Hoe zorg je er als voetbalvereniging voor dat je grasmat niet wordt gejat? SV Charlois in Rotterdam vond de oplossing: Internet of Things. Sensoren zorgen ervoor dat je snel actie kunt ondernemen als ongewenste gasten zich op het voetbalveld bevinden. En wat klein begon, vindt inmiddels zijn weg de buitenwereld in.
Een alledaagse diefstal was het niet: tot twee keer toe werd vorig jaar een stuk kunstgras van een kilo of 300 gestolen van een van de drie velden van de Rotterdamse voetbalvereniging SV Charlois. “Gelukkig haalden de dieven het achter de achterlijn weg, dus we konden blijven spelen”, vertelt verenigingsmanager Raymon Schimmel. “Maar het moest wel worden gerepareerd, mét de bijbehorende kosten natuurlijk. In principe is de gemeente verantwoordelijk, want wij huren het terrein. Maar ik vind dat je als club ook een eigen verantwoordelijkheid hebt om dit soort problemen op te lossen.”
Schimmel was toevallig al met Ronald Kok van data-expertisebedrijf Scamander aan het zoeken naar IT-snufjes die interessant konden zijn voor SV Charlois. “Een bal met wifi-verbinding bijvoorbeeld, waarmee we data kunnen verzamelen. Of de bewegingen en snelheid van onze spelers volgen met behulp van een ‘heatmap’. Maar toen kregen we dus die diefstallen voor de kiezen.”
Hand-out Data en Dashboards
Realtime monitoring van data helpen bedrijfsprocessen beter te laten verlopen. Ontdek hoe jouw bedrijf daar gebruik van kan maken.
DownloadSensoren als oplossing
Ronald Kok had al snel het idee dat sensoren wel eens een oplossing konden bieden. Hij ging aan de slag met het bouwen van een systeem. Raymon Schimmel verzamelde een groep van vijf clubleden tussen de 16 en 20 jaar met een interesse voor IT. Kok bracht hen de basisbeginselen van sensoren en IoT bij. Ook leerden ze hoe ze het systeem zo efficiënt mogelijk konden laten werken.
Schimmel: “Zo werd het ook echt een project van de club. En het vergrootte de kennis van de leden van het groepje, wat positief is voor als ze bijvoorbeeld een opleiding willen volgen op dit gebied. Voor de SV zijn dit soort projecten een mooie gelegenheid om te laten zien dat we meer zijn dan een sportclub. We vervullen ook echt een sociale rol in Rotterdam-Zuid.”
Inmiddels zitten er sensoren op strategische punten op het terrein. Sommige registreren beweging en anderen druk. Het systeem is zo afgesteld dat alleen verdachte zaken gemeld worden. Bijvoorbeeld wanneer een sensor midden in de nacht beweging registreert, of wanneer sensoren ’s avonds, als het terrein gesloten is, ‘voelen’ dat er druk wordt uitgeoefend. Schimmel kan al die registraties volgen via een app op zijn telefoon. Als het systeem een registratie echt verdacht vindt, krijgt hij een melding.
Uitbreiden met IoT
Mogelijkheden om het systeem uit te breiden zijn er genoeg. “We kunnen de toegangspoorten bijvoorbeeld voorzien van slimme sloten die via een app te openen zijn. Ook kunnen we camera’s toevoegen, zodat je daadwerkelijk kunt zien wat er gebeurt. Of er een sirene aan koppelen, die afgaat bij een verdachte beweging. Met dat soort mogelijkheden gaan we de komende tijd experimenteren.”
De sensoren versturen de data via een LoRa-netwerk van KPN. Titia Houwing is consultant Internet of Things bij KPN en betrokken bij dit project. Volgens haar is het netwerk niet het enige dat KPN kan bieden bij IoT-projecten. “We zijn een partner voor iedereen die iets met IoT wil doen. We denken mee over oplossingen waarbij we de beschikking hebben over een berg kennis en expertise en een groot partnernetwerk. We helpen daarmee ondernemingen en andere organisaties: hoe maak je iets connected en welk type connectiviteit past het best bij jouw probleem? Bedrijven komen bij ons terecht via de IoT Academy of een van de partners met wie we samenwerken.”
Volgens Houwing is het project van SV Charlois een goed voorbeeld van hoe digitalisering kan helpen bij het oplossen van een probleem. Ook laat de vereniging zien dat kleinere bedrijven en organisaties in het algemeen snel aan de slag kunnen met IoT. “Ze zijn veel sneller en flexibeler dan grote ondernemingen en hebben geen enorme planning nodig om dingen uit te proberen. Ze dóén het gewoon en behalen daardoor ook veel sneller resultaat.”
KPN als partner
Het Charlois-project toont volgens haar aan dat IoT-innovaties die klein beginnen, al snel interessant kunnen worden voor een bredere doelgroep. “We zijn als KPN partner van de KNVB en kijken samen met hen of het systeem van SV Charlois niet bruikbaar is voor andere voetbalclubs.” Ook de gemeente Rotterdam is geïnteresseerd en praat met SV Charlois over uitrol van hun aanpak over andere clubs in de stad.
De grasdieven hebben dus zonder het te weten meer losgemaakt dan alleen een stuk mat. Wat begon als een oplossing op kleine schaal heeft de weg naar buiten al goed weten te vinden. Zonder dat er een enorm budget voor nodig was. Schimmel: “Als je het woord ‘beveiligingssysteem’ noemt, denken bestuurders al snel ‘dat zal wel duur zijn’. Terwijl dat met IoT-technologie helemaal niet zo hoeft te zijn.”
Houwing sluit daarbij aan: “Je kunt als ondernemer zelfs gratis experimenteren met IoT bij KPN via ons Freemium-aanbod. Dus ga het vooral gewoon doen. Probeer erachter te komen wát je probleem is, wáár de oplossing zit, zoek de juiste partners en ga aan de slag. De drempel is laag genoeg en het is de moeite waard. Want houd er rekening mee: over een paar jaar is alles connected!”