samen. De vergader- en evenementenlocatie Capital C laat nog steeds mensen bij elkaar komen, maar dan online. Met dank aan een razendsnel gebouwde studio, waar bedrijven hun evenement in kunnen livestreamen.

●        Ook KPN werd geconfronteerd met een evenement dat moest worden afgeblazen. Het jaarlijkse event van dit digitale platform, The Digital Dutch, had op donderdag 23 april moeten plaatsvinden in een afgeladen Jaarbeurs. KPN zou het Netwerk van Nederland niet zijn als het geen geweldige digitale oplossing had gevonden: vanuit een lege, speciaal ingerichte Jaarbeurs werd The Digital Dutch goes Digital uitgezonden. Bij dit evenement over thema’s als digitale communicatie en online samenwerking gaven onder meer commandant van het Defensie Cyber Commando Elanor Boekholt-O’Sullivan en Amerika-correspondent Michiel Vos online acte de présence. The Digital Dutch 2020 goes digtal’ is hier terug te kijken.

●        De Utrechtse wijn- en whiskywinkel Kwestie van Smaak organiseert normaal gesproken veel proeverijen en cursussen. Nu die offline niet mogen plaatsvinden, scheelt dat een slok op een borrel qua omzet. Met online whiskyproeverijen, waarbij de deelnemers een proefpakket krijgen thuisgestuurd, probeert de slijterij dit te compenseren.

Gerelateerde artikelen