Dé 8 manieren om je onderneming in 2024 een groeiboost te geven

Als ondernemer streef je naar een stijgende lijn, of het je nu gaat om de impact, omzet of winst van je bedrijf. Soms lijkt het vanzelf te gaan, maar vaak is het goed om groei actief te stimuleren. Hoe pak je dat het beste aan?

1. Bepaal je doelen

Wat is je doel als ondernemer? Sommigen hebben meteen een haarscherp antwoord op die vraag, anderen zien hun toekomstbeeld wat vager. Het loont om hierover na te denken en je doelen scherp voor ogen te hebben. Maak ze concreet, mét deadlines. Wat wil je over een jaar hebben bereikt? Hoe zien je bedrijf en je merk er over vijf jaar uit? Waaróm wil je eigenlijk groeien? 

Vervolgens werk je uit hoe je die doelen het beste kunt bereiken. Het kan daarbij helpen om te kijken in welke groeifase je zit. Bepaal ook hoeveel geld, tijd en mankracht je groeiplannen kosten.  

Het is belangrijk om bewust tijd vrij te maken hiervoor. Zie het als een investering in de toekomst van je onderneming. Aan de slag gaan met duidelijke doelen levert uiteindelijk de succeservaringen op die je vleugels geven

2. Zorg dat je klaar bent om te groeien

Elke groeifase neemt nieuwe uitdagingen met zich mee voor jou als ondernemer. Deed je eerst bij wijze van spreken alles zelf, nu moet je processen formaliseren, taken delegeren, je medewerkers inspireren. Je groeit uit van ZZP’er of meewerkend voorman tot manager en leider. Zorg dat je daar de skills voor hebt: ontwikkel jezelf, pas je leiderschapsstijl aan op je team en het karakter van je bedrijf.  

Kijk ook altijd kritisch naar de samenstelling van je team: zitten op alle cruciale posities nog mensen die kneiterhard kunnen bijdragen aan de groei vanwege hun creativiteit, productiviteit en rol? Of werken sommige medewerkers boven hun kunnen en past hun functie eigenlijk beter bij iemand anders? 


Vtwonen x KPN magazine

Realiseer je ideale thuiswerkplek met inspiratie uit het vtwonen x KPN Zakelijk magazine.

Download


3. Motiveer je medewerkers 

Een groeifase betekent vaak hard werken onder hoogspanning, terwijl er veel verandert binnen je onderneming. Je verwacht van je medewerkers dat ze daar goed mee om kunnen gaan en het zelfs een uitdaging vinden. Dan is het niet gek dat ze van jouw kant waardering verwachten en ondersteuning om het werk in die veranderende omgeving aan te kunnen.  

Investeren in je medewerkers is daarom van onschatbare waarde. Van het bieden van ontwikkelmogelijkheden en het bewaken van de sfeer in het team tot een goede en rechtvaardige beloningssystematiek: allemaal voorwaarden om de grond voor groei stukken vruchtbaarder te maken.  

4. Maak je product perfect  

Als onderneming ben je in de meeste gevallen op aarde om impact te maken met je product of dienst. Hoe hoger de kwaliteit, bruikbaarheid, snelheid en waardering, hoe groter de kans op groei.  

Probeer daarom continu te verbeteren. Dat gaat alleen als je in contact blijft met je klant en de markt goed in beeld hebt. Luister naar reacties, vraag wat er beter kan en probeer de pains en gains van je klant altijd scherp op je netvlies te hebben.  


eBook: Gehackt!

Wat moet je doen bij hacks, phishing, ransomware of andere cybercrime? Wees voorbereid met ons eBook.

Download


5. Gebruik de kracht van digitalisering en AI 

Maar liefst zeven op de tien Nederlandse ondernemingen met vijf of meer medewerkers namen vorig jaar het initiatief om (verder) te digitaliseren. Voor veruit de meerderheid van die bedrijven had digitalisering een positieve impact op de groei en ontwikkeling.  

Wil je groeien, dan ontkom je er dus niet aan om te kijken welke technologische oplossingen jou en je onderneming verder helpen. Of het nou om big data gaat, cloudoplossingen, Internet of Things, robots of de mogelijkheden van AI: verdiep je in de kansen om de groei van je bedrijf nog beter te kunnen boosten.  

En vergeet daarbij vooral niet het belang van de beste connectiviteit

Creëer een werkplek waar je blij van wordt

Je werkt pas echt prettig op een plek waar je graag bent, of het nu je thuiswerkplek of kantoor is. Studies tonen aan dat ruimte, kleur en geluid in werkomgevingen aanzienlijke invloed hebben op productiviteit en concentratie. Het kan zelfs het verschil maken in de keuze van een werknemer tussen jou en een andere werkgever.

Neem dus kritisch je interieur onder de loep. Misschien kunnen enkele kleine aanpassingen je werkgeluk al vergroten, zoals een stijlvolle accessoire of het volgen van een recente interieurtrend.

Als je meer inspiratie nodig hebt, is die ook in het nieuwe jaar volop te vinden op Instagram.

Bedrijf Starten Checklist

Met 17 belangrijke stappen voor de startende ondernemer.

Download

6. Cybersecurity op orde 

Laat 2024 het jaar zijn waarin jij serieus werk maakt van de cybersecurity van jouw bedrijf. Een onderneming die wil groeien moet zich niet laten remmen door een cyberaanval, phishing, ransomware-claims of reputatieschade. 

Tijd dus om met een goed cybersecurityplan aan de slag te gaan. Dat hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Download onze eBook Gehackt vol eenvoudige tips van wat je allemaal zelf kunt doen om je bedrijf beter te beveiligen. Van het instellen van (langere en dus veiligere) wachtwoorden en tweefactorauthenticatie tot het aanzetten van Extra Veilig Internet op je Zakelijke Internetverbinding van KPN.  

7. Voer gesprekken met inspirerende mensen 

Maak tijd om te praten met andere ondernemers die aan het groeien zijn. Of met mensen die je op een andere manier kunnen inspireren en van waardevolle adviezen kunnen voorzien.  

Het is altijd fijn om vrijuit met elkaar te kunnen praten over vragen en twijfels die je hebt.  Steek dus tijd in het onderhouden en uitbreiden van je netwerk. Kijk ook waar je nieuwe mensen kunt leren kennen, bijvoorbeeld op netwerk-events. 

Lees hier hoe de oprichters van online fashion outlet Otrium hun gesprekken met andere ondernemers gebruikten om hun ideeën aan te scherpen en te laten groeien. 

8. Durf fouten te maken 

Ben niet bang om risico’s te nemen en fouten te maken en zorg dat je medewerkers dat ook niet zijn. Ondernemingen leren meer van fouten dan van successen, en die lessen gaan langer mee.  

Ontwikkel daarom begrip voor fouten die zich naar verwachting kunnen voordoen in de werkomgeving. Beloon openheid hierover en ben zelf ook open over je eigen missers.  

Zoals Henry Ford al ooit zei: “De enige echte fout is de fout waar we niets van leren.” En zo is fouten maken misschien wel de belangrijkste voorwaarde om de groei van je onderneming écht te boosten.  

Gerelateerde artikelen