Wielrenners monitoren via KPN Things en Azure

Arjen van der Knijff is gek op wielrennen, én op techniek. Bij een project voor de Atos Tour kwamen zijn twee hobby’s samen. De technisch consultant van KPN IoT ontwikkelde een applicatie waarmee de fietsers in realtime zijn te volgen. Daarvoor koppelde hij fietssensoren en smartphones via het KPN Things Platform met Azure. “De koppeling met Azure was binnen een uur klaar.”

Binnen KPN ontstond het idee om met enkele collega’s mee te doen aan de Atos Tour. Dit is een tweedaagse wielertocht van Parijs naar Eindhoven waarmee geld wordt ingezameld voor de strijd tegen kanker. Helaas gaat de Atos Tour dit jaar niet door in verband met corona. Dat weerhield Arjen er niet van om een toepassing voor het evenement te ontwikkelen. “Het leek me interessant om uit te zoeken hoe je realtime data van wielrenners naar Azure kunt versturen. Ooit heb ik voor een Nederlandse wielerploeg een vergelijkbaar concept bedacht. De daarbij opgedane kennis kwam nu goed van pas.”

Nadelen van bestaande apps

“Voor het meten van sportieve prestaties is allerlei technologie beschikbaar zoals sporthorloges, fietscomputers en de bijbehorende apps”, legt Arjen uit. “Maar de meeste toepassingen zijn niet geschikt voor een evenement. Je kunt de data vaak alleen achteraf analyseren. Daarnaast is het niet mogelijk om meerdere gebruikers tegelijkertijd te volgen en ben je gebonden aan het platform van de aanbieder. Je kunt dus geen eigen portal bouwen voor de thuisblijvers.”

Arjen ging zelf aan de slag. De eerste uitdaging was het verzamelen van de data. “Daarvoor heb je hardware nodig die sensoren kan uitlezen en de data kan versturen naar de cloud. Zelf hardware bouwen is tijdrovend. Het leek me handiger om hiervoor een smartphone te gebruiken. Die kan met sensoren communiceren via de standaarden Bluetooth Low Energy (BLE) of ANT+, en heeft een dataverbinding en gps-module. Een smartphone-app was dus een logische keuze.”

Van sensor naar database

Arjen wist dat er een opensource-library beschikbaar was om de sportsensoren uit te lezen. Op basis daarvan maakte hij een app die de data naar IoT-platform van KPN stuurt: het KPN Things Platform. “Elke vijf seconden verzendt de app een bericht met gegevens zoals de snelheid, positie, hoogte, cadans en hartslag. Vervolgens heb ik het KPN Things Platform gekoppeld aan een Azure Event Hub. Na verwerking door Stream Analytics komen de gegevens in een SQL-database terecht.”

De technisch consultant koos voor Azure omdat hij de technologie goed kent. “Iedere ontwikkelaar heeft zijn ‘weapons of choice’. Bovendien kon ik verschillende componenten uit een ander project hergebruiken. In principe had ik de smartphone ook rechtstreeks aan de Event Hub van Azure kunnen koppelen. Maar dat zou meer tijd hebben gekost. Dat is ook de kracht van het KPN Things Platform: je kunt bouwblokken hergebruiken.”

KPN Things als stekkerdoos

Arjen benadrukt dat het KPN Things Platform het meest geschikt is voor devices met een beperkte rekenkracht. “Bij grote IoT-projecten gaat het vaak om schaalvoordeel. Vaak is er een gering hardware budget. Om een device rechtstreeks te koppelen aan Azure, moet de processor slim genoeg zijn om data te versleutelen. Stel dat dit een tientje extra per device kost, dan heb je het al gauw over een verschil van honderdduizenden euro’s. Geld wat anders rechtstreeks aan het ontwikkelbudget kan worden toegevoegd.”

Het KPN Things Platform werkt als een soort stekkerdoos waarmee je de ketens van hardware naar applicatie simpel kunt inrichten. “Het normaliseert de data, waardoor je koppelingen kunt hergebruiken. Als je drie temperatuursensoren van verschillende merken hebt, maakt dat voor het platform niet uit. KPN Things zet de data om naar een universele waarde, bijvoorbeeld 20 graden Celsius. Door het normaliseren hoef je aan de applicatiekant slechts één koppeling te maken.”

“Dit werkt ook de andere kant op, wanneer je vanuit de applicatie een apparaat wil bedienen”, licht Arjen toe. De ‘stekkerdoos’ wordt volgens hem waardevoller als er meerdere usecases zijn, met verschillende connectiviteitsvormen en typen hardware. “Door het modulaire karakter bespaart het platform veel tijd en moeite. Daarnaast kun je met KPN Things de hardware beheren. Denk hierbij aan het monitoren van de status en het uitrollen van eventuele firmware-updates.”

Atos en KPN IoT werken samen aan IoT-oplossingen

KPN IoT en Atos leveren sinds 2020 gezamenlijk oplossingen voor de gehele IoT-keten: van sensoriek en edge-devices tot een volledig ingericht platform met integrale connectivitydiensten. KPN IoT is vooral sterk in het generen van de juiste data en Atos in de verwerking van data.


In twee stappen een Azure-koppeling

Met het project wilde Arjen ook zelf ervaren hoe het voor ontwikkelaars is om hardware via het KPN Things Platform aan Azure te koppelen. “Ik was al bekend met KPN Things. Maar ik denk echt dat de gemiddelde ontwikkelaar dit vrij eenvoudig vindt. Dat geldt zeker voor het inrichten van het platform, en ook het koppelen van de hardware is goed te doen. Het inrichten van Azure vereist iets meer expertise.” Arjen heeft een handleiding geschreven voor mensen die minder bekend zijn met het Azure-platform. Hierin staan de stappen beschreven om de data vanuit KPN Things in Azure beschikbaar te maken.

Terug naar de toepassing zelf. Arjen heeft dus een oplossing ingericht om realtime data naar het Azure-platform te sturen. Maar wat dan? “Die data kun je gebruiken om een eigen portal te voeden. Zelf heb ik al een eenvoudige rapportage gemaakt met behulp van Power BI. Het oorspronkelijke idee vanuit Atos was om de sportprestaties te combineren met functionaliteit voor het delen van foto’s en video. Met zo’n social platform kun je als thuisblijver echt meeleven.”

De ontwikkeling van dat platform is nog niet gestart. Arjen hoopt dat dit in de aanloop naar de editie van volgend jaar gebeurt. “De Atos Tour is een prachtig evenement en ik weet zeker dat deze technologie van toegevoegde waarde zal zijn.”



Wanneer begint u?

Ervaar de mogelijkheden van KPN Things zelf! Maak vandaag nog een account aan, bestel de gratis simkaarten en zet nu de eerste stap om te experimenteren met het Internet of Things.

Probeer gratis

Gerelateerde artikelen