5G komt naar Nederland. Niet in één klap maar stapsgewijs. Uiteindelijk gaat iedereen hiervan profiteren, meestal zonder dat men zich hiervan bewust is. De voordelen van 5G dienen zich het eerst aan bij het Nederlandse bedrijfsleven en dan vooral de industrie. Voor de zakelijke markt gaat 5G al vanaf volgend jaar direct toegevoegde waarde leveren.
Volgens Joost Farwerck, de nieuwe CEO en bestuursvoorzitter van KPN, wordt 5G een katalysator voor de verdere digitalisering. Waar 4G mensen verbindt zal 5G de maatschappij verbinden, maar ook zakelijk Nederland en dan met name de industrie.
Iedereen profiteert
De hele Nederlandse samenleving gaat hier de vruchten van plukken. Als het volledige potentieel van 5G kan worden ingezet dan ontstaat een efficiënter en duurzamer bedrijfsleven. Zo maken bedrijfsprocessen een verdere optimalisatieslag door, wordt de veiligheid vergroot en gaat het milieu erop vooruit. Farwerck sprak onlangs tijdens het 5G-congres Telecom Insights 2019 in Utrecht over de rol van 5G en de betekenis van deze nieuwe mobiele netwerktechnologie voor Nederland. Groot zijn de mogelijkheden van 5G-toepassingen om het leven van elke Nederlander beter te maken.
Farwerck ziet 5G als een bouwsteen voor digitalisering en wel een hele belangrijke. Het wordt een onderdeel van de grote veranderingen in bedrijfsleven en maatschappij die er aan komen. 5G past in het rijtje nieuwe technologie zoals kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI), het Internet of Things (IoT), robotica, drones, sensor-netwerken, augmented reality (AR) en virtual reality (VR). Ook big data, biotechnologie en nieuwe productieprocessen horen daarbij. “Ze zorgen samen in hoog tempo voor disruptieve innovaties, die zich bovendien in razend tempo over de wereld verspreiden”, legt Farwerck uit.
Vierde industriële revolutie
Deze technologieën krijgen een stimulans van 5G, ze versterken elkaar in hoge mate. Als Nederland over de best mogelijke infrastructuur beschikt, kan de vierde industriële revolutie met vrijwel geheel autonoom functionerende fabrieken goed van de grond komen. Die infrastructuur bestaat niet alleen uit 4G/5G, een decentraal metro-core netwerk en speciale IoT-netwerken, maar ook uit glasvezel, cloud en edge-computing aan de rand van het netwerk. Jaarlijks investeert KPN meer dan een miljard euro in haar netwerken en infrastructuur.
5G krijgt een hele andere rol dan zijn voorgangers. Farwerck noemt 5G als een van de fundamenten voor Industrie 4.0, waarbij alles op basis van data wordt geautomatiseerd. Veel nieuwe toepassingen die deze industriële omwenteling dichterbij brengen worden mogelijk. “Als het netwerk er eenmaal is, volgen de toepassingen vanzelf.”
Natuurlijke rol
Als telecomoperator staat KPN in het hart van deze ontwikkeling. ‘Er is een natuurlijke rol voor ons weggelegd als verbinder’, stelt de onlangs aangetreden CEO van KPN. De beste manier om de toepassingen en mogelijkheden van 5G te verkennen is door samenwerking met klanten en partners. Dit gebeurt thans al in de 5G Field Labs. KPN loopt hierin voorop. Al ruim twee jaar is ervaring opgedaan met het testen van 5G-toepassingen. ’In die Field Labs gaat het om concrete acties, niet om woorden’ benadrukt Jacob Groote, lange tijd verantwoordelijk voor innovaties en producten voor de zakelijke markt en sinds deze maand benoemd tot executive vice president (evp) 5G.
De eerste resultaten dienen zich aan. In Drenthe maakt 5G precisielandbouw mogelijk. In Rotterdam worden industriële toepassingen uitgetest, met name met Shell. In Helmond is KPN actief op de Automotive Campus. In Amsterdam staan Smart City-toepassingen en crowdmanagement centraal. Bij al deze projecten werken KPN, bedrijven, kennisinstellingen en klanten samen. Gezamenlijk worden ecosystemen gebouwd die grote vraagstukken oplossen.
Gezamenlijk werken
Om van 5G een succes te maken is het gezamenlijk werken aan ecosystemen een vereiste. Farwerck: ‘“Dat staat nog in de kinderschoenen. Het zal dus verder moeten groeien.’ Rome en Athene zijn ook niet op één dag gebouwd. ‘Cross sectoraal zullen we oplossingen moeten vinden, maar ook verticaal in een bepaalde industrietak.’
Farwerck riep het bedrijfsleven en instellingen daarom op met goede ideeën en innovatieve business cases te komen. Jacob Groote opende zijn congrestoespraak met de slogan “Business first, technology second”. Hij vroeg ondernemers goed na te denken over wat hen hoofdpijn geeft en welke nieuwe kansen ze zien. KPN hoort graag hoe het hierbij kan helpen. Daarom worden in 2020 een aantal 5G-netwerkbijeenkomsten gehouden waar van gedachten wordt gewisseld over de toegevoegde waarde van 5G voor Nederland. Aanmelding is mogelijk via www.kpn.com/zakelijk/5g.
Tweede kwartaal 2020
Het is beslist niet te vroeg nu al over 5G na te denken. Want voor de zakelijke markt gaat 5G vanaf volgend jaar al veel toegevoegde waarde leveren en vergaande digitalisering mogelijk maken. Farwerck verwacht dat in 2020 na de veiling in het tweede kwartaal begonnen kan worden met de uitrol van 700 MHz-spectrum waarmee een makkelijke dekking wordt bereikt. Deze band verhoogt de netwerkcapaciteit wat handig is met het oog op de voorziene datagroei. Geleidelijk aan komen nieuwe 5G-functies beschikbaar.
De hogere snelheden worden mogelijk met de belangrijkste 5G-frequentieband, namelijk die van 3,5 GHz. Deze band komt naar verwachting vanaf 2022 beschikbaar. De volledige potentie van 5G dient zich in Nederland dus pas later aan. Die late komst van de 3,5 GHz-band hoeft geen nadeel te zijn, want de business cases zijn nog in ontwikkeling en de ecosystemen moeten nog groeien naar volwassenheid. Maar langer wachten zou onverantwoord zijn, stelt Farwerck. Nederland mag volgens hem niet nóg verder achterop gaan lopen in Europa.
Blijf op de hoogte
Blijf als eerste op de hoogte van de 5G ontwikkelingen. Meld u hier aan om uitgenodigd te worden voor één van onze 5G netwerkbijeenkomsten in 2020.
Blijf op de hoogte