Thuiswerktips van digital nomad Annika Visser

Thuiswerken begint te wennen, maar het blijft voor veel mensen een beetje improviseren. Inmiddels realiseren steeds meer werknemers zich dat zo’n kantooromgeving ook best praktisch is. Hoe creëer je zo’n omgeving thuis? Gelukkig zijn een heleboel mensen je al voorgegaan als het gaat om werken op plekken die niet altijd voor de hand liggen. Strategy director Annika Visser is een van hen.

Sinds augustus 2019 zit ze in Zuid-Afrika, Johannesburg om precies te zijn. Haar partner kreeg een opdracht aangeboden en zelf zag ze het avontuur ook wel zitten. Voor hoe lang precies? Annika Visser lacht: “Ieder halfjaar kijken we elkaar aan: hebben we het nog leuk genoeg hier? Kunnen we doen wat we graag willen doen en zijn we gelukkig? Tot nu toe is dat zeker het geval.” Waar Visser in Nederland werkzaam was als zelfstandige aan de digitale kant van marketing, heeft ze in het zuiden van Afrika een onderneming mede-opgezet. Met African Digitals slaat ze een brug tussen Nederlandse bedrijven die op zoek zijn naar technische expertise en Afrikaans developer-talent. “Er lopen zoveel getalenteerde mensen rond hier”, aldus Visser. “En lokaal is er simpelweg niet genoeg werk.” Dat de lonen er lager liggen maakt het alleen maar interessanter.

Op afstand werken is vanzelfsprekend

Hybride werken, waarbij je deels op kantoor, maar vooral thuis werkt is in ieder geval een vanzelfsprekendheid. Je hoeft allang niet meer fysiek aanwezig te zijn om resultaten te kunnen leveren, weet ze uit eigen ervaring. “Soms is het iets handiger en ook gezelliger, maar het is geen vereiste meer. Dan ligt de wereld voor je open.” Al dienen zich natuurlijk soms de nodige uitdagingen aan, zeker in Afrika. Visser lacht: “Soms gaat dus de stroom er een paar uur af. Gelukkige laten ze dat meestal van tevoren weten, maar dat maakt het niet minder onhandig. In het begin werd ik er gek van, maar nu zorg ik steevast dat de batterij van mijn laptop vol is en dat ik genoeg data heb op mijn Afrikaanse telefoon. Dan ben ik niet volledig afhankelijk van de wifi en kan ik die eventueel als hotspot gebruiken.”


eBook: Werken vanuit het buitenland

Van Spanje tot Benin: 4 ondernemers delen hun tips voor werken vanuit het buitenland.

Download


Aangezien ze voor haar nieuwe bedrijf volop gebruik maakt van haar Nederlandse netwerk heeft ze nog veel contact met mensen daar. Toch merkt de strategy director wel dat ‘uit het oog’, soms ook ‘uit het hart’ is. “Ik moet wel wat meer moeite doen om te laten zien dat ik er nog ben. Geregeld posten op LinkedIn bijvoorbeeld en daar weer de banden aanhalen met mensen.” Sinds door de pandemie iedereen min of meer thuiszit en we elkaar stukken minder op andere plekken tegenkomen is dat iets dat ze iedereen aanraadt: besteed meer dan ooit aandacht aan het laten zien van wat je doet en wat je voor anderen kunt betekenen, zodat potentiële klanten en opdrachtgevers je niet vergeten.

Niet bij het zwembad

Sinds ze in Zuid-Afrika woont is haar werkritme overigens niet veranderd. Waar ze in Nederland nog weleens denken dat ze om drie uur ’s middags met een sherry bij het zwembad ligt, heeft ze het daar juist drukker dan ooit. “Naast mijn plannen en ambities en natuurlijk het leiden van een startup is er ook de integratie in een andere samenleving, dat kost veel energie. En ook het samenwerken met mensen uit andere culturen vraagt extra aandacht. Maar natuurlijk proberen we ook genoeg tijd vrij te maken om bijvoorbeeld Zuid-Afrika te ontdekken, want dit is zo’n fantastisch land dat zoveel te bieden heeft.”

Lees ook: dit kan jij leren van digital nomads

Structuur is haar toverwoord. “Waar de wereld vóór het coronavirus van zichzelf al behoorlijk gestructureerd was, moeten we daar nu zelf wat meer moeite voor doen. Dat is echter volledig de moeite waard: het zorgt voor overzicht en rust in je hoofd. Het klinkt misschien als een open deur, maar iedereen weet inmiddels hoe snel je kunt worden opgeslokt door videocalls en Zoommeetings, en dan moet je daarna nog eens je andere werk doen. En dan heb ik nog geeneens kinderen. Zeker voor de echte kantoortijgers kan dat thuiswerken pittig zijn.”

Vlammen in de ochtend

Zelf weet ze dat ze ’s ochtends kan vlammen: “Dan ben ik echt op mijn best en probeer ik ook meteen goed aan de slag te gaan.” Een uitdaging voor wie moeite heeft met het thuis opbrengen van discipline, erkent ze direct, maar het is de moeite waard: dan begin je de middag al met een voldaan gevoel over wat je al hebt bereikt. “De middagen bewaar ik wat meer voor calls en meetings. Niet dat die nooit in de ochtend plaatsvinden, maar als je ’s middags je todo-lijst al grotendeels hebt afgevinkt bel je gewoon een stuk relaxter. Ik merk ook dat er dan meer ruimte in mijn hoofd is om met mijn gedachten bij de inhoud van de call te zijn.”

Lees ook: tips over productief thuiswerken

Wanneer ze op deze manier duidelijk haar planning in de gaten houdt, weet ze dankzij de huidige manier van werken veel meer te bereiken op een dag, heeft ze gemerkt. Visser: “Als het meeste van je contact digitaal verloopt, merk je dat je eerder to the point komt. Het lijkt alsof je nu veel sneller resultaat kunt bereiken. Kijk, een praatje hier en daar is gezellig, maar uiteindelijk moet het wel wat opleveren.”

Dankbaar is ze ook om de aloude fysieke misverstanden waar we nu in ieder geval even geen last van hebben: “Dat je een vergaderkamer had gereserveerd, maar dat die ineens door iemand anders bezet was, dat soort irritante zaken. Ik heb het idee dat we onze tijd daarentegen nu veel effectiever kunnen besteden.” Al is remote werken echt geen heilige graal, geeft ze toe. “Maar het kan een enorme zijn eyeopener als het gaat om manieren waarop je met elkaar communiceert. Als je leert omgaan met de vrijheid die het biedt en elkaars verwachtingen goed blijft managen, dan is remote werken echt een uitkomst.”

Gerelateerde artikelen