
Wat is ZTNA?
ZTNA staat voor Zero Trust Network Access. Het is een geheel van technologieën en systemen dat gebruikers op een veilige manier toegang verleent tot applicaties en data, zonder hen ooit op het netwerk te plaatsen of apps bloot te stellen aan het internet. Het maakt daarbij niet uit waar de gebruikers zich bevinden, en of de applicaties en data in een
Hoe werkt ZTNA in de praktijk?
ZTNA verleent een gebruiker toegang tot specifieke applicaties of bronnen, nadat de gebruiker zich heeft geauthenticeerd bij de ZTNA-service. Dit gebeurt via een beveiligde, versleutelde tunnel. Deze tunnel biedt een extra beveiligingslaag door applicaties en services af te schermen van IP-adressen die anders zichtbaar zouden zijn.
Wat is het verschil tussen ZTNA en VPN?
Met een
Het grootste nadeel van VPN is echter het enorme potentiële aanvalsoppervlak dat het met zich meebrengt. Is een aanvaller eenmaal in bezit van de juiste inloggegevens, dan kan het eenvoudig door het gehele bedrijfsnetwerk bewegen. Ze hebben dan toegang tot alle middelen en data, terwijl VPN die toegang zou moeten beperken. ZTNA kent dit nadeel niet. Deze technologie reguleert toegang op applicatieniveau. Het verstrekt alleen toegang tot de benodigde applicatie(s) en data, en niet tot het hele bedrijfsnetwerk. Dat verkleint de kans dat aanvallers veel schade kunnen aanrichten sterk. Bovendien hebben gebruikers met ZTNA geen last van hinderlijke vertragingen.
Wat is de relatie tussen ZTNA en Zero Trust?
ZTNA verleent toegang op basis van
Zero Trust is de opvolger van het aloude beveiligingsmodel rondom de
Zero Trust is geen beveiligingstechnologie, maar een visie. ZTNA geeft dit model een concrete invulling.

Wat zijn de voordelen van ZTNA?
1. Overal veilige toegang tot data en applicaties
Medewerkers werken tegenwoordig overal: thuis, op kantoor of onderweg. Zij moeten daarbij veilig bij data en applicaties kunnen die de ene keer in de cloud staan, en de andere keer op een server op kantoor. ZTNA biedt een veilige manier om die toegang te verlenen, waar gebruikers zich ook bevinden en met welk apparaat ze ook werken.
2. Betere gebruikservaring ZTNA zit gebruikers nauwelijks in de weg. Het zorgt in tegenstelling tot VPN niet voor mindere netwerkprestaties. Ook niet als gebruikers zich thuis of ergens onderweg bevinden.
3. Beperking van onnodige rechten
Gebruikers beschikken vaak over veel meer rechten dan nodig. ZTNA rekent daarmee af. De oplossing verkleint zo het aanvalsoppervlak en beperkt de bewegingsruimte van kwaadwillenden. Ook vermindert ZTNA het risico dat medewerkers bedoeld of onbedoeld schade aanrichten.
4. Goed schaalbaar ZTNA is heel goed schaalbaar. Het kan probleemloos meegroeien met een organisatie, zonder merkbare prestatievermindering of onevenredig grotere beheerlast.
5. Bescherming tegen malware
ZTNA verbetert de bescherming tegen
6. Ontlasting van het eigen netwerk
Geauthentiseerde gebruikers krijgen alleen directe toegang tot geautoriseerde applicaties, niet tot het onderliggende netwerk. Dit vermindert ook het digitale aanvalsoppervlak.
Op welke manier is ZTNA inzetbaar?
ZTNA is breed inzetbaar. Een aantal voorbeelden van usecases:
● Als vervanger voor VPN Volgens Gartner zal in 2023 60% van de enterprise-organisaties hun VPN-verbindingen uitfaseren en vervangen door ZTNA. Niet voor niets: VPN’s kennen de nodige nadelen, zoals latency en matige schaalbaarheid en een groot potentieel aanvalsoppervlak (zie: '
● Als veilige toegangspoort tot IaaS ZTNA kan een veilige toegang bieden tot eigen cloudomgevingen. ZTNA past dan ook perfect in een (multi)cloudstrategie.
● Het verminderen van risico’s van gasttoegang Gastgebruikers krijgen in de praktijk vaak te veel rechten. Dat zorgt voor allerlei risico’s, zoals datalekken en een vergroot aanvalsoppervlak. ZTNA verkleint die risico’s door te verzekeren dat gastgebruikers nooit toegang tot het bedrijfsnetwerk krijgen.
● Versnellen van bedrijfsintegraties Bedrijfsintegraties zijn vaak complexe trajecten van jaren. ZTNA verkort en vereenvoudigt deze integraties. Het werkt namelijk onafhankelijk van bestaande netwerkinfrastructuren, maar baseert het verlenen van toegang op afzonderlijke identiteiten en applicaties.
Wat is de relatie tussen ZTNA en SASE?
Levert KPN ook ZTNA?
KPN levert ZTNA als onderdeel van
Interesse?
Heb je interesse in de mogelijkheden van ZTNA, of wil je meer informatie over KPN SASE?