Testen voor de toekomst: Voorkomen van botsingen bij zelfrijdende voertuigen

Wereldwijd wordt er flink geïnvesteerd in de ontwikkeling van geautomatiseerd rijdende voertuigen, waarbij veilige en betrouwbare connectiviteit een sleutelrol speelt. In het 5G Mobility FieldLab doet KPN met een ecosysteem van partners onderzoek naar hoe connected & automated mobility ondersteund kan worden met 5G.

Communicatie tussen zelfrijdende voertuigen en hun omgeving

Om een veilige doorstroming van geautomatiseerd rijdende voertuigen te kunnen garanderen is communicatie over hun snelheid, positie en richting cruciaal. De voertuigen houden elkaar voortdurend op de hoogte van de te volgen route en waarschuwen elkaar als er een botsing dreigt. Dat kan gebeuren op 2 manieren: met en zonder tussenkomst van een netwerk operator.
Zonder netwerk operator wisselen voertuigen rechtstreeks informatie met elkaar uit via C-V2X Direct. Met een netwerk operator zorgt 5G-connectiviteit ervoor dat applicaties op een netwerk kunnen draaien, waarmee de veilige doorstroming van voertuigen gecoördineerd wordt.

De ‘collision avoidance’ testen zijn in volle gang

We testen nu ‘Cooperative Collision Avoidance’, waarbij performance data worden verzameld om
te onderzoeken wat nodig is om het voorkomen van botsingen te ondersteunen met het netwerk. De tests vinden plaats in het kader van het EU-research project 5G Mobix, en zijn een samenwerking tussen KPN, VTT en TNO. In het project 5G Mobix participeren ook Siemens en Technische Universiteit Eindhoven.

Testen van de 2 scenario’s

Op de parkeerplaats bij de N270 tussen Helmond en Eindhoven hebben we een week lang getest hoe 2 voertuigen bijna gaan botsen en met elkaar via het mobiele netwerk een nieuwe route bepalen. We testten daarbij de 2 scenario’s:

Scenario 1:

In dit scenario communiceren de auto’s rechtstreeks met elkaar en ‘onderhandelen’
ze over de te nemen route. De auto’s delen regelmatig hun route en als er een aanrijding dreigt te gebeuren proberen ze met elkaar een nieuwe route te vinden die de mogelijke aanrijding voorkomt.

Scenario 2:

In het 2e scenario maken de auto’s gebruik van een collision avoidance applicatie in
het netwerk, die de auto’s helpt bij het bepalen van de optimale route. Deze app draait dichtbij op de edge en wordt ontsloten door het 5G-netwerk. Het netwerk bestaat uit een 5G-core en 5G-radio’s. De applicatie is voornamelijk interessant bij drukke plekken, waar meerdere voertuigen moeten onderhandelen over de route. Een collision avoidance applicatie in het netwerk dirigeert de auto’s in dat geval vanuit een centraal punt. Door de applicatie op de edge te laten draaien staat hij dicht bij de kritisch situatie en kan er met minimale vertraging worden gecommuniceerd met de voertuigen.

Bekijk het verloop van de test in de video:

Standaardisatie voor de toekomst

Wanneer voertuigen afhankelijk worden van communicatie met centrale applicaties, is een 100%
betrouwbaar netwerk cruciaal. Een netwerk houdt niet op bij landsgrenzen, daarom is het
belangrijk dat we met een internationaal ecosysteem van partners werken aan toekomstige
standaarden en richtlijnen voor veilig en betrouwbaar geautomatiseerd rijdend verkeer.

Meer weten over innoveren met data en connectiviteit? Download het gratis E-Book: De kracht van verbinding.

Gerelateerde artikelen