12 handige nieuwe features in Android 12

Android 12 is uit! En dat betekent dat de trotse bezitters van een Android toestel hun zakelijke smartphone gratis kunnen upgraden naar Android 12. Je smartphone krijgt een hoop nieuwe mogelijkheden in deze OS upgrade.

Zelf stelt Android dat het nieuwe Operating System ‘persoonlijker, makkelijker en veiliger is’. Met name dat laatste is een belangrijke reden om je software zo snel mogelijk bij te werken. Door altijd de nieuwste updates te installeren is je smartphone en data namelijk beter beschermd tegen hackers. Zeker wanneer je je toestel ook zakelijk gebruikt is dit erg belangrijk.

Maar er zijn nog een aantal andere nieuwe features in Android 12 die het aantrekkelijk maken om je oude (of nieuwe) Samsung, Huawei of Oppo zo snel mogelijk te updaten. Een overzicht van de nieuwe mogelijkheden en wanneer je kunt upgraden naar Android 12.

Wat is er allemaal nieuw in Android 12?

1. Kies je eigen kleur

Android 12 biedt de mogelijkheid zelf de kleur te kiezen van je interface, passend bij je toestel, hoesje, outfit of humeur. Alle iconen, knoppen en je wallpaper veranderen mee van kleur. Ga je voor frisgroen of zachtroze, of past neutraal wit of zwart beter bij je stijl? Je kiest het zelf.

2. Een soepelere gebruikerservaring

Met elke OS-update wordt ook de UX-ervaring weer enigszins aangepast. Volgens Android is de gebruikerservaring in Android 12 nog soepeler omdat tappen, swipen en scrollen sneller en intuïtiever reageert. Daarnaast zijn nieuwe animaties toegevoegd die moeten zorgen voor betere gebruikersfeedback. In het begin even wennen, na een paar dagen kun je niet meer zonder!

3. Berichten op je homescherm

Je vrienden, collega’s en familie en de gesprekken die je met hen voert krijgen een prominentere plek op je homescherm. Je ziet zo sneller dat iemand je een bericht heeft gestuurd of wie er jarig is. Een soort social network op één plek dus. Handig om je sociale contacten goed te onderhouden.

4. Betere leesbaarheid

Android 12 heeft haar best gedaan om makkelijk in gebruik te zijn voor alle gebruikers. Ook voor mensen die bijvoorbeeld kleurenblind of slechtziend zijn. Pas zelf de fontgrootte aan of stel het contrast van bepaalde apps in. Je kunt zelfs je hele toestel in grijstinten laten functioneren. Android 12 is te gebruiken voor iedereen.

5. Nieuwe privacy settings

Op het gebied van veiligheid is Android 12 flink verbeterd. Zo kun je in de vernieuwde privacy settings instellen dat je exacte locatie met bepaalde apps niet gedeeld hoeft te worden. Veel apps hebben deze data helemaal niet nodig om goed te kunnen functioneren. Zij hebben genoeg aan de locatie waar je ‘ongeveer’ bent. En dat kun je dus nu zelf bepalen.

6. Privacy dashboard

In een nieuw privacy dashboard kun je precies zien welke apps de afgelopen 24 uur gebruik hebben gemaakt van je locatie, camera of microfoon. Zie je iets wat je onnodig lijkt? Dan kun je dit gelijk uitschakelen vanaf het dashboard. In plaats van ver weggestopt in je instellingen. Wel zo makkelijk.

7. Private Compute Core

Nog een nieuwe veiligheidsmaatregel in Android 12 is de Private Compute Core. Deze oplossing zorgt ervoor dat bepaalde gebruikersdata afgeschermd wordt opgeslagen. Je OS en andere apps kunnen hier niet zomaar bij. Dat geeft een veilig gevoel.

8. Lange screenshots maken

Met Android 12 kun je nu ook lange screenshots maken. Handig als je bijvoorbeeld een heel artikel of een webpagina wil opslaan als afbeelding. Met scrolling screenshot kun je nu niet alleen het zichtbare gedeelte op je scherm, maar de hele pagina opslaan.

9. Wifi wachtwoorden delen

In Android 12 wordt het makkelijker om een wifi-netwerk te delen. Handig als je gasten op bezoek hebt. Eerder was het delen van wifi-wachtwoorden mogelijk via een QR-code. In Android 12 kan dit met een nieuwe functie ‘in de buurt’. Als je hierop tikt zie je andere apparaten die bij jou in de buurt zijn en kun je de wifi informatie direct daarnaartoe delen.

10. Nieuwe media player

De interface van de media player in Android 12 is flink veranderd. Zo kun je deze ook als widget op je vergrendelscherm zetten in klein formaat, zodat het minder ruimte in beslag neemt. Ook is er een nieuw pop-upvenster waarmee je de afspeellocatie kunt veranderen. Bijvoorbeeld als je wil switchen tussen je bluetooth speaker en oordopjes.

11. Bestuurbaar met één hand

Een nieuwe optie in Android 12 is dat je je toestel met één hand kunt besturen. Deze instelling past de interface op je scherm dusdanig aan dat je alle apps en functionaliteiten met één hand kunt bedienen.

12. Snel je data overzetten vanaf je oude toestel

Overstappen naar een nieuw toestel is in Android 12 nog makkelijker dan voorheen. Verbind je oude en nieuwe toestel met elkaar middels een kabel, of gebruik simpelweg hetzelfde wifi-netwerk. Al je apps, contactgegevens en bestanden worden automatisch gesynchroniseerd naar je nieuwe toestel. En je (nieuwe) toestel is klaar voor gebruik!

Wanneer is Android 12 beschikbaar?

De ontwikkelaarsversie van Android 12 werd uitgebracht in februari 2021. De definitieve versie voor het grote publiek, is sinds oktober 2021 te downloaden voor alle (recente) Android devices. Nieuwe toestellen, zoals de mogelijke Samsung S21 FE of Samsung S22 zullen direct in de doos met Android 12 geleverd worden. Voor het zover is kun je dus nu al gratis upgraden naar Android 12.  

De nieuwe Samsung Galaxy smartphone:
Houd mij op de hoogte

Begin 2022 kondigt Samsung naar verwachting weer een aantal nieuwe smartphones aan. Wil je als zakelijke klant op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom Samsung, of als eerste bericht ontvangen als de opvolgers van de Samsung S20 FE of Samsung S21 verschenen zijn? Schrijf je nu in, dan hoor je het als eerste wanneer de pre-order van start gaat. En als echte fan ontvang je een speciaal pre-order aanbod*. Bovenop het standaard aanbod!

     KPN gebruikt uw persoonlijke gegevens. Door het bevestigen van bovenstaande opt-in kan de door KPN gevraagde informatie mogelijk worden gebruikt voor verdere Samsung gerelateerde updates via e-mail. U kunt zich op elk gewenst moment eenvoudig afmelden. U ontvangt tevens een eenmalige voicemail op het door u ingevoerde 06-nummer. Bekijk ons privacy statement op kpn.com. *Indien pre-order aanbod beschikbaar, dan geldt dit alleen voor kleine bedrijven t/m 2 medewerkers.

*Het pre-order aanbod geldt alleen voor kleine bedrijven t/m 2 medewerkers.

Gerelateerde artikelen