Waar is de cloud?

Nu we massaal in de cloud werken lijkt het alsof onze data ver weg is. Maar de meeste data is dichterbij dan u denkt. Met meer dan 200 datacenters heeft Nederland een koppositie en zijn we de “Gateway to Europe”. Tijd om iets meer te ontdekken over datacenters in Nederland.

Nederland datacenterland


Een datacenter, of rekencentrum , is een beveiligde ruimte waar bedrijfskritische IT-apparatuur geplaatst en data opgeslagen wordt. Niet alleen grote bedrijven brengen er hun serversystemen onder. Iedereen maakt gebruik van datacenters, vaak zonder dat we het ons realiseren. Cloud-diensten zoals Office 365, online back-ups en al ons Facebookverkeer worden gehost in datacenters. Alleen al voor Facebook staan er 100 duizenden servers in datacenters over de hele wereld.

Datacenter

50 voetbalvelden


In Nederland zijn er in totaal meer dan 200 datacenters, die samen zo´n 250.000 vierkante meter groot zijn. Dit is de oppervlakte van ruim 50 voetbalvelden. Deze centers kunnen voor eigen servers van bedrijven zijn, hosting, of voor servers van klanten. Wij hebben 9 datacenters in Nederland voor hosting en colocation. Deze datacenters zijn volgens zeer strenge normen beveiligd tegen brand, waterschade, stroomuitval en inbraak.

Waarom Nederland?

Niet alleen KPN maar ook bedrijven van over de hele wereld, waaronder Google, kiezen voor Nederland om hun datacenters te bouwen. Nederland is zo interessant vanwege zijn toegang tot netwerk infrastructuur naar de rest van Europa en Azië en door de huisvesting in Nederland van de grootste Internet Exchange – internetknooppunten- in de wereld, te weten. Ook onze zeer betrouwbare energie-infrastructuur en de lage energiekosten maken Nederland tot een zeer aantrekkelijk vestigingsland voor IT bedrijven.

Steeds duurzamer

Een goede energie-infrastructuur is een basisvoorwaarde voor een datacenter. Voor het 24x7 beschikbaar houden van alle servers in datacenters is veel energie nodig. Datacenterbedrijven ondernemen daarom veel initiatieven om hun energievoorziening te verduurzamen. KPN betrekt alle elektriciteit van duurzame bronnen van Nederlandse bodem, zowel voor ons telecomnetwerk als onze datacenters..

Goed voor de economie

Datacenters zijn inmiddels van levensbelang voor onze economie. Alleen al de commerciële datacentermarkt (colocation voor klanten) in Nederland is goed voor een economische bijdrage van ruim €1 miljard en voor bijna 4.000 banen. Het indirecte belang is nog groter. Door de veilige opslag van applicaties en data kunnen bedrijven altijd doorwerken en staat alle data veilig. Volgens onderzoek is zelfs een kwart van het Nederlands Bruto Nationaal Product afhankelijk van datacenters en cloud- en hostingproviders, en is 20% van alle buitenlandse investeringen in Nederland datacenter-, cloud- of online-gerelateerd.

Meer weten?

Meer informatie over hoe u de back-up van uw applicaties en data veilig kunt onderbrengen in een KPN datacenter, vindt u op KPN Back-up Online. Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn om uw eigen servers en colocation onder te brengen in een van onze datacenters? Kijk dan op onze pagina's over colocatie en datacenter-diensten.

Ook interessant

Ransomware

Belang van veilige ICT groter dan ooit

Vorige week werd de wereld opgeschrikt door de grootste cyberaanval via ransomware tot nu toe. Welke learnings kunt u als ondernemer trekken uit deze gebeurtenis?

Lees meer
Domeinnaam

Domeinnaam verhuizen in 4 stappen

Aan het verhuizen van je domeinnaam zitten nogal wat haken en ogen. Het is daarom belangrijk dat je het overzetten van je domeinnaam in goede banen leidt. Volg deze 4 stappen om het vlekkeloos te laten verlopen.

Lees meer
Microsoft Office 365

Microsoft Office 365 daar zit meer in

Zes jaar na de lancering zijn er  wereldwijd al meer dan 100 miljoen actieve Office 365 gebruikers. Waarom kiezen ondernemers voor dit cloud product van Microsoft? En welke voordelen levert het u op?

Lees meer

Gerelateerde artikelen