Met nieuwe iOS 15 update wordt iPhone aantrekkelijker voor zakelijke gebruikers

Goed nieuws voor zakelijke iPhone gebruikers. Zij kunnen hun smartphone binnenkort gratis bijwerken naar iOS 15. De nieuwste besturingssoftware van Apple en de opvolger van iOS 14 brengt enkele handige nieuwe features met zich mee. Deze werden door Apple op het WWDC evenement afgelopen zomer al onthuld.

Releasedatum iOS 15

In het najaar van 2021 is iOS 15 voor elke iPhone gebruiker gratis te downloaden en installeren. Verwacht wordt dat dit niet lang na het Apple Event op dinsdag 14 september zal zijn. Een bètaversie van iOS 15 is sinds 7 juni 2021 al beschikbaar voor developers en app-ontwikkelaars.

FaceTime met SharePlay

Eén van de meest opvallende nieuwe features in iOS 15 is de toevoeging van SharePlay. SharePlay is een functie waarmee je via FaceTime samen met anderen naar muziek, films, series of games kunt kijken en luisteren. Wanneer je in een FaceTime gesprek zit kun je dus in feite je scherm delen op je mobiel, zoals dat nu ook in bijvoorbeeld Microsoft Teams of Webex al kan. Handig als je iemand belt via FaceTime en even een presentatie of website wil laten zien.

Maar je kunt dus ook samen muziek luisteren en een film of serie kijken. Allemaal terwijl je elkaar in beeld hebt op je iPhone en gewoon met elkaar kunt praten. Het werkt ook in een grote groep. Dus wanneer je op afstand met je directe collega’s naar een sales presentatie (of voetbalwedstrijd) wil kijken en deze direct wil kunnen bespreken, dan kan dat.

ios 15 shareplay

Uitnodigen voor Facetime via een link

Wil je iemand uitnodigen voor een FaceTime gesprek, maar heeft die persoon geen iPhone? Dan kun je straks toch mensen aan het gesprek toevoegen door ze een persoonlijke link te sturen. Ook Windows of Android gebruikers. Het gesprek is nog steeds versleuteld, dus veilig. Alleen mensen met een link kunnen inbellen.

Meer audio en beeldopties in Facetime

Behalve SharePlay zijn er nog een aantal nieuwe functies te vinden in FaceTime. Zo kun je je camera straks op portretmodus instellen, net als wanneer je foto’s maakt. Voordeel is dat alle aandacht dan op je gezicht en niet op je achtergrond komt te liggen.

Ook qua geluid heb je straks meer mogelijkheden in FaceTime. Met ‘Stem Isolatie’ wordt achtergrondgeluid onderdrukt en komt jouw stem luid en duidelijk door. Handig als je veel op locatie of in drukke omgevingen werkt.

ios 15 facetime

Focus: Gebruikersprofielen van Apple

Het is duidelijk dat Apple met deze iOS update de strijd aan wil gaan met andere populaire zakelijke communicatie-toepassingen zoals Microsoft 365, Zoom en Cisco Webex. Apple introduceert namelijk ook ‘Focus’. Daarmee kun je verschillende gebruikersprofielen instellen die je beschikbaarheid aangeven.

Zo kun je bijvoorbeeld laten weten dat je in de auto zit of even aan het sporten of lezen bent. Je kunt ook zelf een ‘focus-activiteit’ aanmaken en bepalen welke meldingen je op dat moment juist wel of niet wil ontvangen. Je status wordt gedeeld met andere iPhone-gebruikers in je adresboek. Zo kunnen zij zien dat jij even niet gestoord wil worden. Is het belangrijk, dan kunnen ze je wel gewoon bereiken.

ios 15 focus

iCloud+ voor meer veiligheid

Apple iCloud wordt in iOS 15 uitgebreid met iCloud+. Daarin vind je alle mogelijkheden van iCloud, aangevuld met nieuwe features zoals ‘Privédoorgifte in iCloud’, ‘Verberg mijn e-mailadres’ en ondersteuning voor veilige video via HomeKit.

iCloud+ biedt dus vooral meer security-mogelijkheden, ook achter de schermen. Volgens Apple zijn al je foto’s, bestanden en berichten straks nog veiliger opgeslagen in de cloud. Browsen op het internet wordt standaard privé. Bij het invullen van formulieren kun je straks je emailadres laten afschermen. Deze functies werken overigens alleen als je Safari of Apple’s eigen e-mail client gebruikt.

ios 15 verberg e-mail

Meldingen met meer informatie

Ook de notificaties op je iPhone zijn straks vernieuwd. Ze bevatten bijvoorbeeld foto’s van contactpersonen of grotere appsymbolen. Zo zie je direct wat voor meldingen het zijn. Ook kun je straks een tijdstip instellen waarop je elke dag een overzicht van al je meldingen wil ontvangen. Handig als je aan het eind van de dag nog even snel wil bekijken wat je allemaal gemist hebt.

Safari internetbrowser vernieuwd

Voor iPhone gebruikers die de standaard Safari browser gebruiken op hun iOS device zal het straks even wennen zijn. De browser van Apple krijgt namelijk een flinke facelift. De adresbalk komt onderaan te staan en tabbladen worden subtieler weergegeven. Met een swipe beweging kun je straks ook makkelijker switchen tussen tabbladen.

Tekstherkenning in Foto’s app

Met de standaard Foto’s app van Apple is het straks mogelijk om teksten direct te herkennen en om te zetten naar tekst. Handig als je je handgeschreven notities direct wil digitaliseren, of een foto maakt van iets waar een geprinte tekst op staat. Voorlopig is deze nieuwe mogelijkheid alleen in het Engels te gebruiken.

Het doorzoeken van je foto-archief wordt ook weer een stukje slimmer. Zo kun je bijvoorbeeld een object search doen naar dieren, bepaalde personen, teksten, locatie of andere elementen en daar ook direct meer informatie over ontvangen.

ios 15 tekstherkenning

Voeg je lievelingsmuziek toe aan video’s

Met Apple Foto’s was het al bijzonder makkelijk om snel een video in elkaar te zetten met eigen foto’s en video-opnames. Nu kun je aan je persoonlijke video’s ook je favoriete muziek toevoegen als je een Apple Music abonnement hebt. De gehele muziekbibliotheek van Apple Music is daarvoor te gebruiken.

Apple Maps wordt betere reisgenoot

Ten slotte wordt ook Apple Maps in iOS 15 flink verbeterd. Bekijk een 3D weergave van de stad, actuele OV-reisinformatie of visuele wandel instructies. Ook voor automobilisten wordt navigeren met Apple Maps straks beter. Rijstroken worden duidelijker weergegeven en live navigatie in combinatie met je Apple Watch is ook sterk verbeterd.

ios 15 apple maps

Op welke iPhones werkt iOS 15?

iOS 15 wordt uitgerold op alle toestellen vanaf de iPhone 6s. Heb je een toestel later dan dit? Dan kun je gratis updaten naar iOS 15. Hou er wel rekening mee dat sommige (oudere) apps wellicht (nog) niet geoptimaliseerd zijn voor het nieuwe besturingssysteem. Op de website van Apple vind je meer informatie over de toestellen die compatible zijn met deze update. Meer informatie over de nieuwste Apple iPhone vind je op deze pagina.

Hoe kan ik updaten naar iOS 15?

Wanneer iOS 15 gereleased wordt ontvang je automatisch een melding op je iPhone. Je ontvangt alleen een bericht als je toestel ook compatible is met deze update. Je kunt deze desgewenst direct downloaden en installeren. Het is raadzaam om voor die tijd nog een back-up te maken of te checken of deze in iCloud is opgeslagen. Ook kun je tijdens het installeren van de software je toestel het beste aansluiten op een oplader.

Geen update melding ontvangen? Ga dan naar ‘Instellingen’ -> ‘Algemeen’ -> ‘Software Update’ en installeer de update handmatig door op de knop ‘Installeer nu’ te klikken. 

Gerelateerde artikelen