Kennisdeling is cruciaal om de digitale weerbaarheid van Nederland te vergroten. Dat geldt zeker in het huidige coronatijdperk waarin alles anders is. Daarom gaat NLSecure[ID] in januari ‘gewoon’ door, maar dan volledig online.
2020 was een jaar dat niemand snel vergeet. Door de uitbraak van COVID-19 en de coronamaatregelen ziet het dagelijks leven er voor veel mensen totaal anders uit dan ze gewend waren. De pandemie had ook een enorme impact op het werk van IT- en securityprofessionals. Zij stonden opeens voor de uitdaging om grote aantallen werknemers veilig thuis te laten werken. Geen eenvoudige opgave, want door al die kleine kantoortjes groeide het aanvalsoppervlak enorm.
Kunt u niet wachten op de volgende editie van NLSecure[ID]? Schrijf u dan snel in voor NLSecure[ID] 2022!
Cybercrime floreert in 2020
Vrijwel elke securityleverancier waarschuwde in het afgelopen jaar voor een piek in het aantal cyberaanvallen. Regelmatig speelden aanvallers in op actuele ontwikkelingen rondom het coronavirus, bijvoorbeeld door phishingmails uit naam van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te versturen. Ook ransomware maakte vele slachtoffers. Zo werden diverse Britse en Amerikaanse universiteiten getroffen door de gijzelsoftware. Zelfs de gezondheidszorg bleef in coronatijd een doelwit.
Nederland bleef niet buiten schot. Zo kreeg ons land in augustus te maken met een nieuwe golf DDoS-aanvallen. Met name in Zeeland leidde dit tot overlast. Recent werd bekend dat de gemeente Hof van Twente het slachtoffer is geworden van een ransomware-aanval. Criminelen hebben 24 virtuele servers met privacygevoelige data vernietigd en de back-ups versleuteld. En de afgelopen weken werd het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam aangevallen. De hackers kregen toegang tot documenten over tests van een coronavaccin.
Samenwerking is cruciaal
De dreiging van cybercriminaliteit is groter dan ooit tevoren. Cyberaanvallen zijn steeds vaker het werk van statelijke actoren of georganiseerde criminelen die hiermee een uiterst lucratief verdienmodel hebben ontdekt. Geen enkele partij kan dit probleem in zijn eentje oplossen. Alleen als de overheid en het bedrijfsleven de handen ineenslaan, kunnen we echt een vuist maken tegen criminele hackers. KPN Security wil hieraan een bijdrage leveren. Dat doen we onder andere via het securityevent NLSecure[ID].
In januari van 2020 organiseerden wij de eerste editie van NLSecure[ID]. Duizenden IT- en securityprofessionals verzamelden zich in het NBC Congrescentrum in Nieuwegein. Het thema van het event was ‘Security: let’s talk about it!’. Kennisuitwisseling is namelijk hard nodig om cybercriminaliteit het hoofd te bieden. Niet voor niets waren allerlei verschillende partijen vertegenwoordigd: van securitybedrijven en ethische hackers tot 5G-experts en de Nederlandse politie. Het was een doorslaand succes.
Zo’n groot evenement is een jaar later ondenkbaar, maar het belang van kennisdeling is alleen maar gegroeid. KPN Security heeft er daarom voor gekozen om NLSecure[ID] toch te organiseren, maar dan in een online variant. Het event vindt plaats van 26 tot en met 28 januari. Speciaal hiervoor hebben we een online platform ontwikkeld dat interactie mogelijk maakt.
Toonaangevende sprekers
Ook tijdens deze editie delen verschillende topsprekers hun kennis en expertise met het publiek. KPN Security heeft de eerste namen bekend gemaakt:
26 januari -> Journalist en auteur Daniël Verlaan bracht onlangs zijn boek Ik weet je wachtwoord uit. In dit boek staan waargebeurde verhalen over de duistere kant van het internet. Verlaan wil mensen niet paranoïde maken, maar wel minder naïef.
26 januari -> Sinds 2014 staat Hans de Vries aan het hoofd van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Deze publiek-private organisatie heeft als doel de weerbaarheid van de Nederlandse samenleving in het digitale domein te vergroten.
27 januari -> Securityexpert Ronald Prins behoeft eigenlijk geen uitleg. Hij is medeoprichter van Fox-IT en werkte tot voor kort bij de toetsingscommissie van de AIVD en MIVD. In oktober richtte Prins een nieuw securitybedrijf op: Hunt & Hackett.
28 januari -> Privacy- en securitydeskundige Brenno de Winter spreekt over de CoronaMelder-app. De voormalig onderzoeksjournalist adviseert de overheid over informatiebeveiliging en privacybescherming bij de ontwikkeling van deze app.
28 januari -> Binnen de politie is Floor Jansen een expert op het gebied van jeugd en cybercrime. Ook is ze oprichter van Hack_Right, een alternatieve straf voor jonge hackers, en initiatiefnemer van de nationale anti-DDoS-coalitie NoMoreDDoS.
De lijst wordt aangevuld als er nieuwe namen bekend zijn. Houd de website van NLSecure[ID] dus in de gaten! Het volledige programma vindt u hier.
Combinatie van live en on demand
Het programma bestaat uit twintig sessies, verspreid over drie middagen. Vanuit een speciaal ingerichte studio verzorgt KPN Security elke dag een aantrekkelijke liveshow met onder meer twee spectaculaire live talks. Een ander belangrijk onderdeel van NLSecure[ID] is een uitgebreid on-demandprogramma dat uit meer dan 10 vooraf opgenomen sessies bestaat.
Van ethische hackers tot CISO’s: de sessies spreken een breed security-minded publiek aan. Sommige talks zijn gericht op een managementdoelgroep (Green Track), andere meer op een technische doelgroep (Black Track). De managementtalks zijn beschikbaar vanaf dinsdagavond 26 januari. De technische talks volgen op woensdagavond 27 januari.
Security: let’s talk about it!
Het motto van NLSecure[ID] is ‘Security, let’s talk about it!’. Daarom zijn alle sessies te volgen via een speciaal ontwikkeld online platform dat interactie mogelijk maakt. Deelnemers kunnen hier ook terecht voor andere informatieve securitycontent en speelse elementen zoals securitygames. Daarnaast bevat het platform een Partnerplein en het KPN Experience-plein.
“Nederland staat voor enorme uitdagingen op het gebied van cybersecurity”, zegt Marcel van Oirschot, Executive Vice President bij KPN Security. “Het terugdringen van phishing, ransomware en andere vormen van cybercriminaliteit vergt een gezamenlijke inspanning. Het is cruciaal dat de Nederlandse securitycommunity ook in coronatijd kennis uitwisselt. Zeker nu we massaal thuiswerken en het aanvalsoppervlak groter wordt.”
Deelname is gratis
KPN Security ziet het als een belangrijke service om heel Nederland te informeren over de laatste securityontwikkelingen. Daarom is het event voor iedereen gratis. U kunt zich aanmelden via deze link. Het programma van NLSecure[ID] vindt u hier. Benieuwd naar de overige sprekers of andere evenementen die plaatsvinden? Kijk dan regelmatig op The Digital Dutch eventpagina.