Steeds meer jonge ondernemers onder de 21 in Nederland

Het aantal jonge ondernemers in Nederland is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek van de Kamer van Koophandel.

Volgens het KVK Handelsregister zijn er in 2022 meer dan 50.000 ondernemers onder de 21 jaar. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van het aantal jonge ondernemers in 2017. Toen waren het er ‘slechts’ 18.796. Het aantal jonge ondernemers nam de afgelopen jaren elk jaar toe. Vorig jaar werd al een recordjaar van 45.755 jonge ondernemers bereikt, nu zijn dat er in totaal 51.396.  

grafiek aantal ondernemers 21 jaar en jonger

Aantal ondernemers van 21 jaar en jonger in Nederland (Bron: KVK Handelsregister) 

Ondernemers onder de 15 jaar

Met name het aantal ondernemers onder de 15 jaar is flink gegroeid. Waren er in 2017 nog 84 jongeren onder de 15 met een eigen bedrijf, in 2022 zijn dat er 658. Een stijging van maar liefst 683%.  

Meeste ondernemers in Noord en Zuid-Holland 

Ruim 42% van de jonge ondernemers onder de 21 jaar woont in Noord- of in Zuid-Holland. Daarmee zijn dit dus met recht de meest ondernemende provincies van (jong) Nederland te noemen. In Zeeland en Drenthe zijn vooralsnog de minste jonge ondernemers te vinden.  

Geïnspireerd door social media 

Volgens de KVK heeft de stijging van het aantal jonge ondernemers een logische reden. KVK Adviseur Gerdine Annaars: “Jongeren zien op social media inspirerende verhalen van jonge ondernemers. Ze denken dan: ‘Wat zij kunnen, kan ik ook.’ Daarnaast is op scholen tijdens lessen en projecten steeds meer aandacht voor ondernemen. Een derde reden is dat het aantal jonge ondernemers in Nederland sowieso groeit. Thuis aan de keukentafel wordt het besproken door ouders. Jongeren krijgen het met de paplepel ingegoten.” 

Corona geeft boost aan ondernemers 

Alhoewel het water veel ondernemers aan de lippen stond tijdens de coronaperiode, heeft het jongeren juist een extra boost gegeven om voor zichzelf te beginnen. Bijvoorbeeld met een webwinkel of eigen social media kanaal. Dat kan tegenwoordig gewoon vanaf de zolderkamer.  

Van je hobby je werk maken 

De goede digitale skills van jonge ondernemers maken dat ze vaak op eigen wijze hun brood weten te verdienen. Vaak met onderwerpen die aansluiten op hun hobby's of opleiding. Denk aan fashion, uiterlijke verzorging, huis en tuin, sport en gezondheid, fotografie, webdesign of videoproductie. Van je hobby je werk maken lijkt dus populair onder jongeren.  

Eens een ondernemer 

Volgens Annaars telt ook mee dat jongeren vaak geen obstakels maar kansen zien. “Ze zijn flexibel en niet bang om te falen.” De onervarenheid heeft soms ook een keerzijde: “Ze zijn niet altijd goed in het lucht houden van alle ballen. Dus de combinatie van studie en een eigen bedrijf bijvoorbeeld. Of het voldoen aan administratie- of belastingverplichtingen. Maar gelukkig hebben ze vaak enthousiaste ouders die ze daarbij kunnen helpen.” 

Overigens zijn de eerste startups van jonge ondernemers meer dan een vervanger van de ouderwetse krantenwijk. “We zien dat jonge ondernemers ook na hun studie blijven ondernemen. Dit kan hetzelfde zijn als tijdens hun studie, maar ook iets heel anders.”  

 

Lees hier het hele persbericht van de KVK voor meer informatie.

Gerelateerde artikelen