Dit zijn de 5 technologische trends voor 2022

Als je kijkt naar het coronavirus lijkt de wereld stil te staan, maar op technologisch vlak dendert de wereld voort. In dit nieuwe kalenderjaar zetten we op een rijtje: wat zijn dé technologische trends voor 2022?

De metaverse wordt steeds serieuzer

In Silicon Valley gaat het er al jaren over. Nu het moederbedrijf van Facebook voortaan Meta heet, is het metaverse-concept ook bekend geworden bij het grote publiek. De metaverse is een cross-over tussen een virtual reality-wereld en de echte wereld. In een virtuele, driedimensionale wereld ben je met andere mensen aanwezig. Je kijkt er niet alleen maar rond, maar je ‘bent’ er echt. Volgens Mark Zuckerberg kunnen we er bijvoorbeeld feestjes houden en eigendom bezitten. Door corona zijn tech-bedrijven nog meer gaan inzetten op de metaverse, aangezien we gewend zijn geraakt aan betekenisvolle communicatie op afstand. Dankzij onder meer betere sensoren en virtual reality-brillen is een ‘echte’ metaverse nu bovendien binnen handbereik. Goed om op te merken: er komt waarschijnlijk niet 1 metaverse, bedrijven bouwen waarschijnlijk allemaal een eigen stukje metaverse die misschien ooit allemaal met elkaar verbonden gaan worden.

Het klinkt allemaal een beetje futuristisch, maar er bestaan al metaverses. Bijvoorbeeld binnen games als Roblox en Fortnite, waar ook optredens van bekende artiesten plaatsvinden. De Nederlandse start-up Odyssey runt een platform waarmee mensen en bedrijven zelf sociale 3D-werelden kunnen creëren, onder andere Vattenfall en SAP doen dit al. De grote techbedrijven hebben volop plannen. Zo wil Facebook helemaal metaverse worden, werkt Microsoft aan een metaverse voor de werkvloer en wil Nvidia een metaverse creëren die – hoe ambitieus – een digital twin is van de echte wereld.

Total experience: groei door aandacht voor totaalplaatje

Customer experience (CX), employee experience (EX), user experience (UX), multi-experience (MX): bij de bedrijfsstrategie total experience wordt het allemaal bij elkaar gebracht voor de verschillende touchpoints. Doordat alle stakeholders betere ervaringen met de organisatie hebben, bevorder je groei. Total experience vereist een holistische opbouw van technologie, innovatie en strategie. Zo kan je CX-inzichten toepassen op EX, bijvoorbeeld door het CRM zó gebruiksvriendelijk te maken dat het voldoet aan CX-eisen.

Door geïsoleerde afdelingen open te breken, creëer je bijvoorbeeld betere ervaringen voor medewerkers en klanten. En het integreren van de back- en frontoffices zorgt ervoor dat iedere medewerker zich betrokken voelt. Dit alles resulteert in onder andere grotere klant- en werknemerstevredenheid en hogere loyaliteit.

Lees ook: Dit zijn de 10 belangrijkste securitytrends voor 2022

AI op de werkvloer

Artificial intelligence (AI) is bepaald geen nieuwkomer, maar het vakgebied ontwikkelt zich zo snel dat er ieder jaar nieuwe AI-trends gloren aan de technologiehorizon. Bij zo’n beetje iedere afdeling zijn AI-toepassingen al gemeengoed, van sales en support tot HR en finance. In 2022 zullen bedrijven nog (veel) meer gaan inzetten op AI-gebaseerde technologieën als predictive analytics, voice search, virtuele medewerkers (al dan niet op basis van robotic process automation) en AI in cybersecurity.

Het relatief nieuwe fenomeen generative AI wordt wel gezien als 1 van de grootste revoluties binnen AI tot nu toe. Bestaande content zoals tekst, audiobestanden en afbeeldingen worden gebruikt om nieuwe, geloofwaardige content te maken. Het model herkent patronen op basis van input en genereert content die daarmee op 1 lijn is. Oftewel: tot nu toe kon AI vooral data creëren, maar nu ook content. Verschillende technieken vallen onder generative AI, zoals generative adversarial network (GAN). Deze technologie is het bekendst van deep fakes, maar kan ook worden gebruikt voor target marketing, softwarecode creëren, video’s maken, nieuwe producten identificeren en versnelling van de ontwikkeling van medicijnen.

Cybersecurity mesh: veilige aanpak voor alles binnen en buiten je netwerk

Cybersecurity mesh wordt door Gartner onderscheiden als 1 van de belangrijkste technologische trends van 2022. Deze schaalbare, flexibele en modulaire architectuur integreert allerlei gedistribueerde, andersoortige security-diensten en past zich constant aan nieuwe dreigingen en veranderende behoeften aan. Op deze manier kunnen zelfstandige oplossingen met elkaar samenwerken om de algehele security te verbeteren.

In plaats van dat je een centraal hek (‘perimeter’) om je netwerk plaatst, creëer je kleinere, individuele hekken rondom alle apparaten en knooppunten in je netwerk. Een mesh-architectuur zorgt ervoor dat alle data, diensten, applicaties en hardware op dezelfde, veilige manier worden behandeld, ongeacht of ze zich binnen of buiten het netwerk bevinden. Cybersecurity mesh omvat dus ook alle Internet of Things-apparaten, die normaliter buiten het netwerk vallen. Op deze manier kunnen identiteiten, context en beleid op snelle en betrouwbare wijze worden geverifieerd en worden dreigingen real-time gedetecteerd. Cybersecurity mesh, dat perfect past binnen een Zero Trust-aanpak, reduceert volgens Gartner de financiële impact van cybersecurity-incidenten met maar liefst 90 procent.

Robots nemen de rotklusjes uit handen

Geen zorgen: robots nemen nog steeds niet de wereld (of al onze banen) over. Waar robots tot nu toe vooral repetitieve klusjes konden klaren, kunnen ze dankzij de spectaculaire ontwikkelingen op het vlak van AI (denk aan computer vision) meer en meer intelligent(er) werk doen, zoals bouwwerkzaamheden, onkruid wieden en koken.

Met name binnen sectoren als de landbouw, warehousing en de maakindustrie zullen robots in 2022 fors meer worden ingezet. En op kantoor? Daar zijn robots ook aan een snelle opmars bezig, zij het in iets andere vorm. Met digitale robotic process automation-robots kun je allerlei repetitieve handelingen automatiseren, zoals afspraken plannen, facturen verwerken, het CRM aanvullen en betalingsherinneringen versturen.

Gerelateerde artikelen