Handig: 7 apps voor horeca- ondernemers waar je echt wat aan hebt

Heb je als horecaondernemer apps nodig om je gasten goed te kunnen bedienen? Nee natuurlijk niet. Maar ze kunnen je wél helpen om nieuwe klanten of personeel te vinden. Een overzicht van de 7 beste apps voor horecaondernemers die wij in de appstore hebben gevonden.

The Fork

Meer dan 20 jaar geleden was IENS één van de eerste websites ter wereld waarop men restaurant reviews en later ook reserveringen kon doen. De van origine Nederlandse portal is inmiddels overgenomen door het Amerikaanse bedrijf TripAdvisor en gerebrand als ‘The Fork’. Het is in Nederland op dit moment de meest gebruikte tool voor restaurantreserveringen.

The Fork biedt de mogelijkheid om het boekingssysteem te integreren in je eigen website of app. Ook kunnen gasten na afloop een recensie achterlaten en kun je hier desgewenst op reageren. Het is dus ook een belangrijk social platform waar je - zeker als restauranteigenaar - met hoge cijfers op wilt staan. Wie dat goed doet, maakt zo automatisch goeie reclame voor zijn of haar zaak.


Hand-out Customer Experience

Leer wat customer experience is en hoe uw bedrijf nieuwe technieken uit de hospitality en retail in kan zetten om klanttevredenheid te verhogen.

Download


Zettle

Zettle is bij veel ondernemers bekend geworden als het kleine, mobiele pinapparaatje (destijds iZettle). Ideaal voor foodtrucks of cateringbedrijven die veel op locatie werken en daar geen vaste pinverbinding hebben. Inmiddels biedt het bedrijf, dat onderdeel is van PayPal, ook zeer gedegen vaste pin-oplossingen en zelfs een compleet kassasysteem.

Het meest interessante aan Zettle is dat het niet alleen een betaalsysteem is. Zettle geeft ook inzicht in de data achter je transacties. Zo krijg je via de app inzicht in de best verkochte producten, de omzet per medewerkers en welke gasten vaker terugkomen. Gebruik dze inzichten om je bedrijf beter te managen, bijvoorbeeld door je menukaart regelmatig aan te passen of een loyaliteitsprogramma op te zetten.

Butlaroo

Op een zomerse dag een drankje bestellen op een vol terras kan lastig zijn. Ervaren terraslopers voelen meestal goed aan welk gezelschap lekker aan de borrel zit en wie juist snel weer weg wil. Maar soms is het aan de buitenkant lastig inschatten of is het simpelweg te druk. Gasten raken geïrriteerd, besteden minder of gaan weg.

Op dat probleem bedacht Butlaroo een oplossing: bestellen in de zaak, maar dan via je eigen smartphone. Een oplossing die extra actueel werd tijdens de coronamaatregelen, waarin afstand houden en veilig bestellen een extra service werden.

Butlaroo biedt een mobiele website die je als horeca-eigenaar compleet kunt stylen in je eigen vormgeving. Voeg je menukaart toe en bezoekers kunnen direct bestellen en afrekenen. Via een QR-code op de tafel of menukaart van je restaurant zitten ze gelijk in de bestelmodule. De app biedt ook alle ruimte voor personalisatie. Zo kunnen gasten aangeven of ze bepaalde ingrediënten niet willen hebben of een allergie hebben. Ook bestaat de mogelijkheid cross & upsell te doen via de interface. Het hele systeem is te koppelen aan je bestaande kassasysteem.

Apprendo Horeca

Voor het managen van een succesvol horecateam moet je stevig in je schoenen staan. Flexcontracten, seizoensdrukte, lockdowns, inspecties, wet- en regelgeving, hygiëne-, ventilatie-, voedsel- en veiligheidsmaatregelen. Je moet aan zoveel zaken voldoen dat je bijna vergeet dat het draait om mensen een leuke tijd bezorgen.

Een goed opgeleid en geolied team neemt een hoop stress uit handen. Maar hoe zorg je daarvoor? De Nederlandse Apprendo Horeca app biedt hulp. In de app kunnen je medewerkers onder meer een uitgebreide horecatraining en een inwerkprogramma volgen. Ook maak je digitale checklists, HACCP lijsten, werkroosters, urenregistratie en voorraadbeheer. Medewerkers hebben een eigen account en voelen zich betrokken in- en verantwoordelijk voor al jouw processen. Dat vermindert verzuim, personeelsverloop en stress maar bovenal: een hoop extra tijd en kosten.

Play to Hospitality

De app voor jong horecatalent of horeca-eigenaren die naarstig op zoek zijn naar nieuw personeel. Play to Hospitality is een initiatief van Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH). Zij richten zich op (jonge) horecamedewerkers die zoekende zijn naar welke functie binnen de branche het best bij ze past. De app heeft de vorm van een hippe beroepskeuzetest met veel gamification. Voor een klein bedrag krijgt de gebruiker niet alleen een bij hem of haar passende uitslag, maar ook een uitgestippeld carrièreadvies om die nieuwe droombaan te bereiken. Bijvoorbeeld passende opleidingen in de regio.

De app is nog vrij nieuw, maar het is de bedoeling het platform in de toekomst uit te breiden met matching op vacatures en opleidingen. Ook voor part-time horeca krachten en zzp’ers die hun beroepsvaardigheden willen verbeteren is de app nuttig. De app is gratis te downloaden op iOS of Android toestellen, maar ook bereikbaar via een web app.

Buffer

Buffer is geen specifieke horeca-app, maar één van ‘s werelds meest gebruikte tools om social media accounts te beheren voor ondernemers. Eigenlijk werkt het simpel: je koppelt je Facebook, Twitter, Instagram en Linkedin accounts aan het platform. Daarna maak je een aantal posts aan die je komende tijd wil publiceren. Deze posts kun je zelf intimen, tot wel maanden vooruit. Buffer publiceert deze berichten vervolgens op de momenten dat jij ze hebt gepland.

Dat maakt deze dienst ideaal voor ondernemers die niet dagelijks met social media bezig willen zijn, maar wel aan promotie en klantenbinding willen doen. Heb je een fotoshoot van de nieuwe menukaart gehad? Dan kun je lekker vooruit werken terwijl je top of mind blijft bij je gasten. Je kunt in de mobiele app ook zien welke berichten het meest populair waren en daar op inspelen.

Foodie Camera

Nu we het toch over social media marketing hebben: de Foodie Camera for Life app van SNOW INC is een handige om op je telefoon te hebben als horecaondernemer.

De app biedt meer dan 30 fotofilters voor food fotografie. Zo zien je gerechten, cocktails of de sfeer in je zaak er nog gelikter uit. Pro-tip: wees consequent in het gebruik van fotofilters in je social media fotografie. Zo creëer je een eigen sfeer die je gasten gaan herkennen en waarderen, net als in je gerechten en interieur.

Gerelateerde artikelen