Glasvezel, 5G en AI als fundament voor digitale transformatie

Voor veel ondernemingen is een rap digitaliseringstempo eerder noodzaak dan een pre. Dankzij AI kan KPN de glasvezel en 5G-operaties automatiseren en verbeteren. Resultaat: snelle netwerken, waarin storingen tot een absoluut minimum worden beperkt. Zo ontstaat het connectiviteitsfundament waarop bedrijven hun digitale transformatie kunnen bouwen.

Rap digitaliseren in een wereld vol beweging

De wereld verandert razendsnel voor ondernemers. Wie niet snel genoeg digitaliseert, verliest de concurrentiestrijd. Klanten stellen steeds hogere eisen aan je digitale dienstverlening. Data biedt weliswaar kansen, maar brengt ook complexiteit, kosten en risico’s met zich mee.

Door dit soort digitale uitdagingen zijn transformatieve technologieën als cloudmigratie, het automatiseren van bedrijfsprocessen en het inzetten van (generative) AI eerder noodzaak dan een pre geworden.

Tuurlijk, als bedrijf of zzp’er beschik je tegenwoordig over tal van – doorgaans betaalbare en eenvoudige – tools waarmee je deze digitalisering kunt vormgeven. Het fundament is een snel en betrouwbaar netwerk: zonder connectiviteit ben je nergens. KPN investeert miljarden om de kwalificatie van ‘beste netwerk van Nederland’ te behouden. Hoe helpt dit jou als ondernemer om digitaal te transformeren?


eBook: 100 Websites voor ondernemers

Beter (samen)werken met 100 handige websites en clouddiensten voor ondernemers.

Download


Glasvezel en 5G als basis voor digitale transformatie

“Iedere ondernemer wil sneller of meer digitaliseren”, aldus Marlous van der Elst, strategic lead best access bij KPN. “Daarvoor moet eerst het fundament in orde zijn, oftewel connectiviteit via glasvezel en 5G. Glasvezel vormt de basis van ons core-netwerk, ontsluit 5G-zendmasten, biedt kantoren gigabitsnelheden én laat ondernemers bedraad internet binnen kantoren aanleggen. Naast gigabitsnelheden biedt glasvezel ook een lage en stabiele latency.”

5G is vooral belangrijk voor de connectiviteit buiten. Denk aan medewerkers die buiten het kantoor moeten kunnen werken, maar ook aan outdoor Internet of Things (IoT)-toepassingen zoals sensoren, autonome voertuigen en beveiligingscamera’s.

Dankzij de lage latency en het grote aantal (IoT-)apparaten dat tegelijk kan verbinden, wordt 5G ook indoor toegepast. Bijvoorbeeld in industriële en logistieke omgevingen. 5G is bovendien een uitstekende back-up optie voor connectiviteit binnen.

Automatiseren en verbeteren van netwerkoperaties

Het toepassen van AI is een belangrijke bouwsteen voor KPN om de digitalisering van Nederland te faciliteren. “We focussen daarbij op het automatiseren en optimaliseren van onze corebusiness, het vereenvoudigen en verpersoonlijken van zowel klantinteracties als diensten én op het ondersteunen van onze medewerkers."

“AI helpt ons ook om de glasvezel- en 5G-operaties te automatiseren en verbeteren. En zo dus een ware digital operator te worden”, legt Van der Elst uit.

Recent toonde zij op Vision AI een krachtig voorbeeld. Een virtuele assistent kan constateren dat er een ongebruikelijke hoeveelheid data door het glasvezelnetwerk gaat. De oorzaak? Een Formule 1-race. De assistent analyseert zowel historische data als online informatie en voorspelt dat het netwerk bij de race overbelast raakt.

Bedrijfscontinuïteit en innovatie vergen connectiviteit

Connectiviteit is tegenwoordig een primaire (over)levensbehoefte voor bedrijven. Boris van Beek, Executive VP MKB van KPN: “Wij tonen graag dat digitale transformatietechnologieën als AI vooral kansen bieden voor ondernemers. Alleen moet je wel begrijpen hoe de tools en datamodellen werken én wanneer je mensen inzet in plaats van robots. Maakt een AI-systeem een paar fouten, dan verlies je klanten.”

AI-toepassingen als predictive analytics, procesautomatisering, zelfrijdende voertuigen en het creëren van content zijn game changers in veel sectoren.


Glasvezel in jouw buurt?
Zet de glasvezelwekker


Startschot voor een smart nation

Van der Elst: “Jaarlijks investeren we 1,2 miljard euro om de status van beste netwerk van Nederland te houden. Glasvezel is het perfecte digitale fundament, daarom zijn er dagelijks zo’n 4.000 mensen voor ons bezig om Nederland te verglazen. AI helpt ons de glasvezel- en 5G-operaties te optimaliseren, zodat ondernemers digitaal kunnen transformeren. Glasvezel, 5G en AI: deze krachtige combinatie laat ons van Nederland een smart nation maken.”

Gerelateerde artikelen