Wat gebeurt er in de 5G FieldLabs

Om de waarde van 5G voor ondernemers en de Nederlandse samenleving te ontdekken heeft KPN vijf Field Labs verspreid door het land opgericht. Samen met technologiepartners worden in diverse branches experimenten in de praktijk uitgevoerd. Denk aan zelfrijdende voertuigen, intelligentie transportsystemen en de inzet van drones voor gewasbescherming.


Met de komst van 5G zien we tal van nieuwe mogelijkheden en businessmodellen tegemoet, zegt Jacob Groote van KPN. Daar houdt hij zich bezig met de innovatie van producten en diensten rondom 5G en de commerciële introductie van 5G-diensten. Met 4G konden we met onze smartphone ineens overal video's gaan kijken. Films streamen gaat straks zelfs nóg sneller, maar de echte vooruitgang is er vooral voor het bedrijfsleven.

5G in de praktijk: de FieldLabs

Benieuwd hoe 5G helpt bij de digitalisering van organisaties? KPN werkt al met meerdere bedrijven en organisaties samen in zogenoemde ‘FieldLabs’: locaties waar 5G in de praktijk getest wordt voor nuttige toepassingen. In deze video zie je in het kort wat de FieldLabs zoal opgeleverd hebben.


Stedelijk gebied
FieldLab Amsterdam

Samen met de Gemeente Amsterdam en de Johan Cruijff ArenA onderzoekt KPN in dit 5G FieldLab hoe deze technologie het wonen, werken en recreëren in de stad en in de buurt leuker en veiliger kan maken. Met bijvoorbeeld real time data van sensoren en camerabeelden kunnen bezoekers via een andere route naar het stadion geleid worden zodat ze sneller op hun stadionstoel zitten of bij het treinstation staan.

Lees meer

Platteland
FieldLab Valthermond

Samen met de Wageningen University and Research werkt KPN aan slimme oplossingen, zoals robotisering en drones voor de akkerbouw. Want hoe nauwkeuriger een boer zijn gewassen kan bespuiten, hoe minder gewasbeschermingsmiddel nodig is en des te beter de opbrengst van het gewas. Zo kunnen boeren bijvoorbeeld met behulp van drones en 5G-technologie als hulpogen gewassen nauwkeurig bewerken.  Voordelen: vermindering gewasbeschermingsmiddelen een hogere efficiëntie en een beter milieu.

Lees meer

Mobiliteit
FieldLab Helmond

Samen met Rijkswaterstaat onderzoekt KPN met behulp van 5G-technologie onder andere zelfrijdende voertuigen (‘connected voertuigen’) en intelligente transportsystemen. Hier testen we onder andere met interne navigatiesystemen, verkeersstromen en alternatieve routes. De sensoren en camera’s binnen en buiten het voertuig zien en interpreteren verkeersborden en signaleren bewegende objecten. Voordelen: het verhogen van de productiviteit, het verbeteren van de doorstroom en veiligheid.

Lees meer

Procesindustrie
FieldLab Rotterdam

Veiligheid is belangrijk bij Shell Pernis, waar basischemicaliën en brandstoffen worden gemaakt. Met behulp van 5G-technologie onderzoeken we met Shell en partners hoe we de digitalisering van inspecties en onderhoud verder kunnen brengen en hoe we monitoring op afstand mogelijk kunnen maken. Denk hierbij aan de inzet van inspectierobots, slimme helmen en AR devices en de inzet van geavanceerde draadloze sensoren. 

Lees meer

Maakindustrie
FieldLab Eindhoven

Op de Brainport Industries Campus werkt KPN met partners aan kritische 5G-toepassingen voor aansturing van productieprocessen en het verbeteren van Human Machine interactie. KPN zet in op de realisatie van een wireless factory, waarin naast 5G ook technologieën zoals Ultra Wide Band (UWB) en LTE-M een rol spelen.

Lees meer

Of lees hier meer over alle 5G fieldlabs.

Gerelateerde artikelen