Vertrouwen geautomatiseerd

Sneller en betrouwbaarder samenwerken. De blockchain betekent een revolutie in hoe bedrijven met elkaar zakendoen. Maar wat is het precies en hoe maak je er gebruik van als bedrijf?

Door Redmer Huizinga, specialist blockchain KPN Consulting

Om als ondernemer te kunnen profiteren van de kracht van internet hoef je niet te weten hoe een TCP/IP-netwerk werkt. Het is voldoende te weten dát het werkt. Daarom vind ik het ook niet zo nuttig je precies uit te leggen hoe de blockchain werkt. Het belangrijkste dat je moet weten is dát het werkt!

Motor achter de Bitcoin

De essentie is: de blockchain wordt ook wel het kasboek van het internet genoemd. Het is een bijzondere database waarin je data kunt opslaan. Die data krijgen een tijdstempel mee en worden gebundeld in blokjes. Van elk blok wordt een vingerafdruk gemaakt, die uniek is voor dat specifieke blok. Deze vingerafdruk is direct het eerste stukje data voor het nieuwe blok. Je hebt dus blokjes en ketens, vandaar de naam blockchain. Doordat ze voortdurend worden geverifieerd en ze gelijktijdig op talloze andere computers staan, zijn die data niet te veranderen. Dat zorgt ervoor dat de blockchain bij uitstek geschikt is voor diensten die de hoogste graad van vertrouwen vereisen: de goud- en geldfunctie in onze economie. Dat is direct ook de eerste use case van blockchain die we kennen. De Bitcoin is een virtuele munt met een groeiende populariteit. Inmiddels hebben mensen er wereldwijd bijna 40 miljard euro in geïnvesteerd.

Sneller en veiliger zakendoen

Als het goed genoeg is voor bijna 40 miljard euro, dan is het waarschijnlijk ook wel goed genoeg voor veel bedrijven in Nederland. Maar wat kán een bedrijf precies met de blockchain? Nou, sneller en veiliger zakendoen. Want wat de blockchain doet, is de middleman uit processen halen. Zo’n tussenschakel heeft een vertrouwensfunctie. Hij zorgt dat twee partijen die elkaar niet kennen, toch waarde met elkaar kunnen uitwisselen. Denk aan banken, notariskantoren of trustkantoren.

Overheid als koploper

Om een goed idee te krijgen van wat je precies met de blockchain kunt, moeten we naar de sector waar je experimenten op dit gebied misschien wel als laatste verwacht: de overheid. Die heeft een groeiende lijst van 30 proeven op dit gebied. De overheid investeert veel tijd en geld om te ontdekken hoe de blockchain overheidsfunctioneren kan verbeteren. Het interessantst is misschien wel het werk aan het Persoonsgebonden Budget (PGB). Het is een berucht dossier. Vergoedingen die te laat worden uitbetaald of die bij de verkeerde mensen terechtkomen; wie een mantelzorger is of wie zorg nodig heeft, is vaak niet blij met het PGB.

Het blockchain team van KPN werd enige tijd geleden uitgenodigd om te bekijken hoe blockchaintechnologie het PGB-proces met deze nieuwe technologie te verbeteren. Nadat de problemen in het proces werden blootgelegd zijn de processen in kaart gebracht. Wanneer je dit doet zie je al snel dat je stappen kunt overslaan. Uiteindelijk is aangetoond dat dat met blockchain processen misschien wel 10 tot 30 keer sneller én goedkoper worden omdat je allerlei schakels uit de keten haalt. Uiteindelijk is het natuurlijk vooral een aanzienlijke verbetering voor de mensen die zorg verlenen of die zorg juist nodig hebben.

Ruimte voor menselijkheid

Schakels waarin zaken gecontroleerd worden en mensen nauwelijks waarde aan een dossier toevoegen; daar maakt de blockchain gehakt van. De toezichthouders kun je zien als de traditionele middlemen in de keten. Zij bekijken onder andere of het aangevraagde bedrag ook daadwerkelijk correct is uitgekeerd. Deze tussenpersonen zijn dus door de blockchain niet meer nodig. Wat je ziet, is dat partijen veel beter op elkaar zijn aangesloten door die uniforme, transparante grootboekfunctie van de blockchain en allerlei toezichthoudende instanties uit het proces verdwijnen. De afstand tussen burger en overheid wordt veel kleiner en dat is natuurlijk ook niet verkeerd. Zo zie je dat de blockchain vertrouwen toevoegt en automatiseert. Een digitale technologie die ruimte schept voor menselijkheid. Dat is de paradox van blockchain.

Redmer Huizinga

Redmer werkt bij KPN Consulting en ondersteunt bedrijven en overheden met het ontdekken van de strategische impact- en de praktische toepassing van nieuwe technologie. Zoals Internet of Things, Datamanagement en Blockchain. Ontdekken is ervaren, dus hij staat voor een pragmatische hands-on manier van prototyping, samenwerken met andere bedrijven op weg naar business impact. Technologie is tenslotte slechts een middel. Hij schrijft regelmatig over wat deze nieuwe technologie betekent voor bedrijven en werkt momenteel aan een boek over de impact van blockchain op bedrijven en de maatschappij.

- Auteur: Redmer Huizinga

Gerelateerde artikelen