Samsung presenteert S10-serie

Met vier camera’s en een cinematisch scherm van 6,8 inch presenteert Samsung weer een echt vlaggenschip. De nieuwe Galaxy S21 Ultra biedt meer spektakel dan zijn voorganger de S20 Ultra. Ook de S21 die een kleiner scherm van 6,2 inch en géén dubbele selfiecamera heeft mag er zijn.


Op zoek naar een nieuwe Samsung? Bekijk de S21 en de andere modellen in de shop!

Bestellen


De S10 en S10+ zijn de nieuwe vlaggenschepen waarmee Samsung mikt op gebruikers die de hoogste eisen aan de fotografie en schermkwaliteit stellen. Beide hebben een groter scherm dan hun voorgangers: de S10+ bezit een scherm dat 0,2 inch groter is dan dat van de S9+ en de S10 is weer 0,3 inch groter dan de S9. Het randloze Cinematic Infinity Display zal de filmliefhebber aanspreken.

Gat in scherm

Verder vallen beide toestellen op door een (bescheiden) gat in het scherm. Daarin verborgen zit een ultrasone vingerafdrukscanner waarmee je de smartphone snel en veilig kunt ontgrendelen, maar ook de selfiecamera krijgt daar een plekje.

De Koreaanse marktleider presenteerde de nieuwe topmodellen dinsdagavond 20.00 uur (Nederlandse tijd) tijdens het evenement Samsung Unpacked in San Francisco, vlak bij de thuisbasis van Apple. De grote uitsmijter was de Fold, een opvouwbare smartphone van 4,6 inch. Bij het openen van de smartphone komt een tablet van 7,3 inch tevoorschijn. Het scherm is zo groot dat je moeiteloos drie apps tegelijk kunt gebruiken. Tijdens het kijken naar een video kan je even snel een WhatsApp-bericht tikken, terwijl je ook nog wat op Google op kunt zoeken. Voor multitaskers moet dit een zegen zijn. De apps werken ook onafgebroken ongeacht op welk scherm je zit. Anders gezegd: wanneer je van het ene scherm naar het andere gaat, hoef je niets van een film te missen, de beelden vloeien naadloos in elkaar over. Bij Google Maps kun je dezelfde kaart eerst op het kleine scherm bekijken en vervolgens het toestel openklappen en de details op het grote scherm zien. Hierbij is geen enkele vertraging.

Zes camera’s

De Fold beschikt over twee verschillende batterijen, die als één enkele krachtbron werken. Volgens Samsung is de Fold een smartphone, tablet en camera in één. De Fold heeft maarliefst zes camera’s aan boord: drie aan de achterkant, één aan de voorkant (selfiecamera) en twee camera’s binnenin. Die laatste zijn in open gevouwen toestand te gebruiken.

Met de Fold dient zich een hele nieuwe categorie van smartphone-tabletcombinaties aan. Samsung deelde dinsdag ook een sneer uit naar alle critici die stellen dat Samsung niet meer innovatief is: “We hebben de sceptici tot zwijgen gebracht,” aldus de baas van Samsungs mobiele divisie, DongJin Koh.

Duurste Galaxy

Overigens gaan Huawei en LG de volgende week ook opvouwbare modellen tonen. De Fold gaat in de Verenigde Staten 1980 dollar kosten, waarmee het de duurste Samsung Galaxy is die ooit is uitgebracht. In Amerika verschijnt hij op 26 april op de markt.

Ook beide toppers uit de nieuwe S10-serie zijn goed ontvangen. De S10 en S10+ volgen de S9 en S9+ op in de Galaxy-serie van high end toestellen waarmee Samsung in 2010 begon. Hun voorgangers blijven overigens wel in de handel, maar tegen lagere prijzen.Op zoek naar een nieuwe Samsung? Bekijk de S21 en de andere modellen in de shop!

Bestellen


Camera

De wow-factor zit ditmaal in de camera, of beter gezegd het multi-camerasysteem. S10 en S10+ hebben respectievelijk vier en vijf camera’s aan boord. Hiermee zijn fraaiere shots en portretfoto’s van een hoge kwaliteit met een vervaagde achtergrond mogelijk. De video’s zijn in UHD-kwaliteit.

Beide smartphones beschikken over drie camera’s aan de achterkant. Aan de twee 12 megapixel camera’s van de S9+ is een 16 megapixel camera met groothoeklens toegevoegd die ervoor zorgt dat er meer op de foto past. Of zoals Samsung het omschrijft: deze camera legt de omgeving vast zoals je die met het oog ziet. Dit komt vooral van pas als je met het hele voetbalelftal of met alle familie tijdens een huwelijk op de foto moet. Volgens Samsung kun je fotograferen alsof je een professionele groothoeklens hebt. Tests zullen moeten uitwijzen of deze claim wordt waargemaakt. Verbeterde beeldstabilisatie zorgt ervoor dat de opnamekwaliteit van video ondanks schokken toch goed blijft.

Selfiecamera

De luxe S10+ heeft bovendien nog geavanceerdere selfiecamera. Aan de voorkant is een 8 megapixel camera toegevoegd aan de 10 megapixel camera. De selfiecamera heeft een snellere autofocus en kan met meer diepte fotograferen. Met dit vijfcamerasysteem (drie voor en twee achter) is de lat weer een stuk hoger gelegd.

Verder wordt het mogelijk in Instagram-mode te fotograferen. Zo kun je meteen een hashtag, stickers of muziek toevoegen en vervolgens alles op Instagram posten.

Scherm

Behalve op de fotografie ligt de focus op het scherm. Verbeterd is het super amoled-scherm dat tot op de rand van het toestel loopt. Het grote licht gekromde scherm is bij uitstek geschikt voor het bekijken van series en video’s.

Daarnaast komt er nog een goedkopere versie in de S10-serie, de S10e met een kleiner plat scherm van 5,8 inch. Terwijl de S10 en S10+ een gekromd QHD+-scherm hebben, moet de S10e het doen met een ‘gewoon’ plat scherm (FHD+). Bovendien zitten er maar twee camera’s aan de achterkant in plaats van drie. Een ander verschil met de twee topmodellen betreft de scanner. Bij de S10e zit die in een inkeping (notch) aan de achterkant, net zoals bij de S9 het geval is.Op zoek naar een nieuwe Samsung? Bekijk de S21 en de andere modellen in de shop!

Bestellen


Ultrasoon

De ultrasone vingerafdrukscanner waarmee de S10 en S10+ zijn uitgerust zit in een kleine ronde uitsnede op het scherm. Dat vergroot het gebruiksgemak want je hoeft je vinger niet meer aan de achterkant te houden. Bij het scannen van je vingerafdruk wordt geen licht maar (onhoorbaar) geluid gereflecteerd. Volgens Samsung zorgt dit voor een optimale beveiliging van data. Ook in de regen of onder de douche is het toestel vlot te ontgrendelen.

Net als de S9 is de S10-serie beschermd tegen langdurige onderdompeling in het water. Volgens de fabrikant kun je het toestel maximaal een half uur tot anderhalve meter onder (zoet) water houden. Technisch was het verplaatsen van de scanner een huzarenstukje.

Batterij

Onder meer aan de accu moest flink worden gesleuteld. Van die accu mogen we hoge verwachtingen hebben. Ingebouwd is wat Samsung noemt een ‘24-uurs batterij’, die tot 25 procent beter moet presteren dan de batterij van de Samsung S9+. Het toestel leert het gebruik van apps kennen optimaliseert en optimaliseert door het uitschakelen van bepaalde apps de inzet van de batterij. Meer kracht wordt dus met slimheid gecombineerd. Intelligent energiemanagement draagt tegenwoordig aanzienlijk bij tot de batterijduur.

Ook is het mogelijk de batterij eenvoudig en draadloos met andere apparatuur te delen, zoals de Galaxy Buds (draadloze oordopjes) of de Galaxy Watch. Je hebt als het ware een draadloze powerbank bij de hand voor accessoires en andere telefoons. Overigens biedt Huawei dit ook in haar topmodellen. Verder is het draadloos opladen verbeterd, volgens Samsung kan dit tot 36 procent sneller.

Processor en video

De twee toptoestellen hebben krachtigere chips aan boord: de CPU presteert tot 27 procent beter, terwijl de GPU tot 37 procent hogere prestaties levert. Nieuw bij gaming is dat beide toestellen zijn geoptimaliseerd voor het Unity-platform. Games komen daardoor nog vloeiender over het scherm. Een andere feature is Intelligent WiFi. Op drukke plaatsen zoals luchthavens werkt de wifi wel vier keer zo snel. Gemiddeld is de WiFi 20 procent sneller dan bij de S9.

De nieuwe S10 en S10+ bieden ook kwalitatief hogere video (HDR10+). Met Adobe Première Rush wordt het mogelijk op het toestel video te bewerken, het is dus niet nodig het beeldmateriaal te uploaden naar de pc. De nieuwe software van Adobe is geoptimaliseerd voor Samsung.


Op zoek naar een nieuwe Samsung? Bekijk de S21 en de andere modellen in de shop!

Bestellen


Geheugen

Het verwijderen van bestanden om geheugen vrij te maken wordt zeldzaam. De toestellen hebben een opslaggeheugen van minimaal 128 GB. De capaciteit is eenvoudig uit te breiden tot wel 1,5 TB. Het werkgeheugen is minimaal 8 GB.

Na de S9 die te weinig extra’s bood vergeleken met haar voorganger S8 lijkt Samsung nu beter opgewassen tegen de Chinese concurrentie. De top 10 van beste toestellen die het Duitse vakblad Connect samenstelt, bestaat uit vijf Huawei- en vijf Samsung-toestellen. Bovenaan staat de Huawei P20 Pro, maar de komst van de nieuwe Samsungs kan tot veranderingen in de top 10 leiden.

Geduchte concurrenten

Tests moeten de komende maanden uitwijzen of de S10 en S10+ qua camera weer de absolute top hebben bereikt. Geduchte concurrent is Huawei met de Mate 20 Pro, de iets kleinere ‘broer’ P20, de Mate 20 en het zustermodel P20 Pro. Connect plaatst die toestellen bovenaan. Ook hoog scoren de OnePlus 6T en Xiaomi Mi8. Tester DxoMark plaatst de Huawei Mate 20 Pro en P20 Pro bovenaan gevolgd door de Apple iPhone XS Max.  

Behalve naar de camera en het scherm letten gebruikers tegenwoordig ook scherp op de batterijduur. De specificaties van de batterij zelf zijn niet mis: de S10 heeft een capaciteit van 3400 mAh, de S10+ zit zelfs op 4100 mAh. Dat is overigens geen record. De evengrote Huawei Mate 20 Pro bezit een batterij van 4200 mAh. De Asus ZenFone Max biedt met een kleiner scherm (5,7 inch) een 4130 mAh batterij. Xiaomi Mi Max 3 reikt tot 5400 mAh, maar die heeft dan ook een scherm van 6,9 inch. De afgelopen tijd beloofden veel fabrikanten een langere accuduur, maar in de praktijk valt dit soms tegen.

De Galaxy S10, Galaxy S10+ en Galaxy S10e zijn vanaf 8 maart verkrijgbaar in Nederland. De Galaxy S10 is verkrijgbaar bij KPN vanaf 696 euro in combinatie met een abonnement, de Galaxy S10+ is in combinatie met abonnement verkrijgbaar vanaf 816 euro. De prijs van de Galaxy S10e bedraagt 624 euro in combinatie met een abonnement.Op zoek naar een nieuwe Samsung? Bekijk de S21 en de andere modellen in de shop!

Bestellen

Gerelateerde artikelen