Security stopt niet bij de voordeur: 7 tips voor de hele keten

Als je wilt dat jouw data, systemen en processen veilig zijn, moet je ook rekeninghouden met de security in de rest van de keten. Processen, diensten en systemen zijn immers in de hele keten met elkaar verweven. Hoe zorg je voor een cultuur waarin de hele keten op elkaar vertrouwt? In dit artikel geven we je 7 best practices om je security op een holistische manier aan te pakken.

De cyberaanval op het Amerikaanse softwarebedrijf SolarWinds was een van de grootste hackoperaties ooit. In 2020 wisten aanvallers malware te verstoppen in een software-update van het bedrijf dat IT-beheeroplossingen levert aan duizenden organisaties wereldwijd. Zo konden ze maandenlang ongemerkt toegang krijgen tot de netwerken en systemen van hun slachtoffers, waaronder overheidsinstanties, bedrijven en non-profitorganisaties.

De schade van de cyberaanval was enorm. Niet alleen voor SolarWinds zelf, maar ook voor zijn businesspartners in de hele supplychain. Door de malware konden de aanvallers namelijk ook gevoelige informatie van de klanten en leveranciers van SolarWinds stelen, saboteren of manipuleren. Alle getroffen organisaties moesten veel tijd en geld investeren om de ellende boven te komen.

De boodschap mag duidelijk zijn: een gevolg van een hack bij een organisatie blijft zelden beperkt tot binnen de vier muren van het bedrijf zelf. Des te meer reden om op security intensief samen te werken binnen de gehele keten. Wij geven daarvoor 7 best practices:

1. Breng de onderlinge afhankelijkheden en risico’s in kaart

Wie zijn je belangrijkste stakeholders, wat zijn hun rollen en verantwoordelijkheden, en hoe communiceren ze met elkaar? Hoe afhankelijk ben je van hen, en zij van jou? Welke risico's loop je als er iets misgaat in de keten?

2. Stel duidelijke eisen en verwachtingen

Maak afspraken met je supplychain-partners over wat je van elkaar verwacht op het gebied van security. Denk aan zaken als certificeringen, audits, incidentmanagement, rapportage en escalatie. Leg deze afspraken vast in contracten of SLA's, en controleer regelmatig of ze worden nageleefd.

3. Deel kennis en ervaring

Security is een dynamisch en complex vakgebied, waarin je nooit uitgeleerd bent. Leer van elkaar door kennis en ervaring te delen over best practices, trends, dreigingen en oplossingen. Organiseer bijvoorbeeld workshops, webinars of hackathons met je supplychain-partners om elkaar te inspireren. Zo kun je elkaar helpen om de security in de hele keten te verbeteren.

4. Werk samen aan innovatie

Security is ook een kans om je te onderscheiden en te innoveren. Zoek naar mogelijkheden om samen met je supplychain-partners nieuwe producten, diensten of processen te ontwikkelen die ‘security by design’ hebben. Denk aan zaken als blockchain, AI of IoT, die de transparantie, efficiëntie en veiligheid van de keten kunnen vergroten.

5. Creëer een cultuur van vertrouwen

Security is niet alleen een technisch of juridisch vraagstuk, maar heeft ook een menselijk en relationeel aspect. Bouw aan een cultuur van vertrouwen in de keten, waarin je elkaar respecteert, waardeert en ondersteunt. Wees open en eerlijk over je doelen, uitdagingen en successen, en geef elkaar feedback en complimenten.

6. Monitor en verbeter continu

Security is geen eenmalige actie, maar een continu proces van meten, analyseren en verbeteren. Gebruik tools en methoden om de securityprestaties van de keten te monitoren en te benchmarken. Identificeer knelpunten, verbeterpunten en best practices, en stel actieplannen op om de security te optimaliseren.

7. Vier je successen

Security is niet alleen een noodzaak, maar ook een bron van trots en waardering. Vier je successen met je supplychain-partners, en laat zien wat je samen hebt bereikt op het gebied van security. Gebruik deze successen als motivatie om verder te gaan op de weg van vertrouwen in de keten.

Iedere schakel telt

Security is een zaak van de hele supplychain, waarin iedere schakel telt. Door samen te werken aan security kun je niet alleen risico's verminderen, maar ook kansen creëren voor meer waarde, kwaliteit en innovatie in de keten. Vertrouwen is daarbij de sleutel tot succes.

Gerelateerde artikelen