Langer zelfstandig thuis wonen met ‘Oogje in het Zeil’ van Hello 24/7 en KPN

Het Internet of Things kan veel ondersteuning bieden aan de zorg. Bijvoorbeeld omdat het de mogelijkheid biedt om zorg op afstand te verlenen met een monitoringssysteem. Hierbij moet je wel met een hoop zaken rekening houden. Denk aan het waarborgen van privacy, het leveren van de hoogste veiligheidsstandaarden en de oplossing zo klantvriendelijk mogelijk maken in gebruik. In dit artikel vertelt Arthur Clement, oprichter van Hello 24/7, hoe zij dit hebben geregeld voor hun nieuwe oplossing waarmee ouderen langer zelfstandig thuis kunnen wonen.

Circa 5 miljoen Nederlanders verlenen een vorm van mantelzorg, bijvoorbeeld aan hun ouders. Dat kan behoorlijk zwaar zijn, zeker als die ver weg wonen. Hello 24/7 biedt uitkomst met hulp van IoT. “Via ons online platform kunnen naasten en bekenden de zorg onderling coördineren en altijd een oogje in het zeil houden”, zegt Arthur Clement.


Het idee voor Hello 24/7 ontstond enkele jaren geleden toen Clement met een goede vriend sprak. “Zijn moeder was weggevallen en zijn vader begon toch wel oud te worden”, vertelt de ondernemer. “Hij maakte zich zorgen. Hoe kunnen we vader als gezin goed ondersteunen? Er is nauwelijks moderne dienstverlening voor de twee miljoen mensen die worstelen met de zorg voor hun ouders.”

Mensen, diensten en technologie

Hello 24/7, opgericht in maart 2019, brengt daar verandering in. Zij maken het makkelijker voor zorgverleners om in contact te staan met een zorgbehoevende door middel van een applicatie en IoT module. Bij Hello 24/7 is de zorgverlener de familie. “Wij verbinden mensen, diensten en technologie met elkaar”, legt Clement uit. “Dat doen we met één centrale app waar kinderen de zorg voor hun ouders op sociaal en praktisch vlak eenvoudig kunnen regelen.” De Hello Family-app biedt een centrale agenda, een tool om taken te verdelen en een chat- en videobelfunctie. “Op deze manier ontstaat een persoonlijk zorgnetwerk van kinderen, kleinkinderen, vrienden en buren. Zo kan iedereen zijn steentje bijdragen.”

Een ander belangrijk onderdeel van Hello 24/7 is de mogelijkheid om diensten te bestellen. Denk hierbij aan het bezorgen van boodschappen, huishoudelijke klussen of het repareren van een defecte cv-ketel. Hiervoor werkt het bedrijf samen met zorgvuldig geselecteerde, landelijke partijen.


Whitepaper: Aandachtspunten in connectiviteit

In het whitepaper ’11 belangrijke aandachtspunten in connectiviteit’ vindt u informatie die u ondersteunt bij het maken van de juiste keuzes zodat uw connected product slaagt.

Download


Een zelflerend systeem in de meterkast

Bovengenoemde voorzieningen geven veel rust, maar nemen niet alle zorgen weg. Wat als je vader of moeder bijvoorbeeld onwel wordt of valt, hoe kom je dat te weten? De bekende alarmknop is niet altijd de oplossing, circa 50% van de ouderen gebruikt ‘m niet of nauwelijks. Om maar te zwijgen van systemen waarbij gebruik wordt gemaakt van camera’s. Privacy wil je ten alle tijden respecteren, daarom heeft Hello 24/7 in samenwerking met KPN een volledig nieuwe vorm van personenalarmering ontwikkeld waarbij bewegingsvrijheid en privacy voorop staan. ‘Oogje in het Zeil is een klein kastje dat in de meterkast geplaatst wordt en het energieverbruik van huishoudelijke apparaten en verlichting bijhoudt. Een zelflerend systeem dat vaste gebruikspatronen herkent en vervolgens ook afwijkingen van dat gebruikspatroon. Wijkt het patroon van de alleenwonende af, dan krijgen betrokkenen in de Hello 24/7-app een bericht. Zo houd je met elkaar een oogje in het zeil’, aldus Arthur Clement.

4G betrouwbaarder dan wifi

Een uitdaging bij zorg op afstand is de betrouwbaarheid van de internetverbindingen. Te vaak blijkt wifi een onzekere factor. Daar kwam ook Hello 24/7 achter toen ze hun producten en diensten testten bij tientallen families in Breda. Een verandering van het wifi wachtwoord of een reset van de router zorgden ervoor dat de verbinding wegviel. Een onacceptabel risico voor deze kwetsbare groep. “Daarom hebben we gekozen voor connectiviteit van KPN inclusief de benodigde 4G-router. Een bekend Nederlands merk dat vertrouwen wekt bij de afnemer,” aldus Clement.

De rol van KPN gaat overigens verder dan die van IoT leverancier. “Ons team kan altijd met de experts van KPN sparren, bijvoorbeeld over de techniek. Maar ik vind het nog belangrijker dat KPN vanaf het eerste contact oprecht enthousiast is over onze missie. Ze bekijken het niet vanuit de business en het aantal bestellingen, maar willen er samen de schouders onder zetten. Het is een uitstekende match gebleken. In de kern doen we natuurlijk ook hetzelfde: mensen met elkaar verbinden.”

Volop groeikansen

Inmiddels is Hello 24/7 uitgegroeid tot een volwaardige onderneming met dertien werknemers, waaronder meerdere appontwikkelaars en een datawetenschapper. Na de testfase is het bedrijf nu klaar voor de landelijke lancering. Clement richt zich daarbij niet alleen rechtstreeks op de consument, maar ook op het intermediaire kanaal. Denk aan zorgverzekeraars en werkgevers. Volop groeikansen dus voor Hello 24/7.

Naast Hello 24/7 is het met KPN mogelijk om voor elk medisch device een betrouwbare internetverbinding op te zetten, onafhankelijk van omgevingsfactoren. Hierbij kunt u rekenen op: 

  • Veiligheid & Privacy: Met onze strikte security standaarden weet u zeker dat het goed zit. Het netwerk voldoet aan de hoogste veiligheid standaarden, dit is noodzakelijk om in de zorg (draadloos) data te kunnen ontsluiten.   

  • Flexibiliteit: Kies ervoor om de data in uw eigen platform te laten landen of om het KPN Things platform te gebruiken. KPN Things is speciaal ontwikkeld om eenvoudig meerdere type medische apparaten te beheren. Daarbij is het mogelijk om aan bestaande producten connectiviteit toe te voegen of om zelf een connected device te ontwikkelen met een eSIM van KPN.

  • Expertise: KPN heeft meerdere medische klanten geholpen met het ontwikkelen van connected devices. Dankzij de ervaring van onze experts op het gebied van techniek en de markt worden we ook gezien als de meest professionele connectiviteit partners binnen de Healthcare. We denken graag mee met de mogelijkheden voor uw bedrijf.

Benieuwd wat het Internet of Things voor uw organisatie kan betekenen? Onze IoT-experts helpen u graag.

Neem contact met ons op

Gerelateerde artikelen